Ryhmä Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkijoita selvitti miten perusoikeudet toteutuvat syrjäkunnissa. Tutkimusryhmää vetävä apulaisprofessori Juha Lavapuro myöntää itsekin yllättyneensä tuloksista.
– Mekin ehkä oletimme, että perusoikeudet toteutuvat syrjäkunnissa heikommin. Totuus on moniulotteisempi, apulaisprofessori Juha Lavapuro määrittelee.
Perusoikeuksiin tutkija lukee sosiaaliset, taloudelliset ja sivistykselliset oikeudet. Nämä toteutuvat apulaisprofessorin mukaan syrjäkunnissa melko hyvin.
– Vaikeuksia tulee esimerkiksi hätäkeskuspalveluissa. Poliisin paikalletulo saattaa kestää 45 minuuttia, ja sama koskee palokuntaa, tutkija kertoo.
Syrjässä saa yksilöllisiä palveluja
Syrjäkunnan vahvuutena on tutkijoiden mukaan yksilöllisyys. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että opetuspalvelut voidaan järjestää kuntalaisten tarpeita vastaaviksi.
Perusoikeuksiin tutkijat sisällyttävät myös oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
– Myös terveyspalvelut voivat toteutua maaseudulla hyvin, koska ihmisyhteisö on siinä määrin pieni, Juha Lavapuro toteaa.
Apulaisprofessori Lavapuron mukaan jotkut kunnat eivät pitäneet syrjäkunta-nimityksestä. Tämä johti kieltäytymiseen, mutta mukaan saatiin Mänttä-Vilppula, Puolanka, Rautavaara ja Sodankylä.
Maantieteellisistä etäisyyksistä huolimatta tutkimuskohteissa havaittiin yhtäläisyyksiä.
– Mänttä-Vilppulassa ovat pitkät koulumatkat yhtälailla todellisuutta kuin pohjoisessa Lapissa. Matka voi kestää maksimin eli kaksi ja puoli tuntia, kertoo tutkimusmateriaalia kerännyt tutkija Pauli Rautiainen.