Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113944

Kun Alinasta tulikin Jussi – lasten nimivirheet hämmästyttävät

$
0
0

Kajaanilainen Anna Kunnari muistelee hänen tyttärellleen lokakuussa tapahtunutta nimivirhettä huumorilla.

Kunnari oli ilmoittanut maistraattiin nimen lomakkeella, joka oli tullut postissa ennen kastetta. Viikko lomakkeen jättämisestä lapsen isä sai Kelalta kirjeen. Tyttärelle oli lipsahtanut yhtäkkiä Jussi-isän nimi. Nimen piti olla Alina.

– Kirjeessä oli Kela-kortti, jossa oli miehen koko nimi, mutta tyttäremme henkilötunnus.

"Tyttären henkilötunnuksella isän nimi"

Kunnari soitti Kelalle ja tiedusteli tapahtunutta virhettä. Kun virkailija tarkasti asian, ilmeni, että tyttären henkilötunnuksella löytyi isän nimi.

– Virkailija tarkisti, että tyttäremme hetulla löytyy tosiaan Jussi, joka on kuitenkin merkattu naiseksi. Tieto tästä tuli maistraatista. Siispä lähdin asioimaan maistraattiin, jossa asia korjattiin samantien.

Tilanne herätti hämmästystä.

Ymmärrän kirjainvirheet, mutta kun nimi on jo lainvastainen, sitä ei ihan ymmärrä.

– Eniten asiassa ihmetytti, mitä maistraatin virkailija on kirjoittanut isän kohdalle ja miten iso virhe on käynyt. Ymmärrän kirjainvirheet, mutta kun nimi on jo lainvastainen, sitä ei ihan ymmärrä.

Maistraatissa virkailija sanoi syyksi, että virhe oli tapahtunut epähuomiossa siinä vaiheessa, kun tiedot oli kirjattu käsin tietokoneelle.

– Asia otettiin kuitenkin pikemminkin huumorilla ja tytölle saatiin hauska muisto, Kunnari kertoo.

Veikka muuttui Veikoksi

Nimivirhe oli sattunut myös lahtelaisen Tarja Pursiaisen kuopukselle. Hänen poikansa toinen nimi oli viime kesäkuussa vaihtunut Veikasta Veikoksi. Hän huomasi virheen, kun oli täyttämässä Kelan verkkopalvelussa lapsilisähakemusta.

– Yhteenvedossa näkyi nimi Verneri Veikko. Vähän aikaa pohdin, että "mitä ihmettä, onko Kela tehnyt virheen nimen kanssa".

Pursiainen soitti virheestä ensi Kelaan, maistraattiin ja lopuksi Lahden seurakuntayhtymään. Ilmeni, että virhe oli tapahtunut seurakunnan päässä. Asia korjaantui puhelinsoitolla seurakuntaan. Uusi Kela-kortti tuli vähän ajan kuluttua korjauksesta.

– Olen iloinen, ettei tarvinnut tehdä kauheaa paperirumbaa virheen korjaamiseksi. Se ajatus kävi ensin mielessä, miten iso homma virheen korjaaminen olisi vai jäisikö virheellinen toinen nimi voimaan.

Muuta outoa ei tilanteeseen liittynyt, mehän olemme ihmisiä, jotka voivat tehdä inhimillisiä virheitä.

Pursiainen ihmetteli jälkeenpäin, miten paljon nimikömmähdyksiä tapahtuu. Hän pitää virhettä kuitenkin inhimillisenä.

– Muuta outoa ei tilanteeseen liittynyt. Mehän olemme ihmisiä, jotka voivat tehdä inhimillisiä virheitä.

Pursiainen jäi myös pohtimaan, oliko kirjoittanut nimen jotenkin epäselvästi vai oliko pappi tehnyt puhtaasti kirjoitusvirheen. Hän tarkasti kastekirjan ja siinä komeili oikea nimi.

– Virheen oli tehnyt seurakunnan työntekijä, joka tallensi tiedot rekisteriin. Virhettä pahoiteltiin ja se korjattiin erittäin nopeasti. Minulla ei jäänyt palvelusta mitään hampaankoloon.

"Pyrimme korjaamaan saman päivän aikana"

Lahden seurakuntayhtymän keskusrekisterin johtaja Matti Kontkasen mukaan alueella tehdään vuosittain noin 700 nimikirjaamista. Virheitä tapahtuu muutamia vuodessa. Tämä käsittää kuitenkin vain Lahden seudun.

Sormet lipsahtavat näppäimistöllä ja tulee kirjoitusvirhe. Toinen vaihtoehto on se, että nimi on epäselvästi kirjoitettu.

Kontkasen mukaan yksi vaihtoehto nimikömmähdykselle on, että työntekijä kirjoittaa näppäilyvirheen.

– Voi käydä myös niin, että nimi on epäselvästi kirjoitettu. Se tulkitaan eri tavalla kuin vanhemmat ovat nimen tarkoittaneet. Tällaisia tapahtuu muutaman kerran vuodessa, Kontkanen sanoo.

Vanhemmat saattavat myös tulla toisiin ajatuksiin nimestä.

– Mieli muuttuu ja vanhemmat sanovat, että "ei me tätä nimeä halutakaan".

Kun virhe tapahtuu, lähetetään seurakunnasta alkuperäinen vanhempien tekemä ilmoittamislomake maistraattiin.

– Jos vanhempi ottaa yhteyttä teknisestä virheestä, pyrimme korjaamaan sen saman päivän aikana.

Maistraatti: "Suurin vaara ulkomaisissa nimissä"

Uudenmaan maistraatin ylitarkastaja Anne Sänkiaho kertoo, ettei nimen muuttuminen kokonaan ole mahdollista tallennusvaiheessa.

Virheet johtuvat siitä, että maistraatille toimitettava L-lomake on käsinkirjoitettu ja esimerkiksi i –kirjain on tallennuksessa tulkittu j-kirjaimeksi.

Silti Uudenmaan maistraatissa tapahtuu vuosittain noin pari virheellistä tallennusta. Se koskee kuitenkin vain Uudenmaan alueen kirjauksia.

– Virheet johtuvat siitä, että maistraatille toimitettava L-lomake on käsinkirjoitettu ja esimerkiksi i –kirjain on tallennuksessa tulkittu j-kirjaimeksi. Suurin vaara on ulkomaisissa nimissä, Sänkiaho kertoo.

Maistraatti tarkastaa huoltajilta nimen kirjoitusasun, jos se vaikuttaa epäselvältä.

– Maistraatissa tapahtunut virhe korjataan huoltajien pyynnöstä maksutta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113944

Trending Articles