Elokuvan Teit meistä kauniin ohjannut Tuukka Temonen varoitti jo lauantaina, ettei Apulanta-tarinaa nähtäisi enää pitkään valkokankaalla. Asia varmistui tänään, kun Finnkino ilmoitti näyttävänsä elokuvan viimeistä kertaa torstaina. Elokuva on markkinajohtajan ohjelmistossa yhteensä vain kuukauden päivät, mutta sen on ehtinyt nähdä jo vajaat 100 000 katsojaa.
Finnkino vihelsi pelin poikki, sillä elokuva tuli saataville suoratoistopalveluun lauantaina.
Temonen syytti Suomen elokuvateatteriliittoa boikotoinnista, joka hänen mukaansa perustui Tero Koistisen johtaman Suomen elokuvateatteriliiton hallituksen päätökseen.
– Meille tehtiin perjantaina hyvin selväksi, että teatterit tulevat elokuvaa boikotoimaan. Sitä kannattaa kysyä Koistiselta, että mihinköhän keskusteluun tämä perustuu, Tuukka Temonen sanoo.
Toiminnanjohtaja Koistinen syytti Temosta valehtelusta. Hänen mukaansa kyse ei ole boikotoinnista vaan reagoinnista. Liitto raportoi markkinatilanteesta elokuvateattereille, jotka päättävät itse ohjelmistostaan.
Uudistukset syntyvät lupia kysymättä
Koko soppa sai alkunsa, kun Teit meistä kauniin ilmestyi lauantaina vuokrattavaksi Elisa Viihteen suoratoistopalveluun. Kuka tahansa voi vuokrata elokuvan verkosta muutamalla klikkauksella ja vinguttamalla maksukorttia parinkympin edestä. Vuokrattavana on teatteriversiota reilut kymmenen minuuttia pidempi versio.
Temosen elokuvan ja Elisan välinen sopimus poikkeaa aikataulultaan radikaalisti siitä, mihin on totuttu. Yleisen käytännön mukaan teatterit saavat Suomessa näyttää elokuvia yksinoikeudella noin neljän kuukauden ajan. Temosen tapauksessa aikaa oli vain kuukausi.

Hämmennystä on lisännyt se, että elokuvateatterit saivat tietää asiasta vasta perjantaina. Olisiko sopimuksesta Elisan kanssa ollut syytä kertoa teattereille aiemmin?
– Kertoa miksi? Kun elokuvamaailmaa muutetaan, niin siinä ei kysytä lupia. Jos niille olisi sanottu, että Temonen haluaa elokuvan katsottavaksi kaikille silloin, kun se on tuore, elokuvateatterit olisivat sanoneet, että ei käy. Ja silloinhan se on kuluttajilta pois, Temonen perustelee ratkaisuaan.
Elokuvateatteriliiton mukaan TMK:n kohdalla ei noudatettu hyvää kauppatapaa, mutta mitään laitontakaan ei ole tehty.
– Kun teatteri vuokraa elokuvan levittäjältä, niin kaupanteon yhteydessä pitäisi olla tiedossa kaikki olennaiset asiat: hinta ja se, liittyykö julkaisuun jotain poikkeuksellista. Tässä tapauksessa äärimmäinen poikkeus oli, että elokuva lähtee digitaaliseen jakeluun vain 30 päivää ensi-illasta.
Teatterit vuokraavat elokuvia esitettäväksi yksinoikeudella.
– Käytäntö on, ettei elokuvaa esitetä, jos se on muualla jakelussa. Joissain maissa elokuvien julkinen tuki on sidottu tiettyihin julkaisuikkunoihin, Koistinen kertoo.
Temonen jatkossakin samalla linjalla
Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola vahvistaa, että Teit meistä kauniin poistuu Finnkinon ohjelmistosta torstaina. Päätöksen syitä ovat hänen mukaansa vahva ohjelmisto ja kohuttu digisopimus.
– On muistutettava, että nämä asiat keskustellaan tyypillisesti etukäteen levittäjien kanssa. Meille tieto tuli viime viikon perjantaina. Se ei ole tapa, jolla toimimme, Peltola kertoo.
Tapaus olisi tarjonnut elokuvateattereille mahdollisuuden kerätä tietoa asiakaskäyttäytymisestä. Näyttämällä elokuvaa edelleen olisi saatu dataa siitä, paljonko vuokrausmahdollisuus vaikuttaa teatterikäynteihin.
– Yksittäisen elokuvan tiedosta ei olisi voinut vetää johtopäätöksiä, joten emme nähneet perustetta lähteä kokeilemaan, Peltola sanoo.
Temonen ei aio jatkossa muuttaa toimintatapaansa. Viime viikolla ohjaaja kertoi tekevänsä elämäkerrallisen elokuvan Jari Sarasvuosta.
– En aio pienentää digitaalisen jakelun ikkunaa, koska kaikki eivät pääse teatteriin. Julkaisuaikataulu on omaa filosofiaani: elämme nykyaikaisessa maailmassa, ja katson itse paljon esimerkiksi Netflixiä. Harvemmin ehdin elokuvateattereihin. Haluan olla nykyaikainen ihminen ja palvella kuluttajia, Temonen sanoo.

Temosen mukaan elokuvateatterit vaarantavat toiminnallaan oman bisneksensä.
– Pyrin tekemään kiinnostavia elokuvia jatkossakin, enkä nyt puhu siitä ovatko, ne hyviä vai huonoja, mutta ainakin kiinnostavia. Jos teatterit eivät halua näyttää kiinnostavia elokuvia, niin ne tekevät hassun ratkaisun, Temonen huomauttaa.
Teit meistä kauniin voi Finnkinon päätöksestä huolimatta nähdä vielä joissain elokuvateatterissa. Ainakin Apulannan kotipaikkakunnalla Heinolassa elokuvaa näytetään myös tämän viikon jälkeen.
– Annamme sinne kaiken mahdollisen tuen, Temonen vakuuttaa.
Elokuvateatteriliiton Tero Koistisen mielestä Temonen tekee hallaa omalle työlleen varsinkin, kun dvd:t käyvät kaupaksi yhä heikommin.
– Tuottajan osuus tulee entistä enemmän elokuvateattereista. Fiksu tuottaja pyrkii optimoimaan tilanteen, eikä ampumaan itseään polveen, Koistinen sanoo.
Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola olettaa, etteivät digitaaliset suoratoistopalvelut maksa tuottajille samanlaisia summia kuin dvd-myynnistä kertyi. Myös Koistinen sanoo, etteivät verkkobisnekset tuota tekijöille lähellekään sellaisia rahoja, mitä dvd on tuottanut.
– Mistäs Koistinen sen tietää, Temonen kysyy.
"Digijakelu voimistaa teoksia"
Elokuva-alan tilannetta verrataan herkästi musiikkibisnekseen, jossa levymyynti on jo pitkään ollut laskussa. Tilalle ovat tulleet Spotify ja muut suoratoistopalvelut.
Musiikkialalla bändit voivat yhä tienata kiertueilla, mutta elokuvilla ei vastaavaa mahdollisuutta ole. Elokuvien klubikiertueena voisi pitää aikaa teattereiden valkokankailla, mutta Koistisen mukaan vertailu on loppupeleissä turhaa.
– Bisneksen talousrakenne on niin erilainen, ettei leffa-ala ole voinut reagoida samalla tavalla kuin musiikkiala. Netflix on edesmenneen Anttilan alelaari poislukien omat tuotannot. Rakenne on ihan toisenlainen, Koistinen perustelee.
– Elokuvia tehdään Suomessa keskimäärin puolellatoista miljoonalla eurolla. Levyjen tekeminen on ties kuinka paljon halvempaa, hän muistuttaa.
Temosen mukaan musiikin suoratoistoläpimurto on keskeinen tekijä live-esiintymisten suosion kasvuun. Olisiko Cheek myynyt Olympiastadionin kahteen otteeseen täyteen ilman Spotifyta?
– Digijakelu tarkoittaa sitä, että teokset ja artistit voimistuvat, Temonen vakuuttaa.
Elokuvateatterit vaarassa
Elokuvateatteriliiton mukaan julkaisuikkuna eli aika, jolloin elokuva on katsottavissa vain teatterissa, on elintärkeä sekä teattereiden että itse elokuvien kannalta.
Olemme varmaan kaikki sitä mieltä, että on ihan hyvä, ettei tavaroita kuljeteta hevosilla. Tuukka Temonen
Ristiriitaista on, että samaan aikaan kun elokuvateattereiden yksinoikeudelliset julkaisuikkunat ovat kaventuneet ja digipalvelut kehittyneet nykyiselleen, elokuvateattereissa käy ennätysmäärä väkeä. Temoselle se on merkki siitä, etteivät digijakelu ja teatterijakelu sulje toisiaan pois.
– Elokuvateatterikäynti on sosiaalinen tapahtuma ja oma kokemuksensa, hän sanoo.
Elokuvateatteriliiton Koistinen myöntää, että lopullinen valta on kuluttajalla.
– Markkinat ratkaisevat julkaisuikkunat. Jos neljän kuukauden ikkuna ei kelpaa, niin siinähän se sitten ratkeaa. Tilanne voi mennä sellaiseksi, että Suomen leffateatterit sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella. Jotta toiminnasta ei tulisi museaalista, elokuvateatterit pyrkivät pitämään ikkunoista kiinni.
Temosen mielestä kehitystä on turha yrittää vastustella.
– Samalla tavalla autoa vastustettiin, koska se vei vossikat pois. Olemme varmaan kaikki sitä mieltä, että on ihan hyvä, ettei tavaroita kuljeteta hevosilla.
Temonen uskoo, että uudenlaiset keinot katsella uutuuselokuvia tuoreeltaan korvaavat elokuvateatteritarpeen pieniltä paikkakunnilta.
– Niin tulee joka tapauksessa käymään. Kaikki sen näkevät, Temonen väittää.