Mondo Minerals B.V. on maailman toiseksi suurin talkintuottaja. Kaivosyhtiön Suomen sivuliikkeellä on Outokummun Vuonoksessa talkkitehdas ja rikastamo, jossa käsitellään talkki- ja nikkelirikastetta.
Vuonna 2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Mondo Mineralsille Vuonoksen tehtaalle ja rikastamolle ympäristöluvan. Luvan mukaan kaivosyhtiö saa laskea Sysmäjärveen 1 150 tonnia sulfaattia vuodessa.
Marraskuussa 2016 aluehallintovirasto (avi) myönsi ympäristölupaan muutoksen, jonka mukaan Mondo Minerals voi laskea Sysmäjärveen sekä tänä että ensi vuonna 1 600 tonnia sulfaattia.
Erikoista on, että lupa myönnettiin jälkikäteen: yhtiö on jo alkuvuonna laskenut Sysmäjärveen sulfaattia yli alkuperäisen enimmäiskiintiönsä.
Ei ollut oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin myöntää tilapäinen lupa. Esko Vaskinen
– Se ei tietenkään ole normaalikäytäntö, mutta vedet, joista kuormituksen nousu aiheutuu, johdetaan tehtaan rikastushiekka-alueen kautta. Viipymä rikastushiekka-alueella on noin vuosi, ympäristöneuvos Esko Vaskinen Itä-Suomen avista selvittää viivettä.
– Mitään kertakaikkisia, yht'äkkisiä toimenpiteitä kuormituksen alentamiseksi ei ole olemassa. Ei ollut oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin myöntää tilapäinen lupa, Vaskinen perustelee.
– Tietenkään siinä tapauksessa, jos vaikutukset olisivat olleet täysin poikkeuksellisia ja aiheuttaneet ympäristön merkittävää pilaantumista, niin tämmöistä muutosta ei olisi voitu tehdä lupaan, ympäristöviranomainen vakuuttaa.
Sulfaatti aiheuttaa hapettomuutta järveen
Ruovikkoinen Sysmäjärvi tunnetaan Pohjois-Karjalassa lintukeitaana, jonne on rakennettu lintutornikin siivekkäiden tarkkailua varten. Nyt pelkona on, että lisääntynyt sulfaattikuormitus saastuttaa järveä.
– Päätöksen lähtökohta on, että vesistön tilan heikentymistä ei tapahtuisi tilapäisen kuormituksen lisääntymisen johdosta, ympäristöneuvos Esko Vaskinen sanoo.
Hän ei pidä sulfaattia kovin haitallisena aineena.
– Esimerkiksi merivedessä sitä on huomattavasti runsaampia määriä kuin Sysmäjärvessä havaitut ja mihin se arvioiden mukaan nyt nousee, ympäristöneuvos vertaa.
Kyseessä on kuitenkin sama aine, joka on aiheuttanut Talvivaaran kaivoksen lähivesistöjen ympäristöongelmat Sotkamossa.
En katsoisi, että asukkaiden tulisi olla erityisen huolissaan. Esko Vaskinen
Sulfaatti tekee vedestä raskaampaa. Vaarana on, että raskaampi vesi ei järven kevät- ja syyskierron aikana kierrä ja sekoitu kunnolla muuhun vesimassaan.
– Seurauksena voi järven pohjaan muodostua happikatoa, mikä puolestaan vapauttaa pohjasedimentistä fosforia veteen, Vaskinen myöntää rehevöitymisuhan.
Hän ei kuitenkaan usko, että Sysmäjärvessä tapahtuisi näin.
– En pitäisi sitä kovin merkittävänä kuormituksen lisäyksenä enkä katsoisi, että asukkaiden tulisi olla erityisen huolissaan asiasta, Vaskinen rauhoittelee.
Kaivoksen sulfaattiongelma havaittiin viiveellä
– Lupa myönnettiin alunperin nikkelirikasteen jatkokäsittelyyn, kun siitä poistettiin arseenia. Toiminnan käynnistyessä havaittiin, että sulfaattikuormitukset nousivat Sysmäjärveen johdettavassa vedessä, ympäristöneuvos Esko Vaskinen Itä-Suomen aluehallintovirastosta selvittää.
Vaskisen mukaan yhtiölle annettiin näin aikaa muuttaa prosessiaan niin, että sulfaattikuormitus saataisiin laskemaan takaisin vuoden 2014 luvan mukaiselle tasolle.
Varotoimenpiteenä järveä hapetetaan. Outokummun kaupunki maksaa hapetuksesta 70 prosenttia, kaivosyhtiö loput.
– Tavoitteena on, ettei kerrostuneisuutta aiheutuisi ja fosforin vapautumista pohjasedimenteistä. On arvioitu, että hapetus on riittävä, Vaskinen sanoo.
Mondo Mineralsilta ei haastattelua
Päästöluvan korotus on voimassa kaksi vuotta. Sen jälkeen kaivosyhtiö voi hakea jatkolupaa suuremmalle sulfaattimäärälle.
– Heillä on tietysti oikeus hakemus jättää. Se ratkaistaan sen hetkisten olosuhteiden ja asiaperusteiden mukaisesti aikanaan, Vaskinen toteaa.
Voiko Sysmäjärveen laskettu sulfaatti vaikuttaa myös alapuoliseen vesistöön: Sysmäjoen kautta Taipaleenjokeen Liperissä ja sieltä edelleen Oriveteen, joka on jo Suur-Saimaata?
Vaikutukset on arvioitu rajoittuvan pelkästään Sysmäjärveen. Esko Vaskinen
– Vaikutukset on arvioitu rajoittuvan pelkästään Sysmäjärveen. Se perustuu hakijan esittämiin arvioihin ja meidän luvan ratkaisseiden siitä tekemiin päätelmiin, ympäristöneuvos Vaskinen vastaa.
Paikan päällä Vuonoksen kaivosalueella ympäristöviranomaiset eivät lupamuutosta varten käyneet.
Ympäristöneuvos Vaskinen uskoo, että Mondo Minerals tekee kaiken aikaa toimenpiteitä kuormituksen pienentämiseksi.
Kaivosyhtiön ympäristöasioista vastaava johtaja ei kuitenkaan saanut antaa asiasta suoraa haastattelua Ylelle, koska viestinnästä Suomessa vastaava HR-päällikkö ei tätä sallinut.
Lupamuutoksesta on mahdollisuus valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen 19. joulukuuta asti.