Pohjois-Karjala mielii uuden aluehallintouudistuksen kokeilumaakunnaksi. Edelläkävijän rooliin innostavat hyvät kokemukset oman sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin eli Siun soten valmistelusta.
Virkaatekevä maakuntajohtaja Risto Poutiainen kertoo, että itsehallintoalueen tehtävät ja kokeilut määriteltäisiin kesäkuussa.
– Runkona olisi Siun sote, sen kokemukset ja edelläkävijyys. Valmistelu olisi maakunnan omissa käsissä, jolloin turvataan alueen elinvoimaisuus ja uudistuminen, Poutiainen sanoo.
Maakuntauudistuksesta puhuttiin maanantaina Joensuun Ilosaaressa, jossa oli koolla kuntapäättäjiä Pohjois-Karjalasta. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) esitteli maakuntauudistuksen tilannekatsauksen. Joensuulaisministeri piti luonnollisena, että maakunnassa on tahtoa tarjoutua uudistuksen kokeilumaakunnaksi.
– Ymmärrän hyvin että Pohjois-Karjala haluaa myös tässä laajemmassa maakuntauudistuksessa lähteä etukenossa kulkemaan. Sen takia tämä tilaisuus, jota voisi luonnehtia tällaiseksi lähetekeskustelutilaisuudeksi, oli oikein paikallaan, Vehviläinen luonnehtii.
Kokeilu kiinnostaa, mutta jaksaminen ja ehtiminen huolestuttavat
Ajatus kokeilusta herätti kiinnostusta, mutta myös huolta. Siun soten valmistelu on ollut suuri urakka, joka on imenyt rutkasti niin virkamiesten kuin luottamushenkilöidenkin voimia. Kontiolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Haukka (sd.) harmittelee, että leipätöidensä ohella asioita pohtivat luottamusmiehet ovat tiukilla.
– Tuossa hetki sitten olimme valtakunnan kärjessä tämän Siun Soten osalta. Se onnistui aika hyvin, varmaan tässä vaiheessa voi sanoa. Kun tähän heti perään tulee toinen, ehkä vielä suurempi mullistus, niin tässä ei ehkä riitä resurssit kunnolliseen valmisteluun näin isolle asialle. On suuri vaara jossain alueella epäonnistumisiin, eikä niihin ole varaa.
Haukka myös perää, että vanhoja hyviä käytäntöjä otetaan mukaan uuteen malliin. Ei kaikki tähän asti tehty ole voinut olla ihan huonoa, Haukka laskee. Hän toivoo, että laskettaisiin ja arvotettaisiin, mitä ja millä aikataululla kokeilussa tehdään. Kokeilussa hän näkee silti mahdollisuuksia.
– Aina pilottina oleminen, etulyöntiasema, on puoli voittoa. Joten kyllä näistä pilottiasioista kannattaa olla kiinnostunut, Haukka päättää.