Tuija Kantelinen, 51, hakee nyt ensi kertaa töitä, melkein ihan mitä vaan. Helmikuusta lähtien hän on kirjoittanut jo 138 hakemusta. Kolme työnantajaa on rehellisesti ilmoittanut, että hakivat nuorempaa.
Kantelinen on jäänyt työttömäksi Kariston Kirjapainosta. Elokuussa hänen kaltaisilleen painopinnanvalmistajille oli työvoimatoimistossa avoinna yksi työpaikka, kun työttömiä oli 567. Alan digitalisoituminen on karsinut työpaikkoja nopeaan tahtiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen kokosi työvoimatilastoista ne ammatit, joissa tällä hetkellä on eniten työpaikkoja suhteessa alan työttömien määrään.
Kärkeen nousi useampia myyntialan ammatteja. Jokaista työtöntä myyntineuvottelijaa kohden oli elokuussa avoinna 2,5 työpaikkaa. Myös siivousalalla vähintään joka toiselle työttömälle löytyisi työpaikka, mutta ei ehkä omalta paikkakunnalta.

Miksi myyntineuvottelijoita on työttömänä, vaikka työpaikkoja on paljon avoinna?
Hankalinta on täyttää niitä myyntialan paikkoja, joissa on puhdas provisiopalkka. Sellaisia on kuitenkin vain viisi prosenttia alan työpaikoista, sillä suurimmalla osalla myyjistä on yhdistelmäpalkka. Jotkut tienaavat hyvin elantonsa myös provisiopalkalla, jos tuote on suhteellisen helposti myytävissä.
Puhelinmyyntityön huono maine hidastaa paikkojen täyttymistä. Jos myyntineuvottelijaa hakee tunnettu firma, hakijoita yleensä riittää. Työnhakijat luottavat silloin paremmin siihen, että palkat maksetaan sovitusti.
Myyntialan paikat vaihtelevat ja tuotteet voivat olla erilaisia kuin mitä työnhakija on tottunut myymään. Yksityisille ihmisille myyminen on erilaista kuin yrityksille. Jos on myynyt asiakkaille kasvokkain autoja tai maatalouskoneita, on ehkä liian iso kynnys ottaa vastaan perinteistä puhelinmyyntityötä.
"En ole myyntihenkinen"

Jos myyntineuvottelijalla on ikää yli 50 vuotta, hän on ehtinyt kartuttaa tietoa alasta ja tottunut melko hyvään ansiotasoon. Myyntialan mediaaniansio on 4 850 euroa, eikä entistä pienempi palkka ainakaan heti houkuttele. Työtön jää helposti odottelemaan unelmia lähempänä olevaa työpaikkaa. Työnsaanti kuitenkin yleensä vaikeutuu jo vuoden työttömyyden jälkeen.
Myyntityötä monesti myös lähtökohtaisesti pelätään, eikä se tunnu omalta. Myös Tuija Kantelinen karsisi omalta työnhakulistaltaan kaikki myyntialalta haiskahtavat työt, koska “ei ole myyntihenkinen”.
Lähes kaikkea muuta hän voisi harkita, esimerkiksi henkilökohtaiseksi avustajaksi ryhtymistä.
Avoimet paikat täyttyvät hitaammin
Pekka Tiaisen kokoamalla listalla hämmästyttää, miten yhtä aikaa työttömänä on 115 yleislääkäriä ja 81 avointa työpaikkaa. Tiainen arvioi, että työttömät lääkärit ovat enimmäkseen hiljattain valmistuneita, eikä heidän työttömyytensä ole pitkäaikaista. Huonosti täyttyvät paikat taas sijoittuvat yleensä haja-asutusalueille.
Matkailu- ja rakennusalan ammatteja listalle on päätynyt, koska niiden työllisyystilanteessa näkyvät selvästi suhdanteiden ja vuodenaikojen aiheuttamat vaihtelut. Myös vartiointiala on palkannut paljon nuoria hyvässä suhdanteessa, huonompana heidän sopimuksiaan ei ole jatkettu. Nyt näillä aloilla on taas näkyvissä piristymistä.
Avoimet työpaikat ja työttömät löysivät Tiaisen mukaan ennen nopeammin toisensa. Tilanne on vaikeutunut, koska useilla aloilla rakennemuutos on kiihtynyt, globalisaatio on hävittänyt työpaikkoja ja teknologia muuttanut monia ammatteja.
Peruskoulupohja ei enää riitä
Tuija Kantelinen ehti käydä vain peruskoulun ennen kuin käveli kirjapainoon ja jäi sinne töihin 32 vuodeksi. Tilanne on nyt vaikea, koska peruskoulupohjalla tehtyä suorittavaa työtä on tarjolla yhä vähemmän.
Hän on hakenut nyt kaikkea mahdollista työtä, johon ei tarvita korkeakoulututkintoa. Työnantajien vaatimukset ovat kovia.
– Hyvä kun ei kaupan kassalle vaadita tradenomin papereita. Pitää osata kieliä, sujuvaa englantia, ruotsia, saksaa.
Tietoala kasvaa nopeasti ja imee paljon nuorta työvoimaa, haluttuja erityisosaajia.
Harvenevista matalan osaamisen paikoista taas kilpailevat vähän koulutetut ja toisaalta maahanmuuttajat. Se on Pekka Tiaisen mukaan yksi rasismin ja populismin nousun lähde.
"Työhaluista se ei ole kiinni"
Tuija Kantelista on alkanut huolestuttaa se, jos työpaikkaa ei ala kuulua. Hän uskoo, että pidemmän päälle kotona olo syrjäyttää ihmisen, vaikka työhaluja olisi kovasti.
– Paljon olen ihmisten kanssa tekemisissä, mutta kun ne kuviot on niin pienet. Mietit vaan, että tuleeko sun työhakemuksiisi vastauksia. Tulevaisuus pelottaa koko ajan.
Kantelisen uusin ajatus on kouluttautua oppisopimuksella nuohoojaksi. Hän ei pelkää likaistakaan työtä.
Juttua varten on haastateltu myös Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten MMA:n toiminnanjohtajaa Juha Häkkistä.
Oletko työttömänä, vaikka alallasi olisi töitä tarjolla? Vastaa kyselyymme, teemme aiheesta jatkojuttua!