Perheyhtiö Fazerin johtaminen eroaa monilta osin konepajafirman luotsaamisesta. Sen tietää Wärtsilästä muutama vuosi sitten Fazerin konsernijohtajaksi siirtynyt Christoph Vitzthum.
Konepajoilta yritysasiakkaat hankkivat teknisiä laitteita, Fazerilta kuluttaja ostaa suuhunpantavaa, kulloisenkin mieltymyksensä mukaan.
– Se on paljon emotionaalisempi suhde, Vitzthum sanoo Ylen Kova talous -verkkohaastattelussa.
Fazerin Sininen valittiin toissa viikolla Suomen arvostetuimmaksi brändiksi – kahdeksannen kerran peräkkäin. Vitzthumin mukaan hyvä suklaan maku ei aseman säilyttämiseen riitä. Tarvitaan jatkuvaa laatu- ja arvotyötä. Jos virheitä sattuu, niistä kerrotaan avoimesti.
– Me panostetaan erittäin paljon siihen, että ei töpätä.
"Haluamme voida oikeasti seistä sanojemme takana"
Suklaantuotannon ilmeisin maineriski liittyy kaakaoon. Toimitusketjut ovat monimutkaisia ja osia niistä hämärän peitossa. Miten torjua mielikuva afrikkalaisella lapsityövoimalla tuotetun raaka-aineen käytöstä?
– Tämä on erittäin vaikeasti selitettävä asia. Me pyrimme kaikessa tekemisessä antamaan kaiken tiedon kuluttajalle, joka voi itse tehdä omat johtopäätökset.
Fazer ei kuitenkaan halua käyttää tuotteisiin painettavaa sertifikaattia eettisyydestä, koska se ei takaa raaka-aineketjun läpinäkyvyyttä. Yhtiö on jo vuosia kertonut tähtäävänsä kaakaon 100-prosenttiseen jäljitettävyyteen vuoteen 2017 mennessä. Tällä hetkellä ollaan 85 prosentissa, Vitzthum kertoo.
– Haluamme tehdä asiat niin, että voimme oikeasti seistä sanojemme takana.
Käytännössä Fazer haluaa avata tuotteidensa toimitusketjun erityisen verkkosivun avulla. Vitzthum torjuu päättäväisesti arvostelun viivyttelystä asiassa taloudellisista syistä ja sanoo, ettei vastuullinen kaakao edes välttämättä tule kalliimmaksi.
– Kuluttaja on niin valveutunut tänä päivänä. Me ei voida ottaa sellaista riskiä, että väitetään yhtä ja kuluttaja pystyy todistamaan toista. Emme säilyisi hirveän pitkään Suomen arvostetuimpana brändinä, jos ruvettaisiin valehtelemaan kuluttajalle.
Fazer on Venäjän suurin leipuri – ja aikoo kasvaa
Fazer maistuu myös venäläisille kuluttajille – toistakymmentä prosenttia noin 1,5 miljardin liikevaihdosta syntyy Venäjällä. Vaikka yhtiö on läsnä vain Moskovassa ja Pietarissa, se on koko maan johtava leipomoalan yritys.
Kesällä Fazer ilmoitti 190 miljoonan euron suurinvestoinnista tuleville vuosille. Pietariin nousee pakastettuja leipomotuotteita valmistava laitos, joka myöhemmin voi laajentaa myös tuoretavaraan.
– Uskomme, että Venäjälläkin päivittäistavarakauppa modernisoituu ja sitä myötä tarvitaan valtakunnallisia, isompia toimijoita, Vitzthum sanoo haastattelussa.
"Suomen kannattaa rakentaa hyvä suhde Venäjään"
Ruplan heikkeneminen, ruuan kallistuminen ja poliittiset jännitteet Venäjän ja lännen välillä ovat verottaneet Fazerinkin voittoja Venäjällä, mutta konsernijohtaja katsoo, että maassa kannattaa pysyä vahvasti.
– Siellä on 140 miljoonaa kuluttajaa. Venäläisillä on pitkä muisti ja he arvostavat sitä, että rakennetaan vahvaa tuotemerkkiä Venäjällä, vaikka ajat ovat heikot.
Päällä olevat vientipakotteet eivät juuri Fazeria ahdista, koska leipä leivotaan paikallisista raaka-aineista Venäjällä.
Konsernijohtajan mukaan venäläisten kanssa on syytä olla normaalissa kanssakäymisessä kriisistä huolimatta. Hän ei halua liittää politiikkaa suoraan bisnekseen, mutta kiittelee presidentin ja hallituksen rakentavaa suhtautumista itäiseen naapuriin.
– Suomella on intressi rakentaa hyvät suhteet Venäjään, Vitzthum toteaa.