Kronstadtin saarella Pietarin edustalla toimivan Eurokronstadtin tilauskanta on lisääntynyt tänä vuonna parikymmentä prosenttia. Venäjän sisämarkkinoiden elpyminen on taannut lappeenrantalaisyritykselle täystyöllisyyden.
– Sisämarkkinat kasvavat tuntuvasti. Muutama kuukausi pakotteiden voimaantulon jälkeen pääsimme mukaan lokalisaatioon, ja siitä olemme erittäin tyytyväisiä, sanoo toimitusjohtaja Tapio Tolonen.
Tolosen mainitsema lokalisaatio tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Venäjällä valtiollisten laitosten tilaamien tuotteiden tulee olla paikallisten valmistamia. Vastapakotteiden myötä Venäjä on alkanut suosia kotimaista tuotantoa.
Lappeenrantalaisyritys on siirtänyt jo vuosia sitten kaiken tuotantonsa Venäjälle. Noin 40 ihmistä työllistävä yritys on nykyisin merkittävä työllistäjä reilun 44 000 asukkaan Kronstadtissa. Pienessä konepajassa töitä tehdään nyt kolmessa vuorossa – myös pyhinä, jotta tilaukset saataisiin valmiiksi ajallaan. Kysyntää on varsinkin metsä-, öljy- ja kaasuteollisuudessa laitteille.
– Kunnossapitoon liittyviä osia, joita ennen tilattiin Suomesta, tehdään nyt täällä, sanoo Tolonen.
Suomalaiskonepajat siirtävät tuotantoa Venäjälle

Eurokronstadtissa on tänä vuonna huomattu, että monet suomalaiset konepajat pyrkivät säilyttämään markkina-asemiaan Venäjällä siirtämällä tuotantoa lisenssivalmistuksella Pietariin. Tolosen arvion mukaan tämä tuotanto jää pysyvästi Venäjälle, vaikka EU:n pakotteet ja Venäjän vastatoimet joskus purkautuvatkin.
– Kun homma saadaan toimimaan täällä halvemmalla kuin Suomessa ja vielä lähellä asiakasta, niin miksi verstas siirrettäisiin joskus takaisin emomaahan, kysyy Eurokronstadtin toimitusjohtaja Tapio Tolonen.
Parhaiten Venäjällä menestyvät tällä hetkellä juuri konepajat ja rakennusteollisuuteen tuotteita paikallisesti valmistavat suomalaisyritykset.
– Useat konepajat miettivät parhaillaan tuotannon laajentamista Pietarissa, sanoo Pietarin Suomalais-Venäläisen kauppakamarin aluejohtaja Tarmo Suomalainen.
Neljännes suomalaisyrityksistä vetäytynyt Pietarista
Heikommin sen sijaan on käynyt niille suomalaisyrityksille, jotka yrittävät jatkaa tuontia Suomesta. Vielä pari vuotta sitten Pietarissa toimi nelisen sataa suomalaisyritystä.
Ruplan romahduksen sekä pakotteiden seurauksena neljännes yrityksistä on vetäytynyt ja tällä hetkellä Pietarissa arvioidaan toimivan vajaat kolme sataa suomalaisyritystä.