– Asun Helsingissä, mutta olen kotoisin Vaasasta. Aina kun mahdollista, menen eläinlääkärille Vaasassa, koska siellä se on halvempaa. Saan Vaasassa myös henkilökohtaisempaa palvelua kuin Helsingissä, missä suurten klinikoiden eläinlääkärit vaihtuvat jokaisella käyntikerralla, kirjoittaa anonyymi vinkinantaja Yle Huvudstadsregionen

Eläinlääkärimaksut ovat lähes kaksinkertaistuneet koko Suomessa viiden viime vuoden aikana. Pahin tilanne on Helsingissä.
Helsingistä ei löydy lainkaan edullisia kunnallisia eläinlääkäripalveluja. Eläinsuojeluyhdistykset saavatkin lähes päivittäin yhteydenottoja ihmisiltä, joilla ei ole varaa auttaa lemmikkiään. Pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri ehdottaakin koiralle omaa vakuutusta tai pankkitiliä.
"Hinnan maksavat lopulta eläimet"
Helsingin kaupunki on ostanut eläinlääkäripalvelut Yliopistolliselta Eläinsairaalalta, vapaasti hinnoittelevalta pieneläinsairaalalta Viikistä.
– Hinnat ovat keskitasoa, koska meillä on mahdollisuus käyttää kaikkia tarvikkeita ja tarjota erikoissairaanhoitoa. Töissä on myös eläinlääkäriopiskelijoita, minkä vuoksi jotkut toimenpiteet voivat olla halvempia, sanoo Viikin johtava eläinlääkäri Katariina Thomson.

Yle Huvudstadsregionen tekemä selvitys osoittaa, että eläinlääkärimaksut ovat nousseet rajusti koko Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tilanne huolestuttaa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton puheenjohtajaa Helinä Ylisirniötä.
– Hinnan tästä maksavat lopulta eläimet.
Ylisirniön mukaan nyt tarvittaisiin kunnallisia palveluita, eikä ainoastaan klo 8-16 välillä.
– Yritämme saada kunnalliset eläinlääkäripalvelut osaksi eläinsuojelulakia, sillä yksityistäminen ei aina toimi.
Ylisirniö ei pidä siitä, että suuret eläinlääkäriketjut hallitsevat koko Etelä-Suomea.
– Niillä on monopoli, joten ne voivat vapaasti hinnoitella omat palvelunsa. Ja se on huono asia eläinten hyvinvoinnin kannalta. Palvelujen ei toki tarvitsisi olla ilmaisia, mutta niiden tulisi olla edullisempia, Ylisirniö sanoo.
Tuhansilla suomalaisilla vaikeuksia maksuissa
Äärimmillään korkeat hoitomaksut voivat siihen, ettei eläintä viedä lääkäriin tai lopeteta silloin, kun tarve sitä vaatisi.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa on tuhansia ihmisiä, joilla on vaikeuksia selvitä eläinlääkärimaksuista. Ylisirniön mukaan tästä voi aiheutua eläinsuojeluongelmia.
– Pian voi myös käydä niin, että vain rikkailla on varaa kotieläimiin, Helinä Ylisirniö sanoo.
Kuinka usein ihmiset pääkaupunkiseudulla ottavat yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen siksi, ettei heillä ole varaa hoitaa lemmikkiään?
– Ei minulla ole tästä tilastotietoa, mutta näin käy lähes päivittäin. Emme voi auttaa rahallisesti, mutta teemme mitä pystymme.
Pitäisikö lemmikkieläin jättää hankkimatta, jos ei ole riittävästi rahaa sen hoitamiseen?
– Ketään ei voida kieltää hankkimasta seurakseen kotieläintä. Mutta pitäisi myös miettiä, mitä eläimen ylläpitäminen oikein maksaa. Kissa maksaa suurin piirtein yhtä paljon kuin pieni auto, Helinä Ylisirniö muistuttaa.
Carina Bruun
Yle Huvudstadsregionen