Jatkuvasti korkeana pysytellyttä pitkäaikaistyöttömyyttä voitaisiin torjua kannattavasti tarjoamalla pikemminkin porkkanaa kuin keppiä. Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen mukaan työllisyyden hoitamisessa tarvittaisiin suunnanmuutos – ja se olisi taloudellisesti kannattavaa.
TEM:n arvioiden mukaan Suomessa on noin 125 000 pitkäaikaistyötöntä.
Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina vieraillut Tiainen perää nykyistä reilumpaa palkkatukien käyttöä pitkäaikaistyöttömyyttä kitkettäessä.
– Meillä on ollut krooninen vaiva vuodesta 2008 ja kauemminkin siinä, että tähän ei ole saatu rahaa. Silloin puhuttiin sadasta miljoonasta – ei ole tullut kahdeksassakaan vuodessa.
Täsmäelvytystä palkkatuella
– Olen korostanut sitä, että tarvitaan työllistämistä ja siihen suunnanmuutos. Työllistämisen hyvä keino tänä päivänä on palkkatukien käyttö, koska se on valtiontaloudellisesti edullista – ihmiset maksavat enemmän veroja töissä ja ulosotto-ongelmat vähenevät ja työttömyysturvaa säästyy. Se on yksilön kannalta edullista ja valtiontalouden kannalta edullista täsmäelvyttämistä, Tiainen sanoo.
Työttömyyttä pyritään hoitamaan entistä enemmän osallistamalla työtön työllistymiseensä. Tähän tähtäävät mm. työttömien määräaikaiset haastattelut. Tässä yhteydessä on puhuttu paljon ns. Tanskan mallista, jossa on myös paljon velvoittavuutta työttömyystuen vastikkeeksi.
– Jos Suomessa käytettäisiin työvoimapolitiikkaan suhteessa kansantuotteeseen yhtä paljon rahaa kuin Tanskassa, meidän pitäisi käyttää miljardi euroa enemmän.
– Eli meidän ongelmamme on se, että meillä kitsastellaan näiden asioiden hoitamisessa, vaikka se on halpaa, Tiainen toteaa.
Kaikille jotain tekemistä
Hallituksen pyrkimys patistaa töihin leikkaamalla ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on Tiaisen mukaan ongelmallinen.
– Siinä on se ongelma, että jos ei sitten ole sitä työtä oikeasti, mitä vastaanottaa. Entistä useampi tippuu työttömyysturvan ulkopuolelle, mikä on nyt jo vakava trendi. Linjavalinta pitäisi olla siihen suuntaan, että nimenomaan työllistämiseen käytetään enemmän varoja.
Tiaisen mukaan tarvitaan myös investointeja ja työaikauudistus. Työaikoja ei ole uudistettu merkittävästi hänen mielestään puoleen vuosisataan.
– Olisi aika virittää järjestelmä sellaiseksi, että kaikki tekee edes jotakin. Sitä kautta saadaan työllisyysaste ylös ja sitten toisaalta ei olisi työttömyysturvakustannuksiakaan niin paljon.
Alityöllisyys kasvussa
Tiainen on huolissaan myös suuresta määrästä tilastoissa näkymättömistä työttömistä.
– Viimeisten tilastojen mukaan tehdyt työtunnit eivät ole nousseet, vaikka työllisyys nousee tänä vuonna reilulla 10 000:lla. Se on merkki siitä, että alityöllisyys kasvaa.
Alityöllisyys on työllisyyttä, missä ihmiset tekevät vähän töitä, mutta haluaisivat tehdä enemmän.
Tiaisen mukaan myös piilotyöttömyys nousee. Työttömyysluvut laskevat, mutta piilotyöttömyys yhdessä alityöllisyyden kanssa ovat vuodessa nousseet 25 000:lla.
– Meillä on menossa tällä hetkellä työmarkkinoiden polarisaatio, voi sanoa jopa jyrkkä polarisaatio. Eli yhtäällä menee ihan hyvin ja toisaalla on köyhtymistä ja ulkopuolelle ajautumista, Tiainen sanoo.