BRYSSEL Suomalaisella rajattoman datan liittymällä ei saa jatkossakaan käyttää puhelinta muualla Euroopassa täysin ilman verkkovierailumaksuja. EU-maat hyväksyivät iltapäivällä esityksen, joka asettaa katon ilmaisen datan määrälle.
Esitys liittyy EU:n pyrkimykseen poistaa verkkovierailu- eli roaming-maksut kesäkuussa 2017. Maksujen poistoon kuuluu rajoituksia, jotta esityksen toteuttaminen ei aiheuttaisi tappioita teleoperaattoreille.
EU:n jäsenmaista koostuva viestintäkomitea linjasi tänään maanantaina ns. reilun käytön periaatteista, joilla ilmaista roamingia voidaan rajata. Hyväksytyn kannan mukaan teleoperaattorit saavat jatkossakin periä lisämaksua datan käytöstä ulkomailla, jos asiakkaalla on käytössä rajattoman datankäytön mahdollistava liittymä.
Ilmaisen datan määrä sidotaan liittymän hintaan ja tukkuhintaan, jota operaattorit perivät toisiltaan roamingista.
Esimerkiksi 30 euroa kuussa maksavalla rajattoman datan liittymällä saisi jatkossa käyttää 6–15 gigatavua kuussa ilmaista dataa Euroopassa. Liittymän hintaan kuuluvan datamäärän iso haarukka johtuu siitä, että tukkuhinnasta ei ole vielä päätetty.
Kun katto tulee täyteen, operaattorilla on oikeus periä lisämaksua rajan ylittävästä datankäytöstä. Myös lisämaksu on sidottu tukkuhintoihin.
Suomelle pettymys
Suomen hallituksen mielestä esitys ei turvaa isoja datapaketteja tarjoavien teleoperaattoreiden eikä siten suomalaisten käyttäjien asemaa riittävän hyvin. Yhdessä korkean tukkuhintakaton kanssa sääntö tarkoittaisi sitä, että suomalaisille operaattoreille voisi tulla isot kustannukset asiakkaiden netinkäytöstä ulkomailla.
– On pettymys, että tällaisen esityksen kanssa edetään, sanoi neuvotteleva virkamies Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä. Hän edusti Suomea viestintäkomitean kokouksessa.
Suomen mielestä ehdotukseen sisältyvä väärinkäytösten estojärjestely ei myöskään ole riittävän tiukka. Sääntöjen mukaan liittymää saa käyttää ulkomailla neljän kuukauden ajan ennen kuin operaattori voi ottaa yhteyttä asiakkaaseensa kysyäkseen tämän tilanteesta.
Käytännössä esitys mahdollistaa esimerkiksi sen, että talven Espanjassa viettävät suomalaiset eläkeläiset voisivat käyttää suomalaista liittymää ulkomailla.
– Hyvä, että esitykseen saatiin jonkinlaisia rajoituksia, mutta ne olisivat voineet olla tiukempiakin, sanoo kuluttajaliittymätuotteiden johtaja Matti Eloholma Sonerasta.
Määräenemmistö voitti
Suomi ja kuusi muuta jäsenmaata äänestivät komission esitystä vastaan, mutta ehdotus hyväksyttiin määräenemmistön turvin. Yhdeksän jäsenmaata äänesti komiteassa tyhjää.
– Nyt on tärkeää saada tukkuhinnat neuvoteltua mahdollisimman alas, Wirén sanoi.
Roamingin tukkuhinnoista päätetään jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin välisissä neuvotteluissa, jotka alkavat ylihuomenna keskiviikkona. Parlamentti on ehdottanut hintakattoa, joka alenee 0,4 sentistä 0,1 senttiin megatavulta vuosina 2017–2021. Jäsenmaiden ehdottama katto alenee yhdestä 0,5 senttiin samalla ajanjaksolla.
Toissa viikolla Suomen kanta tukkuhintoihin jäi tappiolle jäsenmaista koostuvan neuvoston kokouksessa
Kysymys tukkuhinnoista ja ilmaisen käytön rajoituksista jakaa jäsenmaita etelä-pohjoinen-akselilla. Pohjoisen maissa operaattorit tarjoavat rajoittamattoman datan liittymiä, ja mobiilidataa käytetään ylipäätään paljon. Tämä leiri on halunnut pitää tukkuhinnatkin mahdollisimman matalina.
Välimeren maiden operaattorit puolestaan hyötyvät matkailijoiden roamingista, sillä ne voivat periä kustannukset heidän kotimaidensa operaattoreilta. Nämä maat ovat ajaneet korkeampia tukkuhintoja.

EU:lle roaming-maksujen poistamisesta on tullut arvovaltakysymys. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker veti syyskuussa pois komission antaman ensimmäisen esityksen, jossa roaming-maksuttomuudelle olisi säädetty 90 päivän vuosittainen raja.
Esitys sai osakseen kritiikkiä siitä, että se ei poistaisikaan verkkovierailumaksuja kokonaan.