Helsingin Länsisatamaan on noussut uusi matkustajaterminaali. Se on poikkeuksellista, sillä terminaalit on rakennettu viime vuosikymmeninä pääasiassa entisiin makasiineihin.
Uudisrakennus on tehty kasvavalle Tallinnan liikenteelle. Se on määrä ottaa käyttöön ensi keväänä.

Rakennuksen suunnitteluun on vaikuttanut sen käyttötarkoitus. Laivaan pitää päästä mahdollisimman nopeasti sisään, ja sieltä ulos.
– Se on ollut kaiken lähtökohta ja päätavoite, mutta siihen on haluttu liittää myös elämys, jotta matkustuskokemus olisi mahdollisimman hyvä, arkkitehti ja pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen PES-arkkitehdit-nimisestä toimistosta sanoo.
Terminaali oli näyteikkuna
Laivaterminaaleilla on ollut ennen vanhaan merkittävä symboliarvo. Kun Helsinki isännöi kesäolympialaisia vuonna 1952, niitä varten rakennettiin uusi matkustajaterminaali kaupungin Eteläsatamaan. Sen tarkoituksena oli antaa dynaaminen kuva Suomesta.
– Kun 1900-luvun alussa rakennettiin rautatieasemia tai satamaterminaaleja, ne olivat voimakkaasti esillä. Ne edustivat arkkitehtonisesti ja teknisesti tärkeää rakentamista myös julkisesti.

– Nyt niille on käynyt vähän samalla lailla kuin ostoskeskuksille. Ne ovat kadonneet arkkitehtuurijulkaisuista, Arkkitehti-lehden päätoimittaja Jorma Mukala toteaa.
Mukala kuitenkin innostuu Silvennoisen suunnittelemasta uudesta Tallinna-terminaalista.
– Se on minusta hieno poikkeus, kokonaan uusi rakennus, joka on arkkitehtonisesti kiinnostava, Mukala sanoo
Lähes suora yhteys laivaan
Jätkäsaareen nousevalle terminaalille voi olla vaikea löytää maailmalta esikuvaa. Laivoihin on odotusaulasta lähes suora yhteys. Rakennuksesta avautuvat merelle hulppeat näköalat.
– Meidän piti aika pitkälle keksiä terminaali ihan itse. Tällaisia rakennuksia juuri tällä konseptilla ei maailmalle ole, Tuomas Silvennoinen sanoo.
– Laivaterminaaleissa kuljetaan usein hyvin pitkiä matkoja erilaisissa laivakäytävissä, mutta tämä rakennus sijoittuu kahden laivapaikan väliin. Silloin odotushallista on lähes suora yhteys laivaan. Se on se suuri ero olemassa oleviin terminaaleihin, Silvennoinen selventää.

Päätoimittaja Mukala pitää uuden terminaalin koosta Jätkäsaaren päädyssä.
– Minusta se on riittävän iso, ettei se jää sinne liian pienenä piipertämään, Mukala toteaa.
Tuli rausku mieleen
Silvennoisen suunnittelema rakennus on saanut muotonsa sen käyttötarkoituksesta. Arkkitehti puhuu myös rakennukseen liittyvästä elämyksestä
– Elämys on tietysti se, että matkustaminen tuntuisi helpolta ja vaivattomalta.
Rakennuksen suuri odotushalli on nostettu liikenteen yläpuolelle. Autot kulkevat laivoihin sen ali.
– Meillä on ollut siinä ajatuksena se, että matkustajat pääsisivät siellä positiiviseen meritunnelmaan.
Mukala on tutkinut kohdetta pienoismallista.
– Terminaalin muotoratkaisu herättää uteliaisuutta. Tuli rausku, valaan pyrstö tai joku merenelävä mieleen.
– Tärkeintä on tietysti se, että rakennus on toimiva ja oikeanlainen ympäristö niille, jotka lähtevät laivalle tai tulevat sieltä, Mukala toteaa.
Uuden terminaalin läpi kulkee ensi vuonna arviolta noin 3,8 miljoonaa matkustajaa.
