Ehdokkaat: Trump ja Clinton
Vielä vuosi tai pari sitten Suomessa tutkijana työskentelevä Victoria Veach ei osannut odottaa, millainen ehdokasasetelma Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa olisi.
– Olen todella yllättynyt, että Donald Trump on päässyt niin pitkälle vaaleissa. Olin aivan varma, ettei kukaan lähtisi tukemaan häntä, Veach ihmettelee.
Helsinkiin puolitoista vuotta sitten muuttanutta Laura Smithiä republikaanien Donald Trumpin ehdokkuus ei yllättänyt lainkaan, sillä maaperä on ollut otollinen tunteisiin vetoavalle ehdokkaalle.
Olin täysin varma, ettei kukaan lähtisi tukemaan Donald Trumpia. Victoria Veach
– Meillä on ollut monia ryhmiä, esimerkiksi Vallatkaa Wall Street -liike, jotka ovat osoittaneet, että ihmiset ovat tuohtuneita ja huolestuneita. Silloin odotetaan tunteisiin vetoavia ehdokkaita, hän pohtii.
Espoossa asuvaa Christopher Phillipsiä Trumpin ehdokkuus harmittaa niin paljon, että ensimmäistä kertaa hän ei ole kiinnittänyt erityisen paljon huomiota vaaleihin. Hän pitää presidentinvaaleja suorastaan "sirkusnumerona".
– En voi uskoa, että Trump on todella ehdokkaana presidentiksi. Kun hän ensin kertoi ehdokkuudestaan, sitä pidettiin pitkälti vitsinä.

Tällä kertaa Phillips ei aio äänestää lainkaan, koska ei kannata myöskään demokraattien Hillary Clintonia.
– Jos olisi täysin selvää, että Trump ajaisi maan tuhoon, voisin äänestää Clintonia sillä perusteella, että hän olisi pienempi paha.
Markkinointijohtajana työskentelevä Laura Smith kuvailee itseään "innottomaksi Clintonin kannattajaksi". Hän harkitsi ensin äänestämättä jättämistä tai kolmannen puolueen ehdokkaan äänestämistä, mutta päätyi lopulta siihen, että naisena ja vähemmistön edustajana olisi "vastuutonta olla äänestämättä Trumpia vastaan".
Kolmikkoa loukkaavat erityisesti Trumpin kohua aiheuttaneet kommentit eri ihmisryhmistä.
Trumpin menestyksen salaisuus?
Vaikka Trumpin kannattajia ei tästä Yhdysvaltain Keskilännestä kotoisin olevasta kolmikosta löydy, pystyvät he näkemään syitä hänen menestyksensä taustalla.
– Monet yhdysvaltalaiset ovat erittäin tyytymättömiä siihen, mitä Yhdysvaltain politiikassa on ollut meneillään. Luulen, että ihmisistä alkaa tuntua, että kahden pääpuolueen suurimmissa intresseissä ei ole heidän asiansa. Monet tuntevat olonsa sellaiseksi, että heidät on unohdettu ja eikä heiltä kuulla. Se aiheuttaa levottomuutta ja suuttumusta, Veach pohtii ja arvioi, että Trump on käyttänyt tätä hyödykseen.

Veach uskoo, että juuri ärtymys Yhdysvaltain nykypolitiikkaan voi olla vaaleissa ratkaiseva tekijä.
Jos ihmisiltä kysyttäisiin, kumman kanssa lähtisit grillijuhliin, helppo valinta olisi Trump. Christopher Phillips
He uskovat, että suuri merkitys Trumpin menestyksessä on myös sillä, että hän osaa viihdyttää – ja ihmiset haluavat tulla viihdytetyiksi.
– Se on suuri osa sitä, mitä Yhdysvaltain politiikasta on tullut. Kuka osaa esiintyä parhaiten ja kuka saa pidettyä yleisön huomion – ja kehen ihmiset voivat samaistua. Ihmisten mielestä Clinton on kylmempi ehdokas, ja tottahan se onkin, Smith pohtii.
Christopher Phillips uskoo, että monet kannattavat Trumpia juuri siksi, että he kokevat hänet lähestyttävämmäksi.
– Jos ihmisiltä kysyttäisiin, kumman kanssa lähtisit grillijuhliin, helppo valinta olisi Trump. Trump etenee, koska hän on amerikkalaisten mielestä miellyttävämpi kuin Clinton.
Vaalit ja kampanjat tähän asti
Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että kampanjoinnissa ja väittelyissä ei ole puhuttu riittävästi asiakysymyksistä vaan ne ovat olleet paljolti henkilöä vastaan iskemistä.
Victoria Veach nostaa esiin katsomansa väittelyn: ehdokkaat eivät antaneet toistensa lopettaa lauseitaan, keskeyttivät toisensa eivätkä käsitelleet asiakysymyksiä.
– He puhuivat vain siitä, miksi toinen on huono ihminen, joten minulla ei ole selkeää kuvaa, mitä kumpikin haluaa tehdä maan hyväksi. Clinton yrittää nostaa esille koulutuksen ja terveydenhoidon kaltaisia asioita, mutta Trump on paljon äänekkäämpi ja huutaa hänen ylitseen, Clintonia kannattava Veach katsoo.
Vaalit ovat nostaneet esiin sen, että Yhdysvalloissa on ongelmia, joita pitää käsitellä. Laura Smith
Kampanjat eivät koskaan ole olleet reiluja, huomauttaa Laura Smith.
– Niin on ollut aina, mutta näissä vaaleissa on nähty avoimesti paljon enemmän henkilöiden luonteeseen ja persoonaan liittyviä asioita kuin aiemmin, hän sanoo viitaten Trumpiin, joka on laukonut ilman anteeksipyyntöjä kohua aiheuttavia kommentteja.
Veach ja Smith kuitenkin näkevät, että vaaleista on seurannut myös hyvää.
– Vaalit ovat tuoneet esiin sen, että jonkin maassa on muututtava, Veach sanoo.
– Vaalit ovat nostaneet esiin sen, että Yhdysvalloissa on ongelmia, joita pitää käsitellä. Aikaisemmin ne voitiin lakaista maton alle tai kieltää. Kun ne näkee nyt esille levitettynä – seksismin, rasismin, muukalaispelon – niin niistä on ainakin puhuttava, lisää Smith.
Miltä näyttää tulevaisuus?
Kuinka suuri merkitys on sillä, kumpi lopulta voittaa, Trump vai Clinton?
– Usein kuulee, että Yhdysvaltain presidentti on maailman vaikutusvaltaisin johtaja, mutta en tiedä, kuinka totta se on. Voi olla, että mikään ei todella muutu, vaan olemme neljän vuoden päästä samassa tilanteessa kuin nyt. Tai sitten jotain todella hyvää tai todella pahaa tapahtuu, Veach pohtii.

Christopher Phillips uskoo, että sillä, kumpi ottaa maan käsiinsä, on suuri merkitys.
– Presidentistä tulee käytännössä Yhdysvaltain PR-edustaja maailmalla. Ajattelen sitten kumpaa tahansa ehdokasta, on tilanne hieman hermostuttava. Monet olisivat huolissaan esimerkiksi Trumpin ulkopolitiikasta ja Clintonin skandaaleista.
Presidentistä tulee käytännössä Yhdysvaltain PR-edustaja. Ajattelen sitten kumpaa tahansa ehdokasta, on tilanne hermostuttava. Christopher Phillips
Phillips toivoo tulevalta presidentiltä keskittymistä maan sisäisiin asioihin, mutta myös vahvaa ymmärrystä ulkopolitiikasta.
– Hänen pitäisi yrittää rakentaa Yhdysvalloista parempaa kuvaa maailmalla. Meitä ei katsota enää kovin myönteisesti, erityisesti koska meistä on mielikuva, että tungemme nokkamme asioihin, jotka eivät meille kuulu.
Joka tapauksessa presidentin valinta tulee muuttamaan maan ilmapiiriä, sanoo Smith.
– Kumpi tuleekaan valituksi, hänellä on valtava työ edessään jakautuneen ja pettyneen maan kokoamisessa. Itse toivon vain, että uusi presidentti ei tuhoa maata seuraavan neljän vuoden aikana, hän virnistää.
Vaalipäivän jännitys – kumpi voittaa?
Yhdysvaltalaiskolmikko uskoo, että vaalikamppailu pysyy loppuun asti tiukkana. Ratkaisevaa voi olla se, mitä tekevät ne, jotka eivät vielä tiedä, äänestävätkö kumpaakaan ehdokasta.
– Luulen, että lopputuloskin voi olla tiukka, sillä monet ovat yhä odottavalla kannalla, Phillips pohtii.

Jännitettävää riittää siis loppuun saakka, mutta siitä huolimatta kukaan heistä ei aio näillä näkymin valvoa vaaliyönä, vaan lukevat uutiset vasta aamulla.
– Vaalikausi on ollut aikamoinen, mutta en ole niinkään innoissani, vaan tällä hetkellä vain odotan, että vaalipäivä koittaisi. Jos ehdokas, jonka pelkään voittavan, todella tekee niin, alan valmistautua neljään lisävuoteen Euroopassa, Smith nauraa.
Jos ehdokas, jonka pelkään voittavan, todella tekee niin, alan valmistautua neljään lisävuoteen Euroopassa. Laura Smith
Kuka sitten lopulta voittaa?
– Minulla ei ole aavistustakaan! Olin varma, että Hillary Clinton voittaisi, mutta uusi skandaali, sähköpostien tutkinta, voi todella vahingoittaa hänen kampanjaansa, Victoria Veach pohtii pettyneenä.
Christopher Phillips uskoo, että Clinton vetää pidemmän korren.
– Luulen, että ihmiset lopulta ymmärtävät, että tämä Trump-touhu on mennyt hieman liian pitkälle, hän sanoo.
Laura Smithin mukaan kyseessä on ennen kaikkea valinta rationaalisen ja emotionaalisen ratkaisun välillä.
– Toivon, että ihmiset tekevät rationaalisen ratkaisun, mutta jos valinta on emotionaalinen, he valitsevat Trumpin. En olisi yllättynyt, jos hän todella voittaisi.