Lainaus Sisä-Suomen poliisilaitoksen aamutiedotteesta tältä syksyltä:
Ilmiö on tuttu laitoksen ylikonstaapeli Mika Sairolle.
Kun syksyllä tulee ensimmäiset liukkaat ja vähän lunta maahan, nuoret miehet lähtevät takavetoisilla autoillaan luistattelemaan kentille ja näyttämään omaa osaamistaan tai osaamattomuuttaan. Mika Sairo
– Tätä on ollut ihan niin kauan kuin on ollut autoja ja miehiä. Kun syksyllä tulee ensimmäiset liukkaat ja vähän lunta maahan, nuoret miehet lähtevät takavetoisilla autoillaan luistattelemaan kentille ja näyttämään omaa osaamistaan tai osaamattomuuttaan, hän kertoo.
Sairon havainnon mukaan kyseessä on lähinnä nuorten miesten harrastus ja harrastusvälineenä on vanhempi auto.
– Uudemmat autot alkavat olla sellaisia, etteivät ne salli luistattelua, vaan ajonvakautusjärjestelmät torppaavat aikeet, hän kertoo.
Sivulliset ilmoittavat vaarallisista leikeistä
Vaikka ilmiö sinänsä ei ole uusi, liikenteessä ja yleisillä paikoilla sitä näkee entistä useammin.
– Aikaisemminhan melkein joka kylässä oli talvisin jonkinlainen rata, esimerkiksi jäällä, ja siellä pääsi luistattelua harjoittelemaan ihan suljetusti, Sairo kertoo.
Tavallaanhan on ihan hyvä opetella auton käsittelyä ja sitä, miten se luistaa, miltä se tuntuu ja miten auto otetaan hanskaan. Mika Sairo
– Tavallaanhan on ihan hyvä opetella auton käsittelyä ja sitä, miten se luistaa, miltä se tuntuu ja miten auto otetaan hanskaan, Sairo sanoo.
– Mutta sitä ei missään tapauksessa saa tehdä liikenteessä eikä muutenkaan sellaisissa olosuhteissa, että siitä aiheutuu jollekin vaaraa.
Mika Sairon mukaan vaaralliseen autolla leikkimiseen puututaan aina, kun sitä havaitaan.
– Aika hyvin ihmiset tahtovat näistä meillä ilmoittaakin, hän sanoo.
Luistatusta voi harjoitella laillisesti suljetussa paikassa, johon ei muita pääse. Siellä ei tieliikennelainsäädäntökään ole voimassa.
– Kunhan selvin päin liikkuu. Eikä ole auto täynnä väkeä ja hommassa pysyy tolkku muutenkin kaikin puolin. Ettei satu mitään itselle tai muille, hän sanoo.