Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114888

Ihalainen nuorisotyöttömyydestä: Peruskoulupohjalla ei enää pärjää

$
0
0

Noin joka viides parikymppinen nuori mies on Suomessa työttömänä, kokonaan työvoiman ulkopuolella eikä osallistu koulutukseen, kertoo OECD:n kaksi viikkoa sitten julkistettu raportti. Suomi on vertailussa samassa joukossa EU:n kriisimaiden, kuten Kreikan, Irlannin ja Portugalin kanssa.

Torstain A-studio: Talk -keskusteluohjelman vieraat pohtivat syitä vaikealle tilanteelle ja tarjosivat omia ratkaisujaan.

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) pitää yhtenä syynä yleissitovia työehtosopimuksia, jotka laittavat kokemattomat nuoret vaikeaan kilpailuasetelmaan työmarkkinoilla. Koski ajattelee, että työmarkkinoiden rakenteet pitävät nuoret poissa työelämästä.

– Sellainen nuori, jolla ei ole pitkää työkokemusta tai johonkin tiettyyn tehtävään vaadittavaa koulutusta, niin ainut tapa osoittaa joustavuutta olisi ehkä työehtosopimuksia tai niiden määrittämää palkkatasoa hieman alempi palkka, jolla pystyisi olemaan kilpailukykyisempi myös työmarkkinoilla, Koski ehdottaa.

Ihalainen panostaisi koulutukseen

SDP:n kansanedustaja, edellisen hallituksen työministeri Lauri Ihalainen on eri mieltä Kosken kanssa. Ihalaisen mielestä työehtosopimusten yleissitovuudella ei ole mitään tekemistä nuoristotyöttömyyden kanssa.

Hänen sanoo ongelman ytimen olevan koulutuksessa. Ihalaisen mielestä yhteiskunnan pitäisi panostaa siihen, että kaikki nuoret kävisivät toisen asteen koulutuksen, koska tulevaisuudessa pelkällä peruskoulun päättötodistuksella ei pärjää. Hän myös lisäisi työssäoppimista lukiokoulutukseen.

– Miksei lukiossa ole pidempää työhöntutustumisjaksoa, jossa tutustutaan erilaisiin työpaikkoihin? Minusta olisi hyvä, että vietäisiin työelämän tuntemusta lukiokoulutuksen puolelle, Ihalainen ehdottaa.

Yrittäjä: Työnhaku on vaikeutunut

Yrittäjä Sirpa Kilpeläisen mielestä yksi syy nuorten vaikeuksille löytää työpaikkoja, on se, että työnhaku on muuttunut aiempaa vaikeammaksi.

Hänen mielestään syy ei ole se, etteivät yritykset haluaisi palkata nuoria. Kilpeläinen työskentelee franchising-yrittäjänä henkilöstöpalvelualan VMP-ketjussa.

– Työnhaku on haasteellisempaa ja vaikeampaa. En allekirjoita sitä, että yritykset eivät halua palkata nuoria. He haluavat palkata motivoituneita ja reippaita ja hyvän asenteen omaavia nuoria, Kilpeläinen uskoo.

Työtön nuori toivoo kouluilta opetusta työnhakuun

19-vuotias työtön ja vailla opiskelupaikkaa oleva Kosma Sahlman toivoo, että kouluissa opetettaisiin enemmän työnhakuun liittyviä taitoja. Sahlman on valmistunut peruskoulun jälkeen lukiosta.

– Olisin halunnut koulussa enemmän työnhakuohjausta. Tällaista CV:n rakennusta ja käytännössä sitä, että mitä on työnhaku. Että mennään näihin periaatteisiin, että mitä tehdään työhaastattelussa. Koska heti kun valmistuin lukiosta, tuntui todella pelottavalta, koska mun vanhemmat eivät olleet koskaan opettaneet mua hakemaan töitä ja koulu ei ole opettanut tekemään CV:tä, Sahlman kertoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114888

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>