Parisuhteen onnellisuudella ja tyydyttävällä seksielämällä on tutkitusti hyvin vahva yhteys. Väestöliiton uuden Perhebarometrin mukaan kolme neljäsosaa suomalaisista koki parisuhteensa melko onnelliseksi ja seksielämänsä ainakin melko tyydyttäväksi.
Kyllä hyvä seksielämä turvaisi parisuhteen onnellisuutta. Osmo Kontula, tutkimusprofessori
– Kaikkein tärkeintä on arkinen, fyysinen läheisyys, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.
Kiinnostavaa ja hieman yllättävää tutkimuksessa oli, että naisille tyydyttävä seksi oli onnellisuuden kannalta tärkeämpää kuin miehille.
– Jotenkin naiset ovat tajunneet, kuinka tärkeä ja merkityksellinen tämä asia on parisuhteen onnelle. Tietysti jos tulee esimerkiksi haluttomuutta ja puhumattomuutta, niin ne koetaan entistä kipeämpänä ongelmana, Kontula pohtii.
Tyytymättömyys parisuhteen seksiin lisääntynyt
Huolestuttavaa on, että kolmasosa parisuhteessa olevista ei pidä seksielämäänsä tyydyttävänä. Tämä on peräti kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä, vuonna 2007 tehdyssä FINSEX-tutkimuksessa.
Siellä alla on kaipuu: "tule mun lähelle, pidä musta kiinni!" Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja
– Yhdyntämäärät ovat meillä viime vuosina pudonneet. Se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka tyytyväisiä ollaan. Kyllä hyvä seksielämä turvaisi parisuhteen onnellisuutta, sanoo Osmo Kontula.
Ongelmien kasautumista liian suuriksi kannattaa välttää. Parisuhde ei pysy hyvänä, jos sitä ei hoideta. Silti monet hakevat apua vasta, kun on liian myöhäistä.
– Ihminen uskoo ja toivoo ihan loputtomiin. Kannattaa ennaltaehkäisevästi katsoa, että nyt me olemme etääntyneet, emme ole jutelleet pitkään aikaan, on vaikea saada yhteys toisiimme... Se on sopiva hetki lähteä vaikka pariterapeutin sohvalle istumaan, kehottaa Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.
Puhu ja flirttaa suhde paremmaksi
Mitä sitten voi tehdä oman nuupahtaneen parisuhteensa hyväksi? Tärkeät asiat ovat hyvin yksinkertaisia: anna aikaa, puhu, huomioi kumppanisi.
– Onko arkielämässä aikaa toisen kosketteluun, suukotteluun? Onko pientä flirttiä ilmassa? Se luo positiivista henkeä. Voi tuntea, että kumppani edelleen arvostaa minua miehenä tai naisena, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula
Onko arkielämässä aikaa toisen kosketteluun, suukotteluun? Osmo Kontula, tutkimusprofessori
Heli Vaaranen kehottaa myös miettimään, mistä tyytymättömyys ja toisen syyttely kumpuavat.
– Siellä alla on kaipuu: "tule mun lähelle, pidä musta kiinni! Muistuta mulle, että olen rakastettava."
Entä voiko parisuhde olla onnellinen ilman seksiä? Hyvin harvoin, jos Perhebarometriin on uskominen. Sen mukaan vain kaksi prosenttia vastanneista koki parisuhteen tyydyttäväksi, jos seksi ei ollut suhteessa tyydyttävää.
Apua parisuhteen hoitamiseen löytyy Väestöliiton nettisivuilta.
Väestöliiton Perhebarometri 2016 perustuu viime vuonna tehdyn FINSEX -tutkimuksen tuloksiin.