Kemijärven kaupunginjohtoa vieraili perjantaina Maahanmuuttovirastossa Helsingissä. Tarkoituksena oli kertoa silmätysten, miksi Kemijärven kaupunki haluaisi ja pitäisi järkevänä, että SPR:n ylläpitämä 250 turvapaikanhakijan vastaanottokeskus saisi jatkaa Kemijärvellä. Jo aiemmin virastoon oli vedottu kirjeitse ja kerrottu siitä työstä, jota kaupungissa oli turvapaikanhakijoiden kotoutumiseksi tehty.
Vastaanottokeskus työllistää 20 ihmistä, mikä on paljon työttömyydestä kärsivässä pikkukaupungissa. Turvapaikanhakijoiden myötä kaupungin vuokra-asuntoihin on saatu asukkaita.
– Meille vain kerrottiin päätöksenteon perusteet, eikä varsinaista keskustelua edes syntynyt. Meidät tyrmättiin, pettynyt Rantanen kertoo vierailusta.
Kaupunginjohtaja ymmärtää, että vastaanottokeskuksia suljetaan, koska turvapaikanhakijoiden määrä laskee koko ajan. Kemijärvellä surraan sitä, että sulkemispäätös koskee juuri Kemijärveä, jossa kaupunki ja kansalaisjärjestöt kokevat tehneensä hyvin paljon kotoutumisen hyväksi.
– Kemijärvellä on tehty paljon ja hyvälaatuista, ja viesti hyvästä työstä oli kiirinyt Maahanmuuttovirastoonkiin. Se vain ei tässä puntarissa paljoa painanut.
Se mikä kaupunginjohtaja Atte Rantasen käsityksen mukaan painoi, oli sijainti. Tulkit, poliisit ja muun viranomaiset ovat helpommin saatavilla Rovaniemellä.
– Migrillä oli 30 kohdan taulukko, jolla vastaanottokeskuksia arvioidaan. Meidän ongelma oli se, että olemme liian kaukana Rovaniemestä, jossa viranomaispalveluja on tarjolla. Toisaalta emme ole enää strategisessa pisteessä, kun Sallan kautta ei enää tule turvapaikanhakijoita, Rantanen pohtii. Eniten hän kummastelee perustetta, jonka mukaan Lapissa on väkilukuun nähden liikaakin turvapaikanhakijoita.
Kemijärven vuosi sitten perustettu vastaanottokeskus suljetaan siis alkuperäisen suunnitelman mukaisesti huhtikuussa. Toukokuuhun asti jäävät ne perheet, joilla on kouluikäisiä lapsia. Rantasen käsitys on, että turvapaikanhakijoita siirretään Kemijärveltä Rovaniemelle ja Kemiin.
– Olemme huolissamme näistä ihmisistä. Kyllä se tekee kotoutumisen aika vaikeaksi, kun heitä pompotellaan paikasta toiseen. Tunnelma on nyt aika apea. Vähän sellainen olo on kuin olisi turpiinsa saanut, mutta eiköhän tästä taas nousta.