Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113944

Analyysi: Putinia ymmärtävä konservatiivi vahvoilla Ranskan johtoon

$
0
0

PARIISI Entisen pääministerin François Fillonin, 62, tie kevään presidenttikisaan näyttää olevan sileäksi pedattu. Hänellä on taskussaan esivaalien ensimmäisen kierroksen murskavoitto, kisasta pudonneen Nicolas Sarkozyn testamenttaamat äänet sekä puolueensa oikean laidan ja Ranskan katolisten vankka tuki.

Fillonin ohjelma on ranskalaisittain hurja: hän haluaa pidentää työaikaa, nostaa eläkeikää, rajoittaa sairausvakuutuksen kattavuutta ja vähentää puoli miljoonaa valtion virkamiestä.

Fillon haluaisi myös rajoittaa homoparien adoptio-oikeutta ja hän suhtautuu henkilökohtaisesti epäillen aborttiin, vaikkei aiokaan puuttua raskaudenkeskeytyksistä säätävään lakiin.

Fillon on siis liberaalia talouspolitiikkaa kannattava uskovainen arvokonservatiivi – eli eräänlainen amerikkalaisen republikaanipoliitikon prototyyppi ennen Trumpin aikaa. Saa nähdä, miten kestäväksi resepti osoittautuu Ranskassa.

Fillonin vaalitaktiikka on pitkälti samakuin kisasta jo pudonneella ex-presidentti Sarkozylla. Hän tavoittelee esivaalin voittoa vetoamalla puolueensa oikeaan äärilaitaan. Vähittäistä siirtymistä poliittisen keskustan suuntaan on varmasti tiedossa varsinaisten vaalien lähestyessä.

Tähän asti taktiikka on ollut tehokas, sillä maltillisuutta peräänkuuluttava Alain Juppé, 71, näyttää Fillonin rinnalla toivottoman lepsulta.

Siinä missä Juppé nimeää monikulttuurisuuden vahvuudeksi, lupaa Fillon kitkeä radikaali-islamismin maasta. Juppé suomii Fillonin leikkauslistoja epärealistisiksi, mihin Fillon vastaa Ranskan tarvitsevan rohkeaa uudistajaa.

Juppén viimeinen toivo tuntuu piilevän vasemmiston kannattajissa, jotka äänestivät esivaalin ensimmäisellä kierroksella hänen puolestaan ja Nicolas Sarkozya vastaan. Vasemmiston vaalitoivoksi leimautuminen on kuitenkin oikeiston ehdokkaalle aika heikko meriitti.

Vasemmiston äänestäjille sovitetaan joka tapauksessa Ranskan vaalien ratkaisijan viittaa. Näyttää näet todennäköiseltä, että presidentinvaalien toiselle kierrokselle etenevät oikeiston ja äärioikeiston ehdokkaat.

Kisan voittaja on se, joka saa taakseen riittävän tuen keskustavasemmistolta.

Monelle sosialistipuolueen kannattajalle Fillonin äänestäminen on mahdotonta, oli vastassa Kansallisen rintaman Marine Le Pen tai ei. Sairaanhoitajia, opettajia ja poliiseja taas saattaa siirtyä Le Penin tukijoukkoihin kun Fillonin vaaliohjelmaa päästään kunnolla ruotimaan.

Kysymyksiä herättävät myös Fillonin ulkopoliittiset linjaukset ja läheinen suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Fillon tuntee Putinin pääministeriajoiltaan, vastustaa Venäjälle asetettuja talouspakotteita ja kannattaa yhteistyötä Putinin ja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa terroristijärjestö Isisin lyömiseksi.

Venäjällä ex-pääministerin nousukiidosta ollaan enemmän kuin innoissaan. Putin ylisti Fillonia tällä viikolla kovaksi ammattilaiseksi ja periaatteen mieheksi, joka erottuu maailman johtajista edukseen.

Kilpakumppani Juppé leukailikin, että harvoinpa on Venäjä lobannut omaa suosikkiaan näin avoimesti Ranskan johtoon.

Suurin osa vaikuttamisesta tapahtuu toki kulisseissa. Ranskalainen Venäjä-asiantuntija Françoise Thom kirjoitti viikonlopun Le Monde -lehdessä, että Putinin Venäjä on pyrkinyt sinnikkäästi ja tietoisesti kasvattamaan vaikutusvaltaansa ranskalaisessa politiikassa.

Thomin mukaan vuosien propaganda on nyt kantamassa hedelmää, mikä on Ranskan ja Euroopan kannalta vaarallista.

Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella vastakkain ovat todennäköisesti Putinia puolustava Fillon ja tätä ihannoiva Le Pen. Se olisi eriskummallista, vaan ei ehkä sattumaa.

Juttua muutettu klo 09:36. Fillonin kanta aborttiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113944

Trending Articles