Näiden kalojen rinnalla kotimainen silakka ja lahna kalpenevat. Murmanskilainen ammattikalastaja Roman Fedortsov julkaisee Twitterissä kuvia Barentsinmeren kaloista.
Lestikalan silmät ovat huomiota herättävän keltaiset. Kalastaja Fedortsov twiittaa, että lestikaloja tulee usein trooliin.
– Lestikala voi elää jopa kilometrin syvyydessä. Silmien keltainen väri kertoo siitä, että kala on sopeutunut vähään valoon. Lestikalan silmät muistuttavat kuhan silmiä, koska molemmat kalat elävät vähäisessä valossa, kertoo Luonnonvarakeskuksen eläkkeellä oleva erikoistutkija Markku Kaukoranta.
Entä tämä? Vihreäsilmäinen kala, jolla on häntämäinen pyrstö? Onko otus edes kala? Murmanskilainen kalastaja kertoo twiitissään, että saalis tuli trooliin joulukuun 11. päivä.
– Tuo on sillikuningas. Jopa puolitoistametrinen sillikuningas on kuitenkin syötäväksi kelpaamaton, koska sen lihaksissa on paljon virtsahappoa, eläkkeellä oleva erikoistutkija Markku Kaukoranta sanoo.
Ammattikalastaja pitelee yhdessä kuvassa sinisävyistä kalaa käsissään ja kirjoittaa, että kauniit rasvakalat muistuttavat muovileluja.
Yhden kalan terävät hampaat kiinnittävät huomion.
– Merikissalla on vahvat leuat, koska se syö simpukoita ja merisiilejä. Kala voi purra jopa saappaan läpi. Aikoinaan, kun Petsamo kuului vielä Suomelle, suomalaiset nimesivät kalan tainariksi. Merikissan leukojen väliin oli tapana laittaa lankku, jota kala pystyi puremaan, muistelee eläkkeellä oleva erikoistutkija Markku Kaukoranta.

Kalakuvia julkaiseva venäläiskalastaja kertoo työskentelevänsä Barentsinmerellä troolausaluksella, jonka kotisatama on Murmansk. Kalastajan kuvien perusteella meri on antelias.
– Barentsinmerellä kalastetaan eniten turskaa, silliä ja makrillia. Sillikuninkaat, lestikalat ja rasvakalat tulevat ammattikalastuksen ohessa trooliin, arvioi eläkkellä oleva erikoistutkija Markku Kaukoranta.
Kaukoranta muistuttaa, että Barentsinmeri on hyvin kalaisia meri.
– Golfvirta pitää meren avoimena. Kun syvä vesialue muuttuu matalammaksi, pohjasta nousee ylöspäin ravinteita, mikä ruokkii ravintoketjua. Tämäntapaiset alueet ovat aina hyvin kalaisia.
Saman on huomannut murmanskilainen kalastajakin. Hän toivottaa maakravuille hyvää viikonloppua iloisen kalakuvan kera.
Kalakuvia julkaisevan kalastajan löydät Twitteristä tunnuksella @rfedortsov.