Kotkassa hämmästellään koivua, joka tuntuu jatkavan kesää vailla huolta talvesta. Puu ei ole muiden koivujen tapaan pudottanut lehtiään, ja lisäksi se on onnistunut välttämään ruskan kokonaan. Lehdet loistavat yhtä vihreinä kuin heinäkuussa.
– Etelä-Suomessa rauduskoivu pudottaa lehtensä normaalisti lokakuun loppuun mennessä. Tällainen on hyvin harvinaista, kun ollaan jo pitkällä marraskuussa, arvioi kasvitieteilijä, radion Luontoilloista tuttu Seppo Vuokko.
Joskus vihreitä koivuja näkee Vuokon mukaan talvella puistoissa, kun puut sijoittuvat lampun viereen tai alle. Kun koivu saa jatkuvasti valoa, se pysyy lehdessä. Toinen selitys on geeniperimä.
– Yksilöllinen vaihtelu on puiden välilllä hyvin suurta. Kyseessä voi olla rauduskoivu, jonka perimänsä mukaan pitäisi pudottaa lehtensä paljon myöhemmin.
Yksilöllinen vaihtelu on puiden välilllä hyvin suurta. Seppo Vuokko
Vuokon mukaan on myös mahdollista, että koivuntaimi on tuotu Suomeen etelästä.
– Taimitarhat saattavat välittää taimia Baltiasta tai jopa Keski-Euroopasta. Silloin pudottavat lehtensä selvästi myöhemmin kuin kotimaiset puut.
Ruska alkaa, kun valo vähenee
Vihreä puu seisoo tienvarressa Kotkansaaren suulla, rakenteilla olevan paloaseman vieressä. Sen lähellä on myös neljä muuta koivua, jotka ovat pitäneet lehdistään tiukasti kiinni. Niiden syksy on kuitenkin hiukan pidemmällä, sillä lehdet ovat jo kellastumaan päin.
Koivujen vieressä on kylmä bensa-asema, mutta Vuokko ei usko, että se lämmittaisi puiden juuria ja vaikuttaisi sitä kautta koivujen käytökseen.
– Koivun aistinelimet ovat puun latvuksissa. Siitä, että maaperän lämpö vaikuttaisi puun talveen valmistautumiseen, ei ole juuri havaintoja. Puu seuraa syksyn edistymistä valonmuutoksen ja latvuksen kokemien lämpötilamuutosten kautta.
Ei sää koivua hetkauta. Seppo Vuokko
Vuokko sanoo, että koivut osaavat seurata valonmuutosta tarkasti.
– Tutkimuksissakin on todettu, että koivujen ruska määräytyy pitkälti valoilmaston mukaan. Esimerkiksi Lapissa koivun ruska alkaa syyskuun alkupuolella riippumatta siitä, onko sää lämmin vai kylmä.
Varhainen talvi ei tapa
Pitkään jatkuvasta vehreydestä ei ole koivulle suurta haittaa. Sille jää lehtiin jonkin verran ravinteita, jotka se normaalisti olisi siirtänyt runkoon. Vuokon mukaan se ei ole merkittävä tappio, sillä silmut ovat talvenkestävässä kunnossa jo hyvissä ajoin.
– Puut valmistavat seuraavan vuoden silmut niin, että ne ovat jo heinä-elokuussa valmiita. Varhainenkaan talven tulo ei yleensä tapa puita, vaikka lehdet olisivat täysin vihreitä.
Sääennusteen mukaan pakkanen hellittää lähipäivinä, ja luvassa on loskakelejä ja vesisadetta. Mitä vihreänä hehkuvalle koivulle tapahtuu silloin?
– Ei sää koivua hetkauta. Kotimaiset puut eivät yleensä reagoi keskellä talvea tuleviin lämpimiin jaksoihin mitenkään.