Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113765

Norjan yleisradio onnistui lähes mahdottomassa: draamasarja Skam tavoitti teinit

$
0
0

"Siis Skam on parasta ja pahinta, mitä mulle on koskaan tapahtunut, en kestä!"

"Mun sydän ei kestä, ku rakastan tätä sarjaa niin paljon!"

Teinien suosimalla suomalaisella Demi.fi-keskustelupalstalla kommentoidaan intohimoisesti Norjan yleisradion NRK:n nuortensarjaa Skam (suom. häpeä). Reaktiot ovat samansuuntaisia kuin Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, joissa Skamista on tullut valtava hitti teinien keskuudessa.

Sarjan jokaisella jaksolla on ollut Norjassa keskimäärin 192 000 katsojaa ja sen ensimmäinen, syksyllä 2015 julkaistu jakso on yksi NRK:n historian kaikkien aikojen katsotuimmasta sisällöstä.

NRK on siis onnistunut siinä, mistä moni perinteinen media vain haaveilee: se on tavoittanut tuotannollaan teinit – juuri ne milleniaalit ja diginatiivit, jotka eivät lue uutissivustoja eivätkä katso televisiota.

Skamin käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem kertoi syksyllä brittiläisen Drama Quarterly -verkkolehden haastattelussa, että sarja syntyi NRK:n aloitteesta.

– Minua pyydettiin kirjoittamaan draamasarja, joka tavoittaisi nuoret, sillä nuorten draaman katselu oli rajoittunut Netflixin ja HBO:n kansainvälisiin jättituotantoihin kuten Game of Thronesiin ja Breaking Badiin, Andem kertoi Drama Quarterlylle.

– Pienen budjetin vuoksi emme tietenkään voineet toteuttaa puitteiltaan mitään Game of Thronesin kaltaista. Mutta meidän vahvuutemme oli, että tunsimme norjalaisen kulttuurin. Tiesimme, mitä ohjelmia norjalaisnuoret ovat katsoneet lapsina televisiosta. Tiesimme, milloin he ovat lomalla ja mitä he syövät päivälliseksi.

Sarjan tekijöiden tavoitteeksi nousikin kuvata tavallisten nuorten tavallista elämää rehellisemmin kuin kukaan muu aikaisemmin. Löyhänä esikuvana oli vuosina 2007–2013 esitetty brittiläinen nuortensarja Skins – liekeissä. Skins kuvasi brittinuorten elämää Bristolissa, Skam sijoittuu Osloon. Skinsin tavoin Skamissakin lukion käymisen lomassa juhlitaan, koetaan sydänsuruja ja otetaan yhteen vanhempien kanssa.

Julie Andem halusi kuitenkin nuorten samaistuvan Skamin hahmoihin vielä Skinsin hahmoja enemmän, "enemmän kuin minkään sarjan hahmoihin koskaan". Siksi Sarjan suunnitteluvaiheessa Skamin tekijät viettivät puoli vuotta tiiviisti teinien parissa pyrkien ymmärtämään näiden arkea, maailmankuvaa ja ajatuksia.

Eva (Isa Teige) ja Jonas (Marlon Langeland) Skam-sarjassa.
Eva (Isa Teige) ja Jonas (Marlon Langeland) Skam-sarjassa.NRK

Hahmoja voi seurata somessa

Tuotantoryhmän empiirisissä tutkimuksissa selvisi, että norjalaisnuoret katsovat valtavasti videoita ja sarjoja netistä, mutta eivät juuri koskaan avaa perinteistä televisiota. Niinpä sarja päätettiin näyttää tv:n sijasta NRK:n nettisivuilla.

Sarja myös käsikirjoitettiin monella tavalla draaman perinteistä poiketen. Jaksoille ei esimerkiksi määritelty tiettyä mittaa, vaan niiden pituudet vaihtelevat 14 minuutista 40 minuuttiin. Jaksot, jotka ilmestyivät Norjassa aina perjantaisin NRK:n sivuille, olivat koosteita nettiklipeistä, joita sivulle oli postattu pitkin viikkoa. Norjassa sarjaa on voinut siis seurata halutessaan kohtaus kohtaukselta, ei perinteisen tv-formaatin mukaisesti jakso jaksolta.

Skamin nettisivulla julkaistiin Norjassa myös pitkin viikkoa hahmojen välistä viestittelyä ja lisäksi sarjan hahmoille on luotu profiilit Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin. Kullakin profiililla on tuhansia seuraajia.

– Sarjaa pystyy katsomaan hyvin, vaikkei seuraisi hahmoja sosiaalisessa mediassa, mutta hahmot saattavat muuttua sitä kautta katsojalle läheisemmiksi, Andem kertoi Drama Quarterlylle.

Päätavoitteena on ollut reaaliaikaisuuden ja aitouden tunne – katsoessaan sarjaa nuorten on haluttu kokevan samoja tunteita kuin seuratessaan omien ystäviensä elämää sosiaalisessa mediassa.

Norjassa sarjan reaalisaikaisuutta on korostanut entisestään se, että kunkin jakson aiheet ja tapahtumat on liitetty kiinteästi todellisen maailman tapahtumiin. Koulujen loppumista käsittelevä jakso esimerkiksi julkaistiin koulujen loppumispäivänä ja joulupäivään sijoittuva jakso joulupäivänä. Sarjaa onkin kuvailtu draamasarjan ja vlogin välimuodoksi.

Iisa Teige (vas.), Iman Meskini, Ina Svenningdal ja Ulrikke Falch näyttelevät Skamissa Evaa, Sanaa, Chrisiä ja Vildeä.
Iisa Teige (vas.), Iman Meskini, Ina Svenningdal ja Ulrikke Falch näyttelevät Skamissa Evaa, Sanaa, Chrisiä ja Vildeä.NRK

Teinien lisäksi muutkin innostuivat

Skamin pääkohderyhmä ovat 16-vuotiaat tytöt, joita on Norjassa noin 60 000. Parhaimmillaan Skamin jaksoilla on kuitenkin ollut Norjassa jopa 1,3 miljoonaa katsojaa.

– Se tarkoittaa, että teinien lisäksi tätä sarjaa ovat alkaneet katsoa muutkin norjalaiset, Andem sanoi Drama Quarterlylle.

Sarjasta on pyörinyt tänä syksynä Norjassa kolmas tuotantokausi. Yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö on jo ostanut oikeuden sarjan amerikkalaisversion tekemiseen. Muun muassa The New York Times ja The Guardian ovat hehkuttaneet sarjaa.

Koko Skamin ensimmäinen tulee katsottavaksi Yle Areenaan huomenna 16.12.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113765

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>