Moni opintonsa tänä syksynä aloittava pohtii, ottaisiko lainarahaa opiskelujen rahoittamiseen. Jos aloitat opiskelun yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa, niin opintolainan ottaminen kannattaa jo siksi, että valtio kannustaa nopeaan valmistumiseen opintolainahyvityksellä.
Hyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Jos saat opinnot läpi määräajassa, niin Kela maksaa opintolainahyvityksen pankkiin ylimääräisenä lyhennyksenä valmistumisesi jälkeen. Eli valtio siis lyhentää opintolainaasi hyvityksen verran.
Enimmillään opintolainahyvityksen määrä voi olla noin kolmannes koko opintolainasta. Esimerkiksi, jos on nostanut 18 000 euroa lainaa korkeakoulututkintoa varten ja saanut kasaan 300 opintopistettä kuudessa lukuvuodessa, voi saada Kelalta enintään 6 200 euroa hyvitystä.
Opintolainojen korot ennätysmatalat
Kaikki opintolainaa ottavat hyötyvät nykyisistä ennätysmatalista opintolainan koroista. Keväällä nostettujen opintolainojen keskikorko oli 0,48 prosenttia. Tämä käy ilmi Suomen Pankin tilastoista.
Valtaosa suurimpien pankkien opintolaina-asiakkaista sitoo nyt lainansa 12 kuukauden euriboriin. Tällä hetkellä vuoden euribor on miinuksella noin 0,3 prosenttia.
Negatiivinen viitekorko pienentää opintolainan kokonaiskorkoa.

Kilpailuta pankit opintolainaa hakiessasi
Kun olet saanut Kelasta opintotukipäätöksen ja valtion takauksen opintolainalle, kannattaa pyytää lainatarjoukset useammasta pankista. Lainaehdot, kuten korko ja takaisinmaksuaikataulu vaihtelevat. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kilpailu opintolaina-asiakkaista on myös kovaa.
Osuuspankeissa opintolainaa saa keskimäärin 0,5 prosentin marginaalilla
– Marginaali voi kuitenkin yksittäistapauksissa vaihdella 0,2 prosentin ja yli yhden prosentin välillä, OP Ryhmän asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.
– Lainamarginaaliin voivat vaikuttaa aiempi asiakkuus osuuspankissa sekä kunkin osuuspankin oma hinnoittelupäätös.
Säästöpankkiryhmään kuuluu itsenäisiä säästöpankkeja ympäri Suomea ja hinnoittelu voi sielläkin vaihdella pankeittain. Asiakaskokemusjohtaja Reetta Tuomala Nooa Säästöpankista kertoo, että heillä opintolainaa saa 0,45 prosentin marginaalilla.
Danske Bankissa opintolainan marginaali on tällä hetkellä 0,5 prosenttia.
– Negatiivinen viitekorko huomioiden opintolaina-asiakkaan maksettavaksi tuleva kokonaiskorko on juuri nyt alle 0,2 prosenttia., Danske Bankista kerrotaan.
Nordea ei paljasta, millä marginaalilla heiltä saa opintolainaa, mutta kokonaiskorko on siellä keskimäärin 0,5 prosenttia.
Lainan hinnan lisäksi opiskelijoista kilpaillaan myös erilaisilla eduilla. Lue OP Ryhmän, Nordean, Danske Bankin ja
Säästöpankkiryhmän sivuilta, mitä kukin pankki lupaa opiskelija-asiakkailleen.