Joukkoliikenteen kilpailu on viime vuosina kiristynyt. Bussimatkustajille tämä näkyy muun muassa tarjonnan lisääntymisenä ja entistä edullisempina lippuina.
– Pikavuoroliikenteessä on lisätty tarjontaa ja kalustoa. Lähinnä se kohdistuu kasvukeskusten ympärille ja isojen kaupunkien välille, mutta vuoroja on lisätty ja on tullut uutta hinnoittelumallia. Kehitys on ollut positiivinen matkustajan kannalta, Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Jukka Ylitalo sanoo.
Ylitalon mukaan bussit ovat saaneet uusia matkustajia muun muassa yksityisautoilijoista.
– Tällaista on ollut näköpiirissä. Ihmiset ovat lähteneet rohkeasti kokeilemaan ja vaihtaneet henkilöauton joukkoliikenteeseen.
Netistä on tullut periaatteessa päämyyntikanava lipuille. Jukka Ylitalo
Paltamolainen Aki-Petteri Kaistola odottaa Kajaanin linja-autoasemalla bussia. Kaistola kulkee 40 kilometrin matkan Kajaaniin kouluun ja takaisin kotiin päivittäin linja-autolla.
– Kokemukset ovat ihan hyviä, minulla ei ole mitään sitä vastaan, ettenkö kulkisi bussilla. Joskus on saattanut käydä sillä tavalla, että olen unohtanut jäädä kyydistä pois oikealla pysäkillä. Sen pahempia ei ole onneksi sattunut, Kaistola naurahtaa.
Satoja pikavuorobusseja liikenteessä
Suomen teillä liikkuu Ylitalon arvion mukaan lähes 6 000 linja-autoa, joista pikavuorobusseja on satoja. Linja-autoliiton mukaan busseilla tehdään lähes miljoona matkaa joka päivä. Vuodessa bussimatkoja tehdään 346 miljoonaa.
– Suurin matkustus tehdään kaupunkiliikenteessä ja kaupunkiseutuliikenteessä, jossa puhutaan noin miljardin euron markkinoista lähitulevaisuudessa. Kaukoliikenteessä puhutaan noin 400 miljoonan euron markkinoista, joissa markkinajohtajana on VR, Ylitalo kertoo.

Kaukoliikenteen matkustajamäärät ovat Ylitalon arvion mukaan nousseet 7–8 prosenttia viimeisen neljän vuoden aikana.
– Operaattoreiden kannalta markkinat eivät ole välttämättä kasvaneet eli matkustajista saatu liikevaihto on hieman pienentynyt. Se on yllättävää, mutta tietysti se on asiakkaiden etu, että pääsee entistä edullisemmin kyytiin.
Aki-Petteri Kaistola olisi valmis hyppäämään bussin kyytiin myös pidemmälle matkalle. Riippuen tietysti matkakohteesta. Jos sinne ei pääsisi bussilla, valitsisi Kaistola kyydikseen junan.
– Busseja lähtee joka suuntaan Kajaanista melko usein, joten matkustajilla on hyvä mahdollisuus lähteä matkustelemaan bussilla.
Kokemukset ovat ihan hyviä, minulla ei ole mitään sitä vastaan, ettenkö kulkisi bussilla. Aki-Petteri Kaistola
Matkahuollon liiketoimintapäällikön Jukka Ylitalon mukaan suurin muutos viime vuosina on tapahtunut matkojen ostamisessa ja varaamisessa. Yhä useammin matkustajat ostavat bussilipun etukäteen netistä.
– Nettimyynti on kasvanut ja kasvattanut suosiotaan. Esimerkiksi Matkahuollon lipunmyynti on moninkertaistunut viime vuosien aikana, eli netistä on tullut periaatteessa päämyyntikanava lipuille.
– Matkalipun voi tietysti ostaa myös linja-autoasemilta ja kuljettajilta, mutta osa yrityksistä on siirtynyt jo kokonaan etukäteismyyntiin, Ylitalo lisää.
Nettimyynti kasvattanut suosiotaan
Lomasesongit eli joulun aika, pääsiäinen ja juhannus ovat ruuhkaisimpia ajankohtia linja-autoliikenteessä. Yksi iso asiakaskunta ovat opiskelijat, jotka käyttävät bussimatkustusta, mutta pikavuoroliikennettä käytetään myös päivittäiseen matkustamiseen, Ylitalo kertoo.
– Sellainen trendi on nähtävillä, että on asiakkaita, jotka matkustavat bussilla epäsäännöllisen säännöllisesti. Kun käydään esimerkiksi työpaikalla kerran viikossa tai kuukaudessa, niin silloin valitaan bussi käyttöön.
Kajaanin linja-autoasemalla omaa bussiaan odottava Laura Kuittinen nousee linja-auton kyytiin vaihtelevasti, joskus kuukausittain ja joskus muutaman kerran vuodessa.
– Matkat eivät ole pitkiä, yleensä lähden Nurmekseen mummon luokse, Kuittinen naurahtaa ja jatkaa, että omalla autolla ja varsinkin tällä kelillä ei jaksa lähteä yksin ajamaan.