Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että vastasyntyneiden kotiin tehtäisiin neuvolasta kotikäynti – varsinkin, jos kyseessä on ensisynnyttäjä. Kuopiolainen Salla Piirainen on joutunut huomaamaan, että näin ei aina tapahdu.
Piiraisen esikoispoika oli keskonen ja siksi erityishuomion tarpeessa. Hän pääsi kotiin viikko synnytyksen jälkeen pienen poikansa kanssa. Pojan terveydentilaa piti edelleen tarkkailla. Neuvoloiden suosituksissa lukee, että niiden pitäisi järjestää kotikäynti jokaisen vastasyntyneen lapsen luo.
Myös pikku-Piirainen oli siis oikeutettu tähän vierailuun. Kotikäyntiä ei kuitenkaan koskaan tehty, kiireeseen vedoten.
– Poika oli 8–9 päivää vanha, kun lähdimme käymään neuvolassa. Se oli koko sen talven ainoa kunnon pakkasviikko ja kaiken lisäksi neuvolassa oli kipeitä, räkäisiä lapsia. Siinä tilanteessa ei todellakaan haluaisi lähteä roudaamaan keskosta minnekään, Piirainen muistelee.
Yritin selittää, että vauva oli pieni. Salla Piirainen
Alle kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen Piiraiselle syntyi tytär, jota täytyi veljensä tapaan pitää erityisen tarkkaan silmällä heti elämän alkutaipaleella. Vain kaksi ja puoli kiloa painaneen kuopuksen bilirubiiniarvot olivat nousemassa.
Kuopion yliopistollisen sairaalan kätilön edellytys kotiuttamiselle oli, että kotikäynti on tällä kertaa ehdottomasti vaadittava ja se on tehtävä heti.
– KYSiltä tuli selkeät ohjeet, sillä vauva ei jaksanut imeä rinnalla. Kotikäynti ei kuitenkaan järjestynyt, koska neuvolassa oli kuulemma kiirettä. Yritin selittää, että vauva oli pieni. Kummankaan lapsen kohdalla omasta neuvolasta ei siis ennätetty tekemään kotikäyntiä, Piirainen kertoo.
Kun Salla Piiraiselta vietiin samassa neuvolassa toistamiseen oikeus kotikäyntiin, hän sai tarpeekseen. Piirainen vaihtoi tyttärensä kanssa neuvolaa. Hoitaja saapui tällä kertaa nopeasti ja oli Piiraisen mukaan kaikin puolin ihana.
Piirainen nosti aiheen esille Facebookissa Kuopion äitien apupiirissä. Samankaltaisia kokemuksia on lukuisilla perheillä, sillä keskusteluun kertyi yli kahdeksankymmentä kommenttia.
Harva neuvola kieltäytyy kotikäynnistä
Erityistä hoitoa tarvitsevan vauvan hoito kuuluu KYSille. Kuopion äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitaja Tiina Smolander kuitenkin vahvistaa, että vauvaa voidaan tarkkailla neuvolan kotikäynnillä erikoissairaanhoidon antamien ohjeiden mukaisesti.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen äitiysneuvolasuositusta päivitettiin viimeksi vuonna 2013. Siinä sanotaan muun muassa, että synnytyksen jälkeinen kotikäynti suositellaan tehtäväksi jokaisen vastasyntyneen kotiin. Perhe voi myös niin halutessaan lähteä itse käymään neuvolassa.
– Suomessa suosituksia noudatetaan yleensä hyvin. Kotikäyntejä ei kuitenkaan velvoiteta laissa, joten niitä ei valvota, THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen kertoo.
Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta mainitsee terveydenhuoltolaissa vain, että "erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi on tarvittaessa järjestettävä lisäkäyntejä ja kotikäyntejä".
Käyntien määrän, ajoituksen ja kotikäyntiin osallistuvien työntekijöiden kokoonpanon pitäisi perustua perheen yksilölliseen tarpeeseen.
Kuopion neuvolatoiminnan esimies Niina Happonen vakuuttaa, että THL:n suosituksia noudatetaan aina, kun se on mahdollista.
– (Piiraisen tapauksissa) on päässyt käymään ikävä asia, joka oli varmasti monen sattuman summa. Tieto ei ole kulkenut. Onneksi näitä tapahtuu harvoin, Happonen kertoo.
Keskonen täyttää kotikäynnin kriteerit
Niina Happonen korostaa, että perheen tarpeisiin pyritään aina vastaamaan viikon sisällä kotiutumisesta.
– Joskus synnytyksiä on enemmän ja yhdellä hoitajalla on siksi paljon käyntejä. Keskosvauva täyttää kuitenkin ne kriteerit, että kotikäynti pitäisi tehdä, Happonen jatkaa.
Kotikäynnit palvelevat myös lastensuojelua: terveydenhoidon ammattilainen käy samalla tarkistamassa, millaisissa oloissa vastasyntynyt elää.
– Jos tämä jatkuu, jääkö lastensuojelusta pois sellaisia tapauksia, jotka sinne kuuluisivat, Salla Piirainen miettii.