Puutarha-alan yrittäjän Dong Linin perheen jääkaapissa kaikki vihannekset ja hedelmät ovat luomua. Ne maksavat ainakin neljä kertaa enemmän kuin tavalliset, mutta rikkaalle perheelle hinnalla ei ole mitään merkitystä.
– En todellakaan uskalla ostaa tavallisia vihanneksia, ne voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä. Siinä on riskinsä, Dong uskoo.
Dong on kuullut väitteitä, että hormonijäämät elintarvikkeissa olisivat vaarallisia. Siksi hän tilaa vihanneksensa TooToo-yhtiön luomutilalta, jonka tuotteet ovat hänen mielestään puhtaampia.

– Ainakaan kehooni ei kerry lisää tuholaismyrkkyjä. Luomuruokaa ei tarvitse puhdistaa niin perusteellisesti, ja se maistuukin paremmalta, Dong perustelee.
Dong Lin on tyypillinen luomun ostaja Kiinassa. Perhe asuu mukavasti miljonäärien asuinalueella. Tavaraa ja tyyliä on jo yllin kyllin, nyt on varaa kiinnittää huomiota ruuan laatuun, ja luomua pidetään ainakin mielikuvissa tavallista parempana.
Tällä kertaa ruokatoimituksessa oli porkkanoita, maissia, okraa ja chiliä. Niiden tie tilalta ruokapöytään on yllättävän nopea.
Jopa päivässä pellosta pöytään
TooToo-yhtiön 70 hehtaarin luomutilalta alkaa tuotantoketju, jonka jokainen porras on yhtiön hallussa.
Käyrät ja kapeat kurkut leikataan irti saksilla, pakataan varovasti laatikoihin ja kannetaan kuorma-auton lavalle.

Autolla ne viedään luomutilan pakkaamoon, jossa ne muovitetaan ja ne saavat kylkeensä luomumerkin.
Keskipäivään mennessä kurkut ovat jo Pekingin lajittelukeskuksessa, jossa asiakkaiden verkkotilaukset pakataan. Sieltä ne toimitetaan edelleen pieniin jakelutoimistoihin, joista moottoripyörälähetit vievät paketit asiakkaille.
Parhaassa tapauksessa aamulla poimitut vihannekset ovat asiakkaalla jo samana iltana, useimmiten kuitenkin seuraavana päivänä.
Luomutila on tuottavaa bisnestä
Vihanneksia, hedelmiä ja lihaa tuottava luomutila sijaitsee Pinggun alueella Pekingin itälaidalla, 70 kilometriä keskustasta. Lähellä ei ole raskasta teollisuutta, minkä takia sitä pidetään sopivana puhtaalle maataloustuotannolle.
– Viranomaiset ovat kaavoittaneet tämän alueen luomutuotannolle ja siksi pohjaveden suojelussa on oltu hyvin tarkkoja, kertoo tilan johtaja Xu Hailin.

Yksityinen tila perustettiin vuonna 2008. Luomuperiaatteiden lisäksi tilalla käytetään mahdollisimman nykyaikaista tekniikkaa. Kasteluvedetkin ohjataan suoraan kasveille eikä koko viljelyalalle.
Tilalla työskentelee 80 ihmistä, joille maksetaan Xun mukaan 3 000–4 000 juanin eli 400–540 euron kuukausipalkkaa. Umpimähkään valitsemamme maataloustyöntekijä kertoo kuitenkin ansaitsevansa vain 2 000 juania eli 270 euroa kuussa.
Johtaja Xun mukaan tilan liikevaihto on 2,7 miljoonaa euroa vuodessa ja voittoa kertyy noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta. TooToo-yhtiöllä on myös muuta luomuun liittyvää liiketoimintaa, ja koko yhtiön vuosittainen liikevaihto on 13,5 miljoonaa euroa.
Luomua ostavat lähinnä rikkaat
Luomuelintarvikkeiden markkinaosuus on Kiinassa noin prosentti, mikä on vähemmän kuin Suomessa. Pro Luomu ry:n mukaan Suomessa

luomutuotteiden markkinaosuus kaikesta elintarvikemyynnistä oli viime vuonna 1,8 prosenttia. Muissa Pohjoismaissa osuus on paljon suurempi.
TooToon tilan johtaja Xu Hailin kertoo, että yhtiön selvitysten perusteella valtaosa luomun ostajista on nuoria tai keski-ikäisiä lapsiperheitä, jotka ostavat luomutuotteita nimenomaan lasten takia.
– Ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota terveyteensä. Siksi uskon, että luomuruualla on loistava tulevaisuus.
Luomutuotteiden asiakaskuntaa on tutkittu myös Shanghaissa. Siellä suurin osa ostajista oli korkeakoulutettuja lapsiperheitä, jotka ansaitsivat 16 000–34 000 euroa vuodessa, eli kuuluivat ylempään keskiluokkaan.
Tuottajat ovat huomanneet, että tälle asiakaskunnalle raha ei ole ongelma. Esimerkiksi tavallisen kurkun kilohinta on 0,80 euroa, luomukurkun noin 3,20 euroa.

– Voisimme vielä kaksinkertaistaa luomuruuan hinnan, Xu sanoo.
Edes kahdeksankertainen hinta normaalivihanneksiin verrattuna ei hänen mukaansa olennaisesti hillitsisi luomun kysyntää.
Kiinalainen luomu suhteettoman kallista
Kiinan maatalousyliopistossa Pekingissä työskentelevä professori Li Ji on tutkinut maan luomumarkkinoita. Hänen mukaansa luomutuotteet ovat Kiinassa suhteettoman kalliita tavallisiin verrattuna.
Lin mukaan luomusta voidaan Kiinassa pyytää jopa 5–10-kertaista hintaa, kun Euroopassa tai Yhdysvalloissa luomu maksaa korkeintaan kaksinkertaisesti tavalliseen verrattuna.

Luomun arvostusta Kiinassa voi selittää kiinalaisten epäluottamus tavallisen ruuan puhtauteen ja terveellisyyteen.
Kiinassa on alle kymmenen prosenttia maailman viljelyalasta, mutta satoa saadaan viidennes maailman sadosta. Tuotanto on siis tehokasta – ja torjunta-aineita sekä lannoitteita käytetään paljon.
Luomutuotannon kriteerit ovat Lin mukaan olleet vuodesta 2005 lähtien aivan samat kuin Euroopassa. Kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita ei saa käyttää.
Luomutuotannon kate tuo kiusauksia
Luomutuotannon korkea hinta houkuttelee huijauksiin. Luomusertifioinnin myöntäviä tahoja on Kiinassa yli 20, mutta niiden pätevyyttä on ajoittain epäilty julkisuudessa.
Lin mielestä päävastuussa tuotannon luonnonmukaisuudesta ovat joka tapauksessa tilat itse, koska virallisia tarkastuksia tehdään vain kerran tai pari vuodessa.
Luottamuksen parantamiseksi monet luomutilat päästävätkin kuluttajat tutustumaan tuotantoon.

Tuotteisiin kiinnitettäviä luomumerkkejä myös valvotaan tarkasti. Niissä on raaputettava osa, jonka tiedoilla voi tarkistaa netistä, onko tarra oikeassa tuotteessa, mikä yhtiö tuotteen on kasvattanut ja kuka vastaa yhtiön luomusertifioinnista.
Luomusertifiointi ei ole halpaa. TooToon tilalle se maksaa peräti 27 000 euroa vuodessa. Johtaja Xun mukaan paikallisviranomaiset ovat useimmiten ottaneet maksun kontolleen. Pientiloille sertifiointi on joskus niin kallista, että sitä ei ole varaa hankkia, vaikka tuotanto olisikin luomua.
Luomusekamelska hämää kuluttajia
Ruuantuotannon luonnonmukaisuutta luokitellaan Kiinassa monella eri tavalla. Luomun lisäksi Kiinassa myydään sekä "saasteetonta" että "vihreää ruokaa". Saasteettoman perusteena on se, että käytettävät torjunta-aineet ja lannoitteet eivät ylitä määrättyjä rajoja, jotka ovat tavallista maataloustuotantoa tiukempia.

Vihreä ruoka puolestaan jaetaan kahteen laatuun, joista toinen vastaa saasteetonta ja toinen on lähempänä luomutuotantoa.
Kuluttajien kannalta luokittelu on monimutkaista. Luomutuotantoa markkinoivan Biofach Chinan selvityksen mukaan luomuruuan ja vihreän ruuan ero on useimmiten epäselvä jopa niille kuluttajille, jotka ostavat luomuruokaa.
Koska "saasteettoman" ja "vihreän ruuan" kriteerit ovat väljempiä kuin luomussa, myös niiden markkinaosuus on suurempi.
Ruuan turvallisuus epäilyttää kiinalaisia
Erilaiset vihreän ruuan luokitukset purevat Kiinassa, koska kiinalaisten turvallisuudentunnetta ovat koetelleet vuosien varrella useat vakavat ruokaskandaalit. Myrkyllisiä aineita on löydetty maitojauheesta, soijasta, ruokaöljystä ja monista muista peruselintarvikkeista.

Vaikka ruokaskandaalit lisäävät luomun kysyntää, TooToon luomutilan johtajan mielestä Kiinan elintarviketeollisuus on todellisuudessa paljon mainettaan parempi.
– Elintarvikealalla on yksittäisiä voitontavoittelijoita. Tapauksia suurennellaan mediassa ja ne vaikuttavat koko alaan, Xu Hailin sanoo.
Kiinalaisia huolestuttaa myös se, että maaperä ja pohjavesivarat ovat jo saastuneet laajoilta alueilta. Niinpä ruoka ei välttämättä ole puhdasta, vaikka viljelyvaiheessa haitallisia aineita ei enää tulisi lisää.
Professori Li arvioi, että 13–14 prosenttia viljelyalasta on liian saastunut raskasmetalleilla. Torjunta-ainejäämistä ei ole yhtä tarkkoja tietoja.

Li huomauttaa, että maa ei voi olla täysin puhdasta Euroopassakaan, jossa raskaan teollisuuden aikakausi on kestänyt paljon Kiinaa kauemmin. Joka tapauksessa Kiinasta viedään paljon luomutuotteita myös Eurooppaan.