Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan Fidel Castron kuolemalla on valtava symbolinen arvo. Siitäkin huolimatta, että terveysongelmista kärsinyt 90-vuotias Castro ei ollut enää vallankahvassa.
– Hänen symboliarvonsa Kuuban nykyhallitukselle on niin valtava, että spekulaatiot ovat käynnistyneet siitä, että mitä nyt tapahtuu, Teivainen sanoo.
Teivainen uskoo, että Castro muistetaan erityisesti Kuuban vallankumouksesta ja poikkeuksellisen pitkästä johtajakaudestaan. Castron tavaramerkit, sikari ja parta, kasvattivat osaltaan hänen ikonisuuttaan.
– Toki hänen uraansa leimaavat myös monet väkivaltateot ja sananvapauksia ja muita kansalaisoikeuksia tukahduttanut toiminta.
Kanasansuosiota vaikea arvioida
Teivaisen mukaan Fidel Castron aitoa kansansuosiota on hyvin vaikea arvioida. Castro jakoi voimakkaasti mielipiteitä kuubalaisten keskuudessa.
– Saarellahan ei kuitenkaan aitoa sananvapautta juurikaan ollut Castrojen aikana. Hän ei oikein koskaan päässyt mittauttamaan oikeaa kansansuosiotaan.
Teivaisen mukaan nyt on kiinnostavaa nähdä, millä tavalla Kuubaa koskeva keskusteluilmapiiri muuttuu ja miten se vaikuttaa Donald Trumpin aikeisiin Yhdysvaltojen tulevissa Kuuba-suhteissa.
Trumpin valinta ei Teivaisen mukaan välttämättä viittaa siihen, että suhteet lähentyvät jatkossa.
– Viimeisen parin vuoden aikana on ollut poikkeuksellinen jakso Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteissa. Maat ovat lähentyneet hyvinkin paljon, vaikka välimatkaa on vielä.
– Nähtäväksi myös jää, laukaiseeko Castron kuolema Kuuban sisällä sellaisia mielenilmauksia, joilla on jotain laajempaaa poliittista merkitystä, Teivainen sanoo.