Heroes of the Baltic Sea alkaa arvoituksella. 1400-luvun Itämerellä haaksirikkoutuu aarrelaiva. Siitä pelastautuu nuori Axel, joka saa peräänsä merirosvot. Mutta miten Axelin lopulta käy? Pojan kohtalo on mysteeri, jota selvittää neljä 13–15-vuotiasta nuorta nykyajassa.
Juju on siinä, että uusi tv-sarja lomittaa perinteistä näyteltyä draamaa ja reality-ohjelmista tuttua tosi-tv:tä. Neljä nuorta esiintyy ohjelmassa omilla nimillään ja ratkoo tehtävä kerrallaan Axelin arvoitusta. Mitä pojalle tapahtui 1400-luvulla?
Yksi yli 500 koekuvatun nuoren joukosta mukaan valittu on Julia von Lerber. Kun hän kuuli uudesta formaatista, hän haki heti mukaan.
– Minulla on ollut tapana avustaa elokuvissa ja tv-sarjoissa ja kuulosti tosi siistiltä, että pääsisi keskelle seikkailuelokuvaa, hän sanoo.
Nuorille ei paljastettu tarinaa etukäteen, vaan he saivat kahden viikon kuvausjakson aikana kuulla aamulla, mitä päivän aikana tehdään.
– Ensimmäisenä päivänä olin, että apua, mitä tästä tulee, mutta ajatukseen tottui. Meille saatettiin sanoa, että pakatkaa, ja seuraavaksi löysimme itsemme lentokoneesta tai laivasta.
Sarjaa kuvattiin Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Saksassa.

Hyppy kylmään mereen ja muita temppuja
Nuoret ratkovat sekä fyysisiä että loogista päättelyä vaativia pulmia. Kaikki tähtää Axelin arvoituksen ratkaisemiseen. Nuorten tehtäviin kuului myös keskimääräistä hurjempia temppuja: piti sukeltaa laivan hylylle, kiivetä Raaseporin linnoituksen katolle – ja hypätä helikopterista 10 metrin matka Itämereen. Vaikka temppua oli harjoiteltu aiemmin, siitä kerrottiin vain puoli tuntia ennen tositilannetta.
– Alun perin kaikki jännittivät eniten hyppyä, mutta se oli helpoin osuus. Sen jälkeen piti uida 200 metriä rantaan. Tuuli, oli aaltoja ja kylmää vettä, ja uiminen oli vaikeaa.
Von Lerber harrastaa aktiivisesti sirkusta ja erityisesti mimiikkaa. Sirkus- ja tanssitaustasta oli fyysisessä sarjassa hyötyä. Miimikon taidoille ei sen sijaan ollut käyttöä. Nuoret eivät näytelleet, vaan reagoivat ja ratkoivat eteen tulevia tehtäviä, yrittivät päätellä vihjeistä, miten edetä.
Päällimmäisenä von Lerberille jäi mieleen yhdessä tekeminen.
– Me onnistuimme seikkailussa ja teimme sen porukalla. Meillä oli hyvä ryhmähenki, hän sanoo.

Uutta formaattia on kehitetty neljä vuotta
Sarjan tuottaja Riikka Takila kutsuu sarjaa gamealityksi.
– Tämä on hyvin pelillinen ohjelmaformaatti, jota on kehitetty neljä vuotta Ylen lasten- ja nuortentoimituksessa.
Innoittajana ovat toimineet konsolipelit, joissa on kehyskertomus ja joissa pelaaja ratkoo arvoituksia ja pääsee eteenpäin.
– Tämä on herättänyt kovasti kiinnostusta kansainvälisillä markkinoilla, koska tämä on hyvin poikkeuksellinen formaatti, Takila sanoo.
Draamaosuuden näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Ville Virtanen ja Minttu Mustakallio. Näytellyn draaman on ohjannut A J Annila ja tehtävänratkaisuosiot Tuukka Temonen.
Heroes of the Baltic Sea esitetään Yle Areenassa 26.12. ja Yle TV2.ssa 26.12.–28.12.