Viime viikkoina esiin tulleet vakavat puutteet hoivajättien vanhustyössä vaikuttavat jo alan opiskelijoiden tulevaisuuden suunnitelmiin.
Koulutuskeskus Salpaus ja Lahden ammattikorkeakoulu LAMK tekevät yhteistyötä kohuttujen hoivayritysten kanssa. Mehiläinen, Attendo ja Esperi Care ovat yleisiä työharjoittelupaikkoja lähi- ja sairaanhoitajaopiskelijoille.
Tiia Engström on lähihoitajakoulutuksen loppusuoralla Salpauksessa. Kohun silmään joutuneet hoivajätit eivät kiinnosta työnantajina.
– Jos ongelmiin tulee joitain ratkaisuja, sitten kyllä, mutta tällä hetkellä en menisi näihin yrityksiin töihin. En halua kuulua työyhteisöön, jossa tapahtuu laiminlyöntejä.
Paljastukset yksityisten hoivayritysten ongelmista eivät tulleet Engströmille yllätyksenä, mutta järkyttivät silti. Ongelmat ilmenivät, kun Valvira keskeytti Esperi Caren hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa epäillyn kuolemantapauksen vuoksi.
Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira selvittää parhaillaan jopa 15 epäiltyä kuolemantapausta hoivakodeissa.
Ylen laaja selvitys paljasti, että myös Attendolla ja Mehiläisellä on vakavia ongelmia vanhustenhoidossa. Hoitajat kertovat arjestaan karua tarinaa.
”Pelottava ajatus, että joutuisin tuollaiseen tilanteeseen”
Julkisessa keskustelussa on ruodittu yksityisten hoivayritysten johtamiskulttuuria. Esperi Caren työntekijät kertoivat Ylen haastattelussa, että yritys uhkailee ja vaientaa hoitajiaan.
Valmistuvaa lähihoitajaa ajatus hirvittää.
– Tosi pelottava ajatus, että joutuisin tuollaiseen tilanteeseen. En voisi elää sen pelon alla. Ei se ole oikeudenmukaista ketään kohtaan, Tiia Engström sanoo.
Kaikki opiskelijat eivät suhtaudu asiaan yhtä jyrkästi. Myös Milja Lahti järkyttyi ja huolestui ilmi tulleista epäkohdista, muttei halua sulkea ovia.
– Varmasti voisin mennä näihin yrityksiin töihin. En halua suhtautua niin, että jokainen yksikkö on huono, viimeisen vuoden lähihoitajaopiskelija tuumaa.

Esperi Care, Mehiläinen ja Attendo ovat Salpauksen ja LAMK:n yhteistyökumppaneita, joissa opiskelijat suorittavat työharjoitteluitaan.
Lehtori Tuula Hovilainen-Kilpinen opettaa Koulutuskeskus Salpauksen lähihoitajia. Hän kertoo, että julkisuuteen tulleita tietoja vanhustenhoidosta käsitellään opiskelijoiden kanssa yleisellä tasolla.
– Käymme asioita läpi hoitamisen, hoitajan oman etiikan ja hoitajan kehittymisen kannalta, hän toteaa.
Myös Lahden ammattikorkeakoulussa keskustellaan asiasta. Sairaanhoitajakoulutuksen koulutuspäällikkö Virpi Liljeström sanoo, että tilanne on erittäin vakava kouluttajankin näkökulmasta.
– Miten voimme valmistaa opiskelijoita tunnistamaan ja kohtamaan näitä epäkohtia? Tai valmentamaan siihen, että he osaavat puuttua asioihin oikealla tavalla.

”Joillain työpaikoilla ollaan ihan menneellä vuosisadalla”
Opiskelijat ottavat harjoitteluasioissa yhteyttä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyyn ajoittain. Yhteydenotot koskevat lähes aina yksityisiä yrityksiä, kertoo Tehyn koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco.
– Työntekijät saattavat olla kovassa paineessa, eivätkä voi suorittaa ohjaustehtäväänsä riittävän hyvin. Esimerkiksi harjoittelijoiden arvioijia ei ole perehdytetty riittävästi.
Opiskelijat ovat satunnaisesti yhteydessä myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superiin. Harjoitteluasioissa nousevat esiin työpaikan kireä ilmapiiri, ohjauksen puute ja tyytymättömyys arviointiin.
Tehyn Kirsi Cocon mukaan opiskelijan kohtaaminen on välillä tökeröä. Opiskelijaa ei esimerkiksi kutsuta nimellä, vaan vain opiskelijaksi.
– Vaikuttaa, että joillain työpaikoilla ollaan ihan menneellä vuosisadalla. Näkisin näiden olevan yksittäistapauksia, mutta ne korostuvat.
Oppilaitokset eivät ole kohun jäljiltä olleet yhteydessä Tehyyn tai Superiin harjoitteluasioissa.
Sellainen kiire ei saa olla, ettei huomaa ihmisen hätää. Milja Lahti
Keväällä valmistuvilla lähihoitajilla ei ole henkilökohtaisia huonoja kokemuksia työpaikoista. Milja Lahti on toistaiseksi työskennellyt ainoastaan kunnallisella puolella. Hänellä on työpaikoistaan vain hyvää sanottavaa.
Lahti loikkasi hoitajaksi kaupan alalta. Mukana tuli tuttu kiire, mutta hoitoalalla panokset ovat kovemmat.
– Vaikka olisikin kiire, voi asiakkaan huomata senkin keskellä. Sellainen kiire ei saa olla, ettei huomaa ihmisen hätää.