Helsinkiläinen Ira Hietanen on viikon vanha juristi. Hän opiskeli oikeustieteitä Lapin yliopistossa ja työskenteli opintojensa ohella opiskelija-asiamiehenä Suomen Lakimiesliitossa. Sieltä hän on saanut asianmukaisesti palkkaa.
Yhtä hyvin eivät ole asiat kaikilla opiskelijoilla. Hietanen oli tekemässä Lakimiesliitossa kyselyä, jossa selvitettiin juristiopiskelijoiden työntekoa opiskelujen aikana.
– Kyselyn tulokset olivat yllättäviä ja myös järkyttäviä, Hietanen sanoo.
Kyselyyn vastanneet opiskelijat kertoivat, että he ovat tehneet lakitoimistoissa kokopäiväistä avustavan lakimiehen työtä, joka on ollut hyvin itsenäistä ja vastuullista.
– Tehtäviin on kuulunut esimerkiksi vaativia selvitystöitä ja erilaisten asiakirjojen laatimista. Ihan oikeista työtehtävistä on ollut kyse, Hietanen kertoo.
Hietaselle itselleen ei palkatonta työtä ole tarjottu, mutta monille hänen kavereilleen on. Palkatonta työtä teetetään pääasiassa yksityisissä lakiasiaintoimistoissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
– Tätä tapahtuu pääasiassa oikeustieteen opiskelupaikkakunnilla eli Rovaniemellä, Vaasassa, Joensuussa ja Turussa. Lisäksi yhtenä isona kaupunkina kyselyssä nousi myös Oulu, Hietanen sanoo.
"Tuossa on ovi ja siitä voi mennä ulos"
Lakimiesliiton tänä syksynä tekemään kyselyyn vastasi vajaat sata opiskelijaa. Heistä joka toinen oli tehnyt palkatonta työtä tai sitä oli heille tarjottu. Moni kertoi suostuneensa palkattomaan työhön, koska työkokemusta oli pakko saada. Juristifirmoissa kyyti on ollut kylmää.
– Jotkut opiskelivat ovat kysyneet, voisivatko he saada jonkinlaista palkkaa tekemästään työstä. Vastaus on ollut, että tuossa on ovi. Siitä voi mennä ulos, jos ei kiinnosta. Työnantajat ovat sanoneet, ettei kukaan maksa opiskelijoille palkkaa, Hietanen kertoo.
Juristiopiskelijoita on myös uhkailtu.
– Palkatonta työtä tehneitä opiskelijoita on myös ihan uhkailtu, että ura on ohi, jos otat yhteyttä esimerkiksi liittoon, Lakimiesliiton opiskelija-asiamiehenä edelleen toimiva Ira Hietanen sanoo.
"Työnantaja jättää tärkeimmän velvollisuutensa täyttämättä
Hietasen mukaan kyselyssä esille tullut palkattoman työn tekeminen ei ole vain lyhyen ajan ilmiö.
– Valitettavasti näyttää siltä, että tästä on tullut yleinen toimintatapa alalla. Parhaillaankin tietyt asianajotoimistot käyttävät opiskelijoita palkattomaamn työhon, Hietanen toteaa.
Lakimiesliitto tuomitsee jyrkästi palkattoman työn teettämisen, jota usein kutsutaan harjoitteluksi.
– Meidän näkemyksemme mukaan kyseessä on työsuhde, jossa työnantaja jättää täyttämättä sen tärkeimmän velvollisuutensa eli palkanmaksun. Myös opiskelijat tekevät rahanarvoista työtä työnantajilleen. Myös heidän työsuhteisiinsa kuuluu ehdottomasti palkanmaksu, sanoo Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo.