Etelä-Koreassa on vellonut jo viikkojen ajan poliittinen skandaali, jonka päärooleissa ovat maan presidentti Park Geun-hye, 64, ja tämän pitkäaikainen luottoystävä Choi Soon-sil, 60.
Choi pidätettiin maanantaina kuulustelujen jälkeen, koska hänen pelättiin yrittävän pakoon tai pyrkivän tuhoamaan skandaalin todisteita. Päätös pidätyksen jatkamisesta on tehtävä kahden vuorokauden kuluessa.
Choi ja presidentti ovat olleet ystäviä vuosikymmenien ajan. Nyt selvitetään, saiko Choi käsiinsä presidentti Parkin salaisia asiakirjoja, pyrkikö hän ohjailemaan presidentin politiikkaa ja kavalsiko hän valtion varoja.
Choin epäillään muun muassa junailleen tyttärelleen erityisetuisuuksia tämän opiskeluaikana.
Etelä-Korean media on herkutellut muun muassa kertomalla, että Choi on ollut niin lähellä presidenttiä, että on päässyt päättämään tämän vaatteiden väristä kunakin viikonpäivänä.
Choilla ei ole ollut minkäänlaista virallista asemaa Etelä-Korean hallinnossa.
Neuvonantajan isä on "Rasputiniksi" kutsuttu kulttijohtaja
Eteläkorealaisia näyttää ärsyttävän erityisesti se, että presidentin salainen neuvonantaja on epämääräisenä pidetyn kulttijohtajan Choi Tae-minin tytär. Edesmennyt vanhempi Choi tunnetaan Ikuisen elämän kirkko -nimisen uskonnollisen yhteisön perustajana.
Presidentti Parkin ja Choin perheen ystävyys juontaa juurensa aikaan, jolloin Park menetti äitinsä. Parkin äiti kuoli vuonna 1974, kun salamurhaajan luoti surmasi vahingossa äidin, eikä kohteena ollutta isää.

Parkin isä oli noussut Etelä-Korean presidentiksi vallankaappauksessa vuonna 1961. Myös isä murhattiin myöhemmin.
Park on kertonut julkisuuteen, että vanhempi Choi antoi hänelle henkistä tukea.
Lehtijuttujen mukaan isä-Choi lähestyi Parkia väittämällä, että hän oli saanut unessa yhteyden Parkin murhatun äidin sieluun.
Choi on saanut lisänimen "Rasputin", joka viittaa sata vuotta sitten kuolleeseen Venäjän tsaariperheen mystiseen neuvonantajaan ja parantajaan Grigori Rasputiniin.
Tuhannet ovat vaatineet presidentin eroa
Tuhannet mielenosoittajat osoittivat viikonloppuna Soulissa mieltään presidentti Parkia vastaan. Osa vaati presidentin välitöntä eroa. Parkin viisivuotinen presidenttikausi päättyy vuonna 2018.

Park puolestaan on esittänyt Etelä-Koreassa harvinaisen anteeksipyynnön.
Park myönsi viime viikolla, että hän on antanut puheitaan Choin Soon-silin luettavaksi etenkin presidenttikautensa alkuvuosina, mutta sanoi ettei tee enää niin.
Presidentti pyysi kameroiden edessä anteeksi ystävänsä käyttämistä neuvonantajana, mutta sanoi saaneensa tältä tärkeää tukea vaikeina aikoina.
Parkin suosion laskuun myös muita syitä
Ystävyyssuhteen hyväksikäyttämisestä syytetty Choi saapui maanantaina käsiraudoissa oikeustalolle Soulissa. Myös Choi pyysi anteeksi.
– Olen tehnyt syntiä, ja ansaitsen kuolla, Choi sanoi.
Choin asianajajan mukaan dramaattinen ilmaus on korealainen sanonta, eikä sitä voi pitää suoranaisen tunnustuksena rikoksesta.
Vaikka avustajaskandaali ravistelee Etelä-Koreaa, pidetään presidentti Parkin romahtaneisiin kannatuslukuihin syynä myös sitä, että hän on koko presidenttikautensa ajan esiintynyt kansasta melko etäällä olevana johtajana.
Pohjois-Korea vahingoniloisena
Etelä-Korean poliittinen skandaali on herättänyt vahingoniloista huomiota myös jakautuneen Korean niemimaan pohjoisessa naapurivaltiossa, Pohjois-Koreassa.
Pohjois-Korean valtiollinen media on luonnehtinut skandaalia ennennäkemättömäksi ja väistämättömäksi seuraukseksi Etelä-Korean korruptoituneesta hallinnosta.
Pohjois-Korea suhtautuu lähtökohtaisen vihamielisesti Etelä-Korean hallintoon.
Koreoiden välejä on kiristänyt myös se, että presidentti Park on viime vuosina koventanut politiikkaansa ydinkokeillaan uhittelevaa Pohjois-Koreaa kohtaan.
Lähteet: Reuters, AP