–Tässä se populismin perusajatus on: kun ryhdytään tarjoamaan yksinkertaisia vastauksia, sä saat niskalenkin heti alkuun, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) tiivistää Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan asetelman.
Yle kysyi neljältä ulkopolitiikkaan perehtyneeltä kansanedustajalta, mitkä tyylipisteet nämä antaisivat kampanjalle. Yksikään haastatelluista ei halunnut antaa pisteitä, koska taso on niin matalalla.
Kokoomuksen Häkkänen tunnetaan republikaani-sympatioistaan, hän on muun muassa käynyt kokoomuksen edustajana tutustumassa sisarpuolueen puoluekokoukseen. Tällä kertaa hän toivoo, että puolueen ehdokas ei voittaisi.
– Se, että Donald Trump valittiin republikaanien presidenttiehdokkaaksi, on suorastaan noloa, Häkkänen sanoo.
Myös vastaehdokkaaseen, demokraattien Hillary Clintoniin on tarttunut Trumpilta tapa esittää mustavalkoisia ajatuksia. Häkkänen toivoo, että meno muuttuu vaalituloksen selvittyä.
Trump on omassa sarjassaan
Keskustan kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan jäsen Katri Kulmuni ihmettelee, miksi Trumpia arvioidaan eri kriteerein kuin muita ehdokkaita.
–Republikaaneissa on ollut pidempi kehitys, että flirttaillaan tällaisen tyylin kanssa. Onhan Trumpkin nostanut ihan oikeita asioita esiin, mutta keinoja hän ei ole esittänyt, Kulmuni sanoo.
Perussuomalaisten ulkoasianvaliokunnan jäsen Veera Ruoho huomaa, että Trump on ehdokas, joka ei ole poliittisesti korrekti. Siksi vaalikampanjassa on ollut väriä – ja myös negatiivisia sävyjä.
–Tosin Clintonin joukkue on vastannut samalla tavalla, Ruoho huomauttaa.
Populisti Trump on kuitenkin vetänyt politiikkaan myös niitä, jotka eivät ole aiemmin siitä välittäneet. Osa heistä on herännyt vastustaakseen Trumpia, Ruoho arvioi.
Vähemmän inhottu voittaa
Erkki Tuomioja (sd.) toivoo avoimesti, että ”entinen kollega” Hillary Clinton voittaa. Tosin näissä vaaleissa ei tule valituksi se, jolla on eniten kannattajia.
–Tässä valitaan se, jota kohtaan tunnetaan vähemmän inhoa kuin positiivista kannatusta.
Trumpin menestys on Tuomiojan mielestä seurausta siitä, että keskiluokka on pettynyt demokraatteihin. Väki on viime vuosikymmenien aikana nähnyt suurituloisimman prosentin keräävän suunnattomia rikkauksia. Itse he ovat polkeneet paikallaan tai pelkäävät putoavansa kelkasta. Siksi monet ovat kallistumassa heille puhuvan Trumpin puolueen.
–Olkoonkin että Trumpin ohjelma suosisi vai rikkaita. Mutta siitä ei ole kysymys, kyse on siitä että demokraatteihin ei luoteta, Tuomioja sanoo.
Entinen ulkoministeri, nykyinen oppositiokansanedustaja neuvoo, että Eurooppa ei voi katsoa Amerikan vaalitaistelua ylhäältä päin. Samantyyppistä ilmiötä on myös Euroopassa.
Entä vaalien jälkeen - asettuuko Amerikka?
- Jos Trump häviää, hän on luvannut haastaa vaalitulokseen ja voittaessaan panna Clintonin vankilaan. Eli polarisoituminen vaan yltyy, Tuomioja ennustaa.