Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113944

Chicago ja muut turvakaupungit uhmaavat Trumpin karkotuspolitiikkaa

Chicago on korostanut olevansa lujasti niiden yhdysvaltalaiskaupunkien joukossa, jotka tarjoavat maahanmuuttajille turvaa tulevan presidentin Donald Trumpin karkotuspolitiikalta. Muita tällaisia kaupunkeja ovat muun muassa Los Angeles, New York ja San Francisco.

Ne eivät suostu vangitsemaan paperittomia siirtolaisia karkotusta varten. Ne myös lupaavat ihmisille edelleen terveys- ja muita sosiaalipalveluja sekä mahdollisuuden käydä koulua heidän oikeudellisesta asemastaan riippumatta.

Turvakaupunki-käsite syntyi vuonna 1979 Los Angelesissa. Siellä poliisi sai ensi kertaa määräyksen olla kysymättä pidätetyiltä oleskelulupaa, koska sillä ei saanut olla vaikutusta viranomaisten päätöksiin. Chicagosta tuli turvakaupunki vuonna 1985.

Karkotusta pelkääville hätänumero

Hallinnot voivat vaihtua, mutta Chicagon arvot ja periaatteet eivät muutu, sanoi pormestari Rahm Emanuel maanantaina lehdistötilaisuudessa, josta raportoi muun muassa Chicaco Tribune -lehti.

– Kaikkia uskontoja edustavat ihmiset kaikenlaisine taustoineen ja kaikkialta maailmasta ovat taistelleet tiensä Chicagoon, koska se tarjoaa heille ja ennen kaikkea heidän lapsilleen ja lapsenlapsilleen mahdollisuuden amerikkalaiseen unelmaan, sanoi Emanuel ja korosti olevansa itsekin siirtolaisen lapsenlapsi.

Karkotusta pelkääviä on kehotettu soittamaan kaupungin neuvontakeskukseen, josta he voivat saada informaatiota käytännön keinoista omassa tilanteessaan.

Trump uhkaa "unelmoijia"

Trump on uhannut paperittomia siirtolaisia karkotuksella. Hän sanoi viikonlopun tv-haastattelussa, että hän aikoo heti virkakautensa alettua vangituttaa jopa kolme miljoonaa ihmistä, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin.

Myös presidentti Barack Obaman virkakausien aikana on karkotettu ihmisiä, vuodesta 2009 alkaen kaikkiaan 2,4 miljoonaa. Vanhempiensa Yhdysvaltoihin tuomat nuoret kuitenkin ovat saaneet viranomaisille ilmoittautumalla tilapäisen oleskeluluvan, jonka ansiosta he ovat pystyneet käymään koulua ja tekemään avoimesti töitä.

Trump sanoi vaalikampanjansa aikana, että näiden 700 000 niin sanotun "unelmoijan" erioikeus poistetaan.

Lähteet: AFP, Yle


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113944

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>