– Mitenkäs siellä Lillanissa menee? Minähän sinut kiinnitin ja näin heti lahjakkuutesi, totesi näyttelijäsuuruus Lasse Pöysti pari vuotta sitten.
Sanat hän osoitti ystävälleen Asko Sarkolalle, joka oli tullut kyläilemään Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaan vanhainkotiin. Se jäi kaksikon viimeiseksi kohtaamiseksi.
– Etukäteen jännitin, muistaako hän minut, kun tiesin hänen muistisairaudestaan, mutta tapaaminen oli aivan ihastuttava. Hän oli se vanha Lasse, joka oli ollut työnantajani teatterinjohtajana.
Sarkolalla, 78, on edesmenneestä ystävästään pelkästään lämpimiä muistoja.
– Myönteisiä, kauniita ja opettavaisia. Suurimmasta osasta, mitä olen oppinut näyttelijänä ja teatterinjohtajana, voin kiittää Lasse Pöystiä, Sarkola toteaa.

Legendaarisen näyttelijän viimeinen rooli
Pöystin rakastetuimpia töitä tällä vuosituhannella oli rooli Kvartetissa Helsingin kaupunginteatterissa. Vuonna 2002 ensi-iltansa saanutta kestosuosikkia esitettiin yli kymmenen vuoden ajan.
Näyttelemisen hän lopetti 85-vuotiaana. Viimeiseksi ensi-illaksi jäi näytelmä Metsä, niin ikään Helsingin kaupunginteatterissa. Ohjaaja Juri Solomin oli halunnut pieneen rooliin venäläisen perinteen mukaisesti erittäin merkittävän näyttelijän.
Sarkola toimi tuolloin kaupunginteatterin johtajana.
– Solomin kysyi, eikö meiltä löydy ketään legendaarista näyttelijää rooliin. Minä siihen sitten, että kyllä löytyy, Sarkola muistelee.
Juuri Sarkola kiinnitti Pöystin myös Kvartettiin ja muun muassa Mestariluokkaan. Mestari ja kisälli olivat vaihtaneet rooleja.
– Oli ilo olla myös hänen teatterinjohtajansa.

Kaveria ei jätetä
Pöystin uralle mahtuu käänteitä Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa, kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia, ikimuistoisia roolisuorituksia elokuvissa, teatterissa ja televisiossa sekä johtajanpestit Lilla Teaternissa ja Tukholman kuninkaallisessa draamateatterissa.
Kysymys on Suomen teatterimaailman jättiläisestä, Sarkola alleviivaa. Parhaiten Pöysti muistetaan Suomisen Ollin hahmosta, josta hänen uransa lähti liikkeelle. Sotavuosina tehtiin kaikkiaan viisi Suomisen perhe -elokuvaa.
– Lisäksi hän työskenteli aputehtävissä Helsingin ilmapuolustuksessa, oli siis mukana myös toisessa maailmansodassa. Ehtiväinen mies, Sarkola naurahtaa.
Näyttelijänä Pöysti oli kollegiaalinen ja ahkera.
– Hänen periaatteensa oli, että kaveria ei jätetä. Hän ei näytellyt itsekkäästi, vaan näyttämöllä oltiin aina vuorovaikutuksessa. Suoritukset eivät koskaan olleet kaavamaisia, vaan joka ilta oppi hänen rinnallaan uutta, Sarkola kuvailee.
– Jos puhutaan tällaisesta kansanteatteriperinteestä, niin siinä hän oli mielestäni parhaimmillaan. Ja lisäksi pettämätön kielitaito: suomi, ruotsi ja ranska.

"Täällä ei naureta, vaan tehdään töitä"
Mentorina Pöysti osasi tarpeen tullen olla myös ankara. Sen Sarkola sai tuta näytellessään nuoruusvuosinaan Lilla Teaternin Kerjäläisoopperassa. Sarkola oli nauranut harjoituksissa, mikä oli ihmetyttänyt Pöystiä.
– Miksi sinä naurat, Pöysti oli kysynyt.
– Vastasin, että kun sä oot niin hauska. Nauran sitä, miten sä näyttelet. Hän vihastui ja sanoi, että jumalauta, täällä ei naureta, vaan tehdään töitä, Sarkola muistelee.
– Kun olin nuori, hän sanoi minulle usein hyvinkin tiukasti, että noin ei näytellä.
Vastaavasti televisiohaastattelussa Pöystille oli aikanaan todettu, että hän on antanut paljon Suomen kulttuurielämälle.
– Hän sanoi, että ei tässä mitään anneta, vaan tehdään töitä.
Pöysti ja Sarkola ystävystyivät: Pöysti oli silloisen vaimonsa Birgitta Ulfssonin kanssa Sarkolan ensimmäisen avioliiton todistaja maistraatissa. Yksityiselämässäkin tuli kuulemma hyviä neuvoja.
– Muistoja on niin paljon, että niistä saisi kokonaisen romaanin aikaiseksi, Sarkola huokaa.
Mikä on sinun lämpimin muistosi Lasse Pöystistä? Keskustele alla. Keskustelu on auki klo 22 saakka.
Lue lisää:
Suomisen perhe oli kolmen vuosikymmenen radiosuosikki
Elävä arkisto: Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi
Elävä arkisto: Lasse Pöysti – teatterin purjehtiva satusetä
Teeman Elävä arkisto: Ainutkertainen Lasse Pöysti 90 vuotta
Tiesitkö tämän Lasse Pöystistä? Lausui tv:n historialliset avaussanat, Yle tarjosi päällikön paikkaa
Elävä arkisto: Helena-elokuvista kiitetyimmät syntyivät Pöystin ohjauksessa