Räjähdeaineilmaisimella etsitään nimensä mukaisesti räjähteiden valmistamisessa käytettävien aineiden jäämiä iholta, vaatteista tai matkatavaroista sekä vaatteisiin tai kehoon piilotettuja räjähteitä.
Turvatarkastaja pyyhkäisee kämmenet muutamasta kohdasta pienellä lapulla. Analysaattorilaite ”lukee” lapun ja tunnistaa minkälaisia partikkeleita käsistä on irronnut.
Turvatarkastajilta kysyttiin, että dna-näytteenkö otatte vai mikä on homman nimi. Riskienhallintapäällikkö Juha-Pekka Pystynen, Finavia
– Meillä on viranomaisilta lista aineista, joita testauksella haemme. Tämä on nopeampi ja miellyttävämpi tarkastustapa matkustajille kuin kopeloimalla tutkiminen, sanoo Finavian riskienhallintapäällikkö Juha-Pekka Pystynen.
Luullaan dna-näytteeksi
Uusi tekniikka on ollut jo reilun vuoden käytössä Helsinki-Vantaan ja Oulun kentillä. Pystynen laskeskelee, että Helsinki-Vantaan 8 miljoonasta lähtevästä matkustajasta aika moni on jo ehtinyt tulla tutuksi laitteen kanssa, vaikka jokaista matkustajaa ei räjähdeaineilmaisimella tutkitakaan.
– Aluksi ihmiset olivat ymmällään. Turvatarkastajilta kysyttiin, että dna-näytteenkö otatte vai mikä on homman nimi. Nyt kun on totuttu, tätä pidetään helppona tapana tutkia.
Käsien lappupyyhkäisyllä ei Suomessa myöskään haeta huumejäämiä, kuten välillä matkustajat ovat luulleet.
Herkkä laite
Räjähdeilmaisin –testaus tehdään riskienhallintapäällikkö Juha-Pekka Pystysen mukaan muutamalle kymmenelle prosentille lähtevistä matkustajista. Satunnaisotannan tarkkaa lukua ei paljasteta.
– Tarkastukseen myös joutuu, jos selvästi matkatavaroista löytyy jotakin, mitä matkustamoon ei saa viedä. Tai jos jostakin syystä kiinnittää turvatarkastajien huomion.
Pystysen mukaan tekniikka on tarkkaa ja analysaattori pystyy huomaamaan mikroskooppisenkin pienet ainejäämät, vaikka kädet olisi pesty ja desinfioitu. Toisaalta, herkkä kone antaa välillä myös vääriä hälytyksiä.
– Väärien hälytysten määrä on todella pieni mutta on olemassa joitakin aineyhdistelmiä, joihin analysaattori saattaa reagoida. Silloin sitten kysytään selitystä ja jos matkustajalla on luotettavasti sellainen antaa, hän saa jatkaa matkaa koneeseen, sanoo Pystynen mutta ei avaa sen tarkemmin millaiset aineyhdistelmät voivat saada hälytyksen aikaan.
Pystysen mielestä uusi räjähdeilmaisin-tekniika on tervetullut asia lentokentille mutta tietää myös rahanmenoa.
– Laitteistot, asentaminen ja ihmisten kouluttaminen tarkoittaa miljoonainvestointeja.