Miksi tuo toinen saa aina pitää lomansa heinäkuussa? Miksi perheelliset saavat aina varata ensin lomat? Miksi meidän töissä ei ole otettu käyttöön kiertäviä lomia? Miksi meidän töissä on otettu käyttöön kiertävät lomat?
Nämä olivat tyypillisimmät murheet, kun pyysimme lukijoita kertomaan kokemuksiaan halutuimpien loma-aikojen jakamisesta työpaikoilla. Mutta isossa osassa työpaikoista lomista sopimiseen ei keskustelun perusteella liity dramatiikkaa – ja tämän vahvistaa myös Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen.
Tähän on kaksi syytä. Toinen on kiertävän lomajärjestelmän yleistyminen. Monilla työpaikoilla kesälomat jaetaan esimerkiksi kesäkuun alusta alkaen neljän viikon jaksoihin siten, että tänä vuonna kesäkuussa lomaillut on ensi vuonna heinäkuussa lomalla.
Toisaalta työpaikoilla näkyy yhtenäiskulttuurin murtuminen. Kaikki eivät enää halua pitää lomiaan heinäkuussa ja joulun välipäivinä.
– Ihmiset haluavat pitää lomiaan vaihtelevammin kuin ennen. Yhä enemmän vuosilomaa jätetään myös muihin vuodenaikoihin kuin kesälle, sanoo Puttonen.
Ihmetellä täytyy että työnantaja antaa aina samoille heinäkuun. Kaarina
"Arpa ratkaiskoon"
Eniten tyytymättömiä lomaruletissa näyttää löytyvän perheettömien joukosta. Esimerkiksi nimimerkki Tämä on tuttua harmittelee perheellisten saavan lomista sovittaessa aivan liikaa valtaa:
– Onhan se lasten takia jotenkin ymmärrettävää, mutta kun asia toistuu joka vuosi ilman vastavuoroisuusperiaatetta.
Nimimerkki Mie sie hiehää hiä ja työ puolestaan kertoo, ettei hän yksineläjänä halunnutkaan lomiaan juhlapyhien lomaruuhkiin, kun vielä oli töissä. Hänelle sopi matkustelu rauhallisempina ja halvempina loma-aikoina.
Työnantajan oletus on se, että perheelliset naiset lomailevat silloin kun lapsilla on koulusta lomaa, mutta sinkkumiehet lomailevat muina kuukausina ja viikkoina. Valtion virka
Monet perheellisten ylivaltaan pettyneet ovat työpaikoissa, joissa lomakiertoa ei ole käytössä. Heille sellaiseen järjestelmään siirtyminen olisikin tervetullut ajatus. Ellei lomakierto käy, ratkaiskoon sattuma, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Valtion virka.
– Jaetaan kesä kolmeen osaan: alkukesä, keskikesä ja loppukesä. Arpa ratkaiskoon, mihin ryhmään joutuu.
Meillä perheelliset joustavat osin jopa enemmän, koska koulujen loma-ajat ovat pitkiä ja lapsettomat ovat usein jo tilanneet pitkiä matkoja etukäteen. Avoimin kortein ja ajoissa
Pomon tehtävä ei käy kateeksi
Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen jakaa myötätuntoa myös työnantajalle: lomista päättäminen on oikeasti vaikea tehtävä. Jos järjestelmä ei toimi, pomo saa kyllä kuulla.
– Työnantajan pitää luoda hyvä järjestelmä, joka on oikeudenmukainen ja läpinäkyvä ja seurata myös, että se toteutuu. Siinä on monta asiaa, mitä pitää saada kohdalleen.
Puttosen mielestä lomien kierrättäminen vuodesta riippuen on yksi vaihtoehto, kun etsitään oikeudenmukaista ja tasapainoista järjestelmää. Tosin lomakiertoon siirtyminenkään ei miellytä kaikkia – varsinkin jos kokee, että nykyinen järjestelmä toimii.
Jos puolisot joutuvat aina pitämään loman eri aikaan, on siitä mielekkyys kaukana. Harmitus ja suututushan siitä seuraa, pahimmillaan työpaikan vaihto. Sulassa sovussa
Keskustelija nimimerkillä Sulassa sovussa kertoo työpaikasta, jossa työntekijät suunnittelevat lomat keskenään. Tässä työpaikassa suunnittelu perustuu tiettyihin esimiehen esittämiin raameihin ja lopulta ihmisten erilaiset toiveet, mieltymykset ja perhetilanteet huomioidaan.
– Kiertävä lomalista on mielestäni kaikkein huonoin vaihtoehto, etenkin jos se ei mahdollista lomien vaihtamista "päittäin", nimimerkki jatkaa.