Eduskunnalle jätetyssä kansalaisaloitteessa työeläkeindeksin uudistamiseksi esitetään työeläkkeiden kehityksen sitomista yleiseen palkkakehitykseen. Nykyisin on käytössä niin sanottu taitettu indeksi, jonka mukaan indeksikorotuksessa otetaan huomioon palkkakehitys 20 prosentin painoarvolla ja 80 prosenttia on sidottu hintojen kehitykseen.
Kansalaisaloitteen on pannut vireille Suomen Senioriliike. Näkyvimmin sitä on ajanut Senioriliikkeen puheenjohtaja, SDP:n entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen.
Aloitteen mukaan nykyinen taitettu indeksi ei kykene ylläpitämään eläkkeiden ostovoimaa. Aloite keräsi 84 000 allekirjoittajaa. Eduskunnan käsittelyyn pääseminen edellyttää 50 000 allekirjoittajaa.
Puolueilta ei kannatusta
Eduskuntapuolueet ovat suhtautuneet nihkeästi eläkeindeksin uudistamiseen. Yle teki keväällä kyselyn, jossa yksikään eduskuntapuolue ei kannattanut indeksin sitomista palkkoihin.
Ajatusta on arvosteltu siitä, että se hyödyttäisi eniten jo eläkkeellä olevia ja suuria eläkkeitä saavia. Tulevaisuudessa eläkemaksuja jouduttaisiin arvioiden mukaan korottamaan ja eläkerahastoja jouduttaisiin purkamaan nykyistä nopeammin.
Alunperin työeläkeindeksi on ollut sidottu palkkaan. Aluksi kokonaan ja vuosina 1977–1995 puoliksi palkkaan ja puoliksi hintoihin. Vuodesta 1996 alkaen nykyistä indeksiä alettiin soveltamaan yli 65-vuotiaille ja vuodesta 2005 kaikille työeläkkeen saajille.
Kansalaisaloite indeksistä tulee seuraavaksi eduskunnassa lähetekeskusteluun, minkä jälkeen se siirretään valiokuntakäsittelyyn. Asiaa käsittelevä valiokunta tuo siitä joko aikanaan mietinnön eduskunnan käsittelyyn tai päättää aloitteen käsittelyn lopettamisesta.