Presidentti Vladimir Putinin jo moneen kertaan toistama lause kelpaa edelleen:
– Venäjä on valmis yhteistyöhön sen presidentin kanssa, jonka Yhdysvaltain kansa valitsee, edellyttäen tämän haluavan yhteistyötä, Putin sanoi ensimmäisen kerran jo kauan ennen Yhdysvaltain vaaleja.
Ulkopoliittisesti kokematon Donald Trump on silti Venäjälle aivan yhtä arvaamaton yhteistyökumppani kuin muulle maailmalle. Trumpin väitetyt taloussuhteet Venäjälle ja jopa Venäjän valtionjohtoon eivät itsestään selvästi takaa hyviä suhteita politiikassa.
– Eurooppa on shokissa, mutta Venäjällä on ehkä myös varovaisen myönteisiä odotuksia, tutkija ja Kontrapunkt-viikkolehden päätoimittaja Marija Lipman arvioi Ylelle Trumpin valinnan vaikutuksia.
Oikukkaan Trumpin kanssa neuvotteleva Putin tunnetaan myös helposti loukkaantuvana ihmisenä.
Yksi Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita määrittelevä tekijä on Ukraina. Jo heti Trumpin voiton varmistuttua Krimin edustaja Venäjän liittoneuvostossa sanoi toivovansa, että Yhdysvallat hyväksyisi nyt Krimin osana Venäjää.
Mikäli Trump suhtautuu presidenttinä välinpitämättömästi Ukrainaan eikä anna esimerkiksi tukea maan hallinnolle, saa Venäjä ainakin lisää liikkumavaraa Ukrainassa. Tämä olisi tietysti Venäjälle mieleistä.
Tällä voisi olla seurausta myös Syyriassa asti, sillä maat voisivat löytää sotaan sovun avaimia, arvioi politiikan tutkija Grigori Bovt.
– Pidän todennäköisenä, että Venäjä yrittää nyt lämmittää suhteita Yhdysvaltoihin, koska vastakkainasettelulla ei saavuteta mitään, mikä hyödyntäisi Venäjää, Bovt sanoo.

Venäjä saattaa Trumpin presidenttikaudella lisätä painostustaan myös Moldovaa, Transnistriaa ja Baltian maita kohtaan. Näin voi käydä, jos Trump ei välitä kansainvälisistä sopimuksista – eikä vaadi myöskään Venäjältä niiden noudattamista.
Jos Trump vaatisi esimerkiksi Natoa vähentämään läsnäoloa Baltian maissa, Putin voisi reagoida kahdella tavalla. Hän voisi lisätä Venäjän painostusta alueella. Mutta hän voisi myös kokea saavuttaneensa erävoiton, ja lopettaa uhoamisen Natomaiden suuntaan.
Tässä vaiheessa ei kuitenkaan voida vielä arvioida, miten suuria vapauksia Venäjä voi tai haluaa ottaa Euroopassa.
On myös hyvä muistaa, että presidenttinä Donald Trump ei yksin päätä Yhdysvaltain Venäjä-suhteesta, vaan linjauksissa ovat mukana sekä kongressi että senaatti.
Trump saattaa luoda Putiniin samantyyppisen suhteen kuin Silvio Berlusconilla oli Putinin kanssa.
Paljon on kiinni myös presidenttien henkilökemiasta. Sekä presidentti Putin että pääministeri Medvedev ovat syyttäneet Obamaa ja hänen hallintoaan Venäjä-vihamielisyydestä.
Nyt jäätävät välit voivat lämmetä, arvioi tutkija Bovt.
– Trump saattaa luoda Putiniin samantyyppisen suhteen kuin Silvio Berlusconilla oli Putinin kanssa. Silloin maiden väliset suhteet lämpenevät, Grigori Bovt sanoo.
Berlusconista ja Putinista löytyi useita yhtäläisyyksiä miesten ollessa samanaikaisesti maidensa johdossa: kumpikin esiintyi mielellään korostetun miehekkäästi. Heitä yhdisti myös tapa vaikuttaa yleisöön tiedotusvälineiden kontrollin kautta.
Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä, millaiseksi Trumpin ja presidentti Putinin suhde kehittyy. Oikukkaan Trumpin kanssa neuvotteleva Putin tunnetaan myös helposti loukkaantuvana ihmisenä, jolle väärä sana väärässä tilanteessa vaikuttaa pitkään.
Lue lisää analyysejä aiheesta:
Analyysi: Kiina iloitsee salaa Trumpin jytkystä, mutta ongelmia on luvassa
Analyysi: Viha ja valhe voittivat Yhdysvaltain presidentinvaaleissa