Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113973

"Koppihoidossa istutaan pari viikkoa, sitten puhutaan mitä sattuu"– Asianajajat moittivat rajusti tutkintoja, haluavat kamerat kuulusteluihin

$
0
0

Kun poliisi kuulustelee rikoksesta epäiltyjä, kuulustelut tallennetaan hyvin harvoin.

– En ole ollut koskaan sellaisessa kuulustelussa, jossa epäillyn kertoma olisi nauhoitettu, helsinkiläinen asianajaja Jussi Sarvikivi sanoo.

Sarvikivi ei anna poliisille korkeita arvosanoja epäillyn kohtelusta kaikista tutkintatilanteista, joihin hän on törmännyt.

– Heitä pidetään usein muutama viikko koppihoidossa, ja sitten puhutaan mitä sattuu, Sarvikivi sanoo.

Sarvikivi neuvoo aina päämiestään lukemaan poliisin kirjoittaman pöytäkirjan hyvin huolellisesti.

– Poliisi kirjoittaa siihen, mitä haluaa ja mitä yhteisesti sovitaan epäillyn kanssa. Sanon aina päämiehelleni, että pöytäkirjan lukeminen on tutkinnan tärkein vaihe.

Suomen Asianajajaliitto katsoo, että poliisien tulisi alkaa nauhoittaa Suomessa kaikki kuulustelut. Toiveena olisi, että poliisi alkaisi videoida kuulustelut, mutta äänen tallentaminenkin kelpaisi.

– Se olisi sataprosenttinen parannus tähän hetkeen, Sarvikivi toteaa.

"Hovioikeudessa usein näkyy, että kertomukset vain paranevat"

Kuulustelujen tallentamisesta olisi hyötyä myös oikeudessa, kun osapuolet eivät meinaa muistaa, mitä tulikaan poliisin luona puhuttua.

Muisti reistailee joskus tietoisesti, mutta usein myös siksi, että tapahtumia puidaan oikeudessa usein vasta vuosien jälkeen.

– Ei niitä kaikkia satoja tunteja esitutkinnan kuulusteluja tarvitsisi purkaa. Mutta silloin kun oikeudessa tulee riitaa, mitä kuulustelussa on sanottu, tilanne voitaisiin tarkistaa nauhalta, Sarvikivi sanoo.

Nykyisin oikeudenkäynneissä nauhoitetaan usein epäiltyjen ja todistajien kuulemiset. Tallenteet ovat tuomareiden käytettävissä, kun he haluavat ratkaisuja pohtiessaan tarkistaa, mitä syytetyt ja todistajat ovat puhuneet oikeudenkäynnissä.

Monesta suomalaisesta oikeussalista löytyvät myös videokamerat. Niitä käytetään esimerkiksi vangitsemisistunnoissa, kun epäilty osallistuu istuntoon videoyhteyden kautta tutkintavankilasta. Toisinaan oikeudenkäynneissä kuullaan myös todistajia videoyhteyden avulla.

Asianajajat ovat sitä mieltä, että tuomioistuimissa olisi syytä aina nauhoittaa todistajien kuulemiset.

Suomessa onkin pohdinnassa uudistus, jonka mukaan käräjäoikeudessa alettaisiin videoida kaikki todistajien kuulemiset. Näitä videoita voitaisiin katsoa ylemmissä oikeusasteissa. Näin oikeudenkäynnit kevenisivät, ja todistajien lausuntojen luotettavuus lisääntyisi.

– Aidoin kertomus tulee alkuvaiheessa. Hovioikeudessa usein näkyy se, että kertomukset vain paranevat ja tarkentuvat matkan varrella. Todistajilla kun on aikaa harjoitella kuulemistaan ennen hovioikeuden käsittelyä, sanoo asianajaja Antti Riihelä.

Riihelä ja Sarvikivi puhuivat esitutkinnasta ja kuulemisten tallentamisesta torstaina Asianajaliiton mediatilaisuudessa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113973

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>