Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114023

Satavuotiasta thereminiä soitetaan käsin koskematta – "50-luvulla käytettiin kauhu- ja scifielokuvissa"

$
0
0

Ufomainen ulina täyttää kemiläisen studion kun Matti Adolfsen esittelee venäläisen Léon Theremin (Lev Sergeyevich Termen) keksimää soitinta. Theremin on yksi harvoja soittimia joita soitetaan käsin koskematta, ilman mitään fyysistä kosketusta.

1910-luvun loppupuolella keksitty soitin perustuu radiotekniikkaan. Thereminissä on kaksi antennia, joista toinen vaikuttaa sävelkorkeuteen. Kun kättä viedään lähemmäksi suoraa antennia, niin sävelkorkeus nousee ja kauemmaksi vietäessä sävelkorkeus laskee.

Toinen antenneista vaikuttaa äänenvoimakkuuteen. Kun käsi laitetaan lähelle silmukanmuotoista antennia, niin laite on hiljaa ja kun käden nostaa ylös niin äänenvoimakkuus kasvaa.

Theremin
Risto Koskinen / Yle

Thereminiä soittaessaan muusikko näyttää aivan kapellimestarilta heiluttaessa käsiä ilmassa antennien ympärillä. Matti Adolfsenin mukaan thereminin soittaminen vaatii kovaa harjoittelua.

– Kaksi kättä, erittäin tarkkaa sävelkorvaa ja paljon harjoittelua niinkuin esimerkiksi viulun ja sellonkin harjoittelussa tarvitaan, Adolfsen kiteyttää.

Soitin on kiehtonut Adolfsenia jo lapsesta lähtien ja 1990-luvulla hän rakensi oman thereminin.

– On ollut mielessä jo pienestä lapsesta saakka, että tälläinen olisi mukava rakentaa. Ensimmäisen Thereminin rakensin vuonna 1996 ja se meni näytille Tampereella järjestettyyn Taiteiden yö -tapahtumaan. Siellä yleisö sai myös soittaa soitinta.

Thereminin napit.
Risto Koskinen / Yle

Lähes jokaiseen musiikkityyliin sopiva

Adolfsenin mukaan theremin on ollut alun perin hyvinkin vakavasti otettu konserttimusiikin soitin ja sen sarjavalmistus aloitettiin 1920-luvun lopulla.

Soitinta on käytetty eri tyylilajien konserteissa aina klassisesta musiikista rockiin. Soitin on ollut mukana muun muassa Led Zeppelinin live-keikoilla ja The Beach Boys -yhtyeen levytyksissä.

Vuosien saatossa theremin on kuulunut myös elokuvien tehosteisiin.

– 1950-luvulla sitä käytettiin kauhu- ja scifielokuvissa. Esimerkiksi vampyyrielokuvien taustalla tai kun ufo laskeutuu, Adolfsen kertoo ja soittaa näytteeksi ufon laskeutumista kuvaavan ulisevan äänen.

Adolfsen itse on käyttänyt thereminiä studioäänityksissä ja keikkalavoilla.

– Tätä on käytetty jonkun verran äänityksissä ja keikoilla omien yhtyeideni kanssa. Tällä saa hyviä ääniefektejä esimerkiksi Juicen kappaleeseen Heinolassa jyrää, Adolfsen hymyilee.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114023

Trending Articles