Vakavien vaaratilanteiden määrä suomalaisessa kaupallisessa ilmailussa on kasvanut droonien eli kauko-ohjattavien lennokkien takia. Tämä ilmenee Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) turvallisuuskatsauksesta.
Vakavia vaaratilanteita oli viime vuonna yhteensä 12 kappaletta, kun kymmenen vuoden keskiarvo on 7 vakavaa vaaratilannetta vuodessa.
Viraston mukaan määrän kasvu johtui droonitoiminnan aiheuttamista läheltä piti -tilanteista ilmassa. Tapauksissa lennokki on ollut niin lähellä lentokonetta, että yhteentörmäykseltä vältyttiin vain sattumalta. Vaaratilanteet sattuivat pääosin Helsinki-Vantaan lentokentän lähistöllä.
Droonien aiheuttamien läheltä piti -tilanteiden määrä lisääntyi huomattavasti toissa vuodesta, jolloin niitä oli kaksi. - Droonien aiheuttamat tilanteet olivatkin vuoden 2018 merkittävin ja huolestuttavin trendi, turvallisuuskatsauksessa todetaan. Viraston mukaan suuri osa ammattimaisista droonioperaattoreista toimii vastuullisesti.
– Onkin luultavaa, että läheltä piti -tilanteiden aiheuttajat ovat pääosin yksityisiä lennättäjiä, jotka joko eivät tiedä tai eivät välitä toimintaa koskevista määräyksistä, katsauksessa todetaan.
Kaupallinen ilmailu turvallista
Kaikkiaan suomalaisessa kaupallisessa ilmailussa vuosi oli turvallinen, koska yhtään onnettomuutta ei tapahtunut. Jos lasketaan mukaan ulkomaiset yhtiöt, Suomessa tapahtui yksi kuolemaan johtanut onnettomuus, kun Kittilässä liikesuihkukoneen ovi avautui suurella voimalla ja osui koneen kapteenia päähän tammikuussa. Kapteeni kuoli vammoihinsa.
Kaupallisella ilmakuljetuksella tarkoitetaan ilma-aluksen käyttämistä matkustajien, rahdin tai postin kuljetukseen korvausta vastaan. Siinä ei siis ole mukana esimerkiksi harrasteilmailua.
Pahemmat seuraukset kuin linnulla
Kuvauskopterin ja lentokoneen törmäyksen seurauksista ei ole viraston mukaan varmaa tietoa, koska törmäyksiltä on Suomessa toistaiseksi vältytty. Kansainvälisesti osumia on tapahtunut, mutta niissä on säästytty pahemmilta seurauksilta.
Britannian liikenneviranomaisten tutkimuksen mukaan droonin osuma ilma-alukseen aiheuttaisi pahemmat vauriot kuin esimerkiksi samanpainoisen linnun osuma. Tutkimuksen mukaan matkustajakoneen tuulilasi voisi vaurioitua vaarallisella tavalla törmäyksessä 4-kiloisen droonin osien kanssa.
Lisätutkimukset ovat Liikenne- ja viestintäviraston mukaan kuitenkin vielä tarpeen.
Helsinki-Vantaan läheisyydessä lennätettiin toukokuussa lennokkeja liian korkealla viraston luonnehdinnan mukaan epidemiaksi asti. Loppuvuodesta ilmoitukset ovat vähentyneet, mutta yksittäisistä tapauksista on raportoitu silti kuukausittain.
Maailmalla kuoli reittiliikenteessä 530 matkustajaa
Euroopan kaupallisessa matkustajareittiliikenteessä ei sattunut viime vuonna yhtään kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Maailmanlaajuisesti tällaisia onnettomuuksia oli 11, ja kuolleita yhteensä 530 ihmistä.
Liikenne- ja viestintäviraston turvallisuuskatsauksessa todetaankin, että ennätyksellisen turvallisen vuoden 2017 jälkeen vuosi 2018 oli huomattavasti heikompi.
– Siitä huolimatta viime vuosi oli kautta aikojen kolmanneksi turvallisin kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrällä arvioituna, katsauksessa todetaan.
Myös harrasteilmailun vuotta voi kutsua turvalliseksi. Onnettomuuksia sattui 7, mutta kukaan ei kuollut.