Yle Urheilu testaa ensi yön NHL-kierroksella ensimmäistä kertaa robotin kirjoittamia uutisia. Kyseessä on Ylen ensimmäinen robottijournalismikokeilu ja Voitto-robotti palaa suunnittelupöydälle yön kokeilun jälkeen.
Robotin idea on yksinkertainen. Tarkasteltavaksi valitaan helposti käsiteltävää tietoa, kuten ottelun tulos tai ratkaisumaalin tekijä. Tilastoihin perustuen luodaan nippu sääntöjä, joiden toteutuessa robotti luo yksittäisestä tapahtumasta lauseen.
– Tarkoitus on, että Voitto tekee ne työt, jota ihmiset ei ehdi tai ihmisten ei kannata tehdä. Se vapauttaa toimittajat tekemään jotain sellaista, mihin kone ei pysty. Voitto voi tehdä vuodessa kymmeniä tuhansia juttuja otteluista, joita on muuten mahdotonta seurata, Ylen verkko- ja mobiilikehityksen päällikkö Aki Kekäläinen sanoo.
– Tutkimukset osoittavat, että suomalainen urheiluyleisö haluaa lukea verkosta ensisijaisesti tuloksia. Robotti mahdollistaa entistä laajemman ja kattavamman tulosraportoinnin, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen arvioi.
Voitto on aina oikeassa
Voiton sanavarasto koostuu valmiista lauseista, jota se täydentää ottelun tapahtumien ja esimerkiksi maalintekijöiden perusteella. Toiston minimoimiseksi robotille on syötetty useita variaatioita tapahtumista, jolloin sen tuottama teksti elävöityy.
Uusia ilmaisuja Voitto ei kykene vielä itsenäisesti keksimään, mutta suomen kieli sillä on hallussa jopa yllättävän hyvin.
– Voisi ajatella, että suomi olisi robotille vaikeaa, mutta loppujen lopuksi kieli ja taivutusmuodot toivat yllättävän vähän haasteita. Otteluraportoinnissa on paljon eri termejä, joita voi käyttää ja vaikeat lausemuodot voi kiertää. Joukkueiden ja suomalaisten pelaajien nimiä on rajallisesti, ja olemme syöttäneet robotille vain ne taivutusmuodot, joita oikeasti tarvitsemme, Ylen palvelukehittäjä Oskari Blomberg kertoo.
Toiston välttäminen otteluraportoinnissa on robotille vaikeaa. Rakennusvaiheessa toimittajien kirjoittamien juttujen tarkastelu kuitenkin paljasti, että helppoa se ei ole ihmistoimittajillekaan.
Tyrmäys, rökäletappio, joku masensi toisen jatkoajalla – samoja ilmaisuja löytyy hyvin paljon myös toimittajien kirjoittamista otsikoista. Oskari Blomberg
– Tyrmäys, rökäletappio, joku masensi toisen jatkoajalla – samoja ilmaisuja löytyy hyvin paljon myös toimittajien kirjoittamista otsikoista, Blomberg kuvailee.
Robotti pystyy käsittelemään tilastodataa huomattavasti ihmistä nopeammin ja sen avulla esimerkiksi koko kauden tilastojen tai pelaajien pisteputkien tarkasteleminen onnistuu kattavasti ja luotettavasti.
– Voitto ei tee virheitä. Meidän tuottamassa koodissa, logiikassa tai lähdedatassa voi kuitenkin olla virheitä. NHL korjaa esimerkiksi syöttöpisteitä vielä otteluiden päättymisen jälkeen ja niitä Voitto ei käy enää jälkikäteen tarkistamassa, Blomberg paljastaa.
Asioiden seuraamisesta entistä helpompaa
Toistaiseksi Voitto toimii vain murto-osalla olemassa olevista NHL-tilastoista. Esimerkiksi pelaajista käytössä on vain sukunimet, ja suomalaisittain erityisen mielenkiintoiset maalivahtitilastot puuttuvat kokonaan. Jatkossa robotilla voi olla käytössään otteludatan lisäksi esimerkiksi kaikki joukkueisiin, kauteen, sarjaan ja lajiin liittyvä tieto koko lajin tilastoidun historian ajalta.
– Uskon, että robotin rooli tulee olemaan iso tulevaisuuden journalismissa, etenkin kun siihen yhdistää personoitavuuden. Toimittajan arvo säilyy kuitenkin tärkeänä jatkossakin – robotti vain pakottaa kirkastamaan journalismin ydintä ja sitä, mitkä asiat ovat kertomisen arvoista, Panu Pokkinen kiteyttää.
Omaa uutisvirtaa voi personoida jo nyt esimerkiksi Ylen Uutisvahti-sovelluksessa ja Yle Urheilun verkkosivuilla.
– Jatkossa robottijournalistit tarjoavat valtavan määrän lisää tietoa, joka ei kiinnosta kaikkia, mutta saattaa kiinnostaa juuri sinua. Teemme asioiden seuraamisesta entistä helpompaa, Aki Kekäläinen vakuuttaa.