Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114023

Tutkija uudistaisi työterveyspalvelut: "Ylläpitävät epätasa-arvoa"

$
0
0

Tampereen yliopiston tutkija, terveyssosiologian yliopettaja Pekka Virtanen näkee työterveyspalvelujen ja terveyskeskusten välillä räikeän eron. Hänen mukaansa Suomi on yksi epätasa-arvoisimmin perusterveydenhuoltoa tarjoava valtio. Näkemyksensä tutkija perustaa teollisuusmaiden järjestön OECD:n marraskuussa julkaisemaan raporttiin, jossa Suomi sijoittuu hännille Yhdysvaltojen ja Viron kanssa.

Ylen Ykkösaamun haastatteleman Virtasen mukaan kyse on yksinkertaistettuna palvelujen rakenteessa.

– Suomen työterveyshuolto on kehittynyt suuntaan, joka ylläpitää ja tuottaa tätä sosioekonomista epätasa-arvoa terveyspalvelujen saatavuudessa.

Työterveyspalvelut ovat kehittyneet monipuolisiksi ja kokonaisvaltaisiksi vuosikymmenten aikana. Laki työterveyspalveluista on ollut olemassa jo 70-luvulta, mutta vasta 90-luvulla työterveyshuolloista tuli omia yksiköitään. Yksiköt puolestaan alkoivat hakea kasvua ja myydä yrityksille yhä uusia palveluja.

Kun perustarkastuksia ei voinut lisätä loputtomiin, ryhtyivät yksiköt tarjoamaan niiden rinnalla sairaanhoitopalveluja. 2000-luvulla palvelut ovat monipuolistuneet ja kehittyneet entisestään.

Terveyskeskuksissa vastaavaa kehitystä ei ole tapahtunut. Työttömät ja eläkeläiset jonottavat aiempaa kalliimpiin palveluihin. Hallituksen päätöksellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksut nousivat vuodenvaihteessa noin 30 prosenttia.

Työterveys osaksi sote-uudistusta

Virtanen pitää tärkeänä, että työterveyspalvelut otetaan mukaan sote-uudistukseen. Hänen mukaansa on vaikea kuvitella, että sote-uudistus onnistuisi, jos työterveyshuolto jää koskemattomaksi ja itsenäiseksi alueeksi.

Etenkin, jos tavoitteena on Ruotsin malli, jossa asiakas saa hakea palvelut sieltä mistä haluaa.

– Ei se toimi, jos meillä on rinnalla tällainen työterveyshuollon järjestelmä. Kyllä se täytyy ottaa tähän pöytään ja miettiä uusiksi, ihan samalla tapaa kuin kaikki muukin.

Yksi vaihtoehto olisi tulkita työterveyshuoltoa jonkinlaisena työsuhde-etuna ja ottaa se huomioon verotuksessa. 

– Jos meillä on järjestelmä joka ylläpitää epätasa-arvoista terveyspalvelujen saatavuutta, pitäisi siihen tehdä muutos, Virtanen sanoo.

Aamulehti haastatteli Virtasta aiheesta eilen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114023

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>