Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113996

Antiikin Rooman ja muinaisen Japanin ja Kiinan valtakunnan suhteet tiivistyivät viime kuussa

$
0
0

Rooman valtakunnan aikaista hautapaikkaa Lontoossa tutkineet arkeologit yllättyivät pahan kerran, kun he löysivät kaksi mitä ilmeisimmin kiinalaisille tai muille aasialaisille kuulunutta luurankoa.

Luurangot ajoitettiin oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa toiselle ja neljännelle vuosisadalle, jolloin Englannissa elettiin roomalaisaikaa. Aiemmin tuon ajan Britanniasta ei ole löytynyt merkkejä kiinalaisista. Koko Rooman valtakunnastakin aasialaisten jäännöksiä on löytynyt vain muutama, ja nekin Italiasta, kertoo tutkija Rebecca Redfern BBC:lle.

Redfern kuvailee löytöä "ilmiömäiseksi".

Löytö haastaa perinteisen käsityksen, jonka mukaan tuonaikainen Londonium olisi ollut väestöltään hyvin homogeeninen.

Vielä kiinnostavampi on mahdollisuus, että Rooman valtakunnan suhteet idän suurvaltaan olivatkin kuviteltua tiiviimmät. Löytö on saanut historioitsijat pohtimaan myös mahdollisuutta, että Kiina ja Rooma kävivät kauppaa muitakin reittejä kuin vain Silkkitietä pitkin.

Tutkijoiden mukaan Rooman valta ja vauraus johtivat siihen, että se kävi kauppaa moniin eri suuntiin, muun muassa Kiinaan, Intiaan ja Afrikkaan.

Monet ihmiset matkustivat hyvinkin kauas kaupankäynnin tai esimerkiksi sotilasuransa takia. Toiset taas saattoivat päätyä kauas kotoa jouduttuaan orjiksi, toteavat tutkijat.

Vainajien kiinalaisuutta ei todistettu DNA-tutkimuksilla, joten aivan varmana sitä ei voida pitää. Tutkijat myöntävät luurankojen alkuperää koskevien todisteidensa olevan vielä puutteellisia, mutta myöhemmin tehtävän DNA-analyysin toivotaan tuovan lisävalaistusta asiaan.

Toinen yllättävä löytö Japanissa

Lännen ja idän mahdollisesti luultua tiiviimpään kanssakäymiseen saattaa viitata myös toinen aivan äskettäin uutisoitu ällistyttävä arkeologinen löytö.

Japanilaiset arkeologit kertoivat löytäneensä Okinawan saarella sijainneen Kasturenin linnan raunioista 300-400-luvuilta peräisin olevia roomalaisia kolikkoja. Niitä löytyi kaikkiaan neljä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Rooman valtakunnan rahoja on löydetty Japanista, kuten Yle Uutiset kertoi äskettäin.

Tutkijat eivät ole kyenneet selvittämään, miten kolikot päätyivät Japaniin. Katsurenin linna rakennettiin ilmeisesti 1200–1300-luvuilla ja sen kukoistusaikaa oli 1400-luku.

Mahdollisena pidetään, että kolikot ovat tulleet Japaniin läntisen maailman ja Kaakkois-Aasian välisten kauppayhteyksien kautta.

Suomalainen Rooman historian tuntija: Kiinalaisia saattoi käydä lännessä

Rooman historian tuntija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta uskoo, että kiinalaisia saattoi hyvinkin käydä Rooman valtakunnan alueella. Yhteydenpito oli ehkä laajempaa kuin nykyisin tiedetään.

Kiinalaisissa lähteissa kerrotaan jopa kiinalaisten valtuuskuntien vierailleen Rooman keisarin luona. Vierailuista on yksi mahdollinen maininta myös roomalaisissa lähteissä, Hänninen lisää.

Kauppakaravaaneja tiedetään kulkeneen Rooman ja Kiinan välillä. Todennäköisesti tavara kulki erilaisten välikäsien kautta. Nykykäsityksen mukaan kauppasuhteet olivat siis epäsuoria, ja ne hoituivat esimerkiksi parthialaisten välityksellä, Hänninen kertoo.

Roomalaisissa dokumenteissa kerrotaan myös kaukaisen Seres-kansan tuottamasta silkistä.

Hänninen ei pidä mahdottomana, että kauppatavaraa kulki muitakin reittejä, kuin Silkkitietä pitkin. Yleensä karavaaneissa kulki silkin, mausteiden, hajusteiden ja korujen kaltaisia arvotavaroita.

Kiinasta puolestaan on löytynyt esimerkiksi roomalaisia lasiesineitä, minkä katsotaan osoittavan, ettei kauppa käynyt vain idästä länteen. Kiinalaiset lähteet puhuvat jopa Kiinassa vierailleista roomalaisista valtuuskunnista.

Hännisen mukaan japanilaisten arkeologien arvio, että roomalaiset kolikot ovat päätyneet Japaniin Kiinan kautta, on hyvin uskottava. Kyse ei siis ollut suorista kauppayhteyksistä Rooman ja Japanin välillä.

– Antiikin maailmassa se olisikin ollut varsin uskomaton suoritus, Hänninen sanoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113996

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>