Kun väkivaltainen ihmisjoukko tunkeutui Yhdysvaltain kongressitaloon 6. tammikuuta, tapahtunut vaikutti järkyttävän syvästi molempia pääpuolueita. Sekä republikaani- että demokraattipoliitikot pakenivat rakennukseen tunkeutuneita Donald Trumpin kannattajia. Molemmat puolueet tuomitsivat mellakoinnin kovin sanoin.
Trumpin puolueen eli republikaanien kertoma tarina alkoi kuitenkin vähitellen eriytyä todellisista tapahtumista. Nyt jäljellä on versioita, joilla on vain vähän tekemistä tapahtumien tutkinnasta ja paikan päällä kuvatuista videoista piirtyvän kuvan kanssa.
Katso video: Näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat Capitolin valtausta
Kokosimme viisi valheellista väitettä, joilla monet republikaanit yrittävät kirjoittaa historian uusiksi.

Väite 1: Rakennukseen tunkeutuminen olikin turistikierros
Edustajainhuoneen republikaanijäsen Andrew Clyde on verrannut vierailijoihin kongressiin väkivalloin tunkeutuneita ihmisiä, jotka uhkasivat tappaa republikaanivarapresidentti Mike Pencen ja edustajainhuoneen demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin.
– TV-kuvien perusteella voisi luulla, että se oli normaali turistikierros, valtauksen aikana barrikadia istuntosalin ovelle kasaamassa ollut Clyde on sanonut jälkikäteen The Guardianin mukaan.
Kesäkuussa republikaanisenaattori Ron Johnson väitti Fox Newsin ohjelmassa, ettei kyse voinut olla mellakasta, sillä talossa liikkuneet pysyivät köysin rajatulla kulkureitillä. Myös Clyde esitti CNN:n mukaan toukokuussa väitteen rajatulla alueella pysymisestä.
Maaliskuussa Johnson sanoi, ettei hän ollut huolissaan turvallisuudestaan kongressitaloon tunkeutumisen aikana. Hänen mukaansa toisin olisi ollut, jos tunkeutujat olisivat olleet kytköksissä rasisminvastaiseen Black Lives Matter -liikkeeseen tai vasemmistolaiseen Antifa-liikkeeseen.
Todellisuudessa luvatta ja voimakeinoin rakennukseen tunkeutunut väkijoukko vyöryi niin istuntosaliin kuin edustajien työhuoneisiinkin. He rikkoivat ovia ja ikkunoita sekä varastivat muun muassa asiakirjoja ja tietokoneita.

Väite 2: Demokraatit estivät tahallaan kongressitalon turvaamisen
Edustajainhuoneen republikaanien arvoasteikossa kolmanneksi merkittävimmällä paikalla oleva edustaja Elise Stefanik väitti tiistaina, että koko mellakka johtui demokraattien poliittisesta laskelmoinnista.
Stefanikin mukaan edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tiesi etukäteen väkivallan uhasta, mutta päätti olla reagoimatta siihen saadakseen etua omalle puolueelleen, uutisoi The New York Times.
Myös Donald Trump on väittänyt julkisuudessa, ettei Pelosi ottanut varoituksia vakavasti. Trump on sanonut ehdottaneensa etukäteen kymmenentuhannen kansalliskaartilaisen varaamista Washingtoniin, mutta kongressin pitäneen sitä tarpeettomana.
– He johtavat sitä, Nancy Pelosi johtaa sitä, Trump sanoi Fox Newsille aiemmin tässä kuussa.
On totta, että viranomaisilla oli tiedustelutietoa kongressitaloon mahdollisesti kohdistuvasta uhasta. Pelosilla tätä tietoa ei kuitenkaan ollut, eikä kongressitalon turvallisuusjärjestelyistä sopiminen edes kuulu puhemiehelle.
Stefanik on entinen maltillinen republikaani, joka on sittemmin muuttanut linjansa trumpilaiseksi. Republikaanit nostivat hänet puheenjohtajistoonsa toukokuussa erotetun, Trumpia arvostelleen Liz Cheneyn tilalle

Väite 3: Poliisit avasivat ovet ja ohjasivat väkijoukon sisälle
Donald Trump väitti Fox Newsin haastattelussa 11. heinäkuuta, että kongressitalon ovet olivat auki paikalle saapuneille ihmisille. The Washington Postin toimittajille hän väitti aiemmin, että kongressitalon poliisit ohjasivat paikalle saapuneet ihmiset rakennukseen.
– Rehellisyyden nimissä on sanottava, että Capitolin poliisi ohjasi ihmisiä sisälle. Capitolin poliisi oli hyvin ystävällinen. Tiedättehän, että he halailivat ja suutelivat, Trump väitti maaliskuussa nauhoitetussa ja viime viikolla julkaistussa haastattelussa.
Trump toisti vastaavan kertomuksen myös Fox Newsin haastattelussa ja kuvaili kongressitalolla vaeltaneiden ihmisten ja rakennusta suojanneiden poliisien kohtaamista rakkauden juhlaksi.
Todellisuudessa talo oli tuolloin suljettu yleisöltä senaatin vahvistaessa Joe Bidenin vaalivoittoa. Lukuisat kongressitalolla kuvatut videot näyttävät, miten mellakoitsijat pahoinpitelivät poliiseja ja rikkoivat rakennuksen ulko-ovia sekä ikkunoita päästäkseen tunkeutumaan sisätiloihin.

Väite 4: Washingtoniin kokoontuneet Trumpin kannattajat eivät olleet väkivaltaisia
Donald Trump sanoi Fox Newsille aiemmin tässä kuussa, että tammikuun 6. päivän tapahtumiin osallistuneet ihmiset olivat rakastavia henkilöitä, jotka halusivat pelastaa kansakunnan.
Trumpin puhetta kuuntelemaan kokoontuneet kannattajat lähtivät tämän sanojen innoittamina kulkemaan kohti kongressitaloa ja osa heistä tunkeutui väkivaltaa käyttäen sisälle rakennukseen.
– He olivat rauhanomaisia ihmisiä. Nämä olivat hienoja ihmisiä. Ilmassa oli rakkautta. En ole koskaan nähnyt vastaavaa, Trump kuvaili 11. heinäkuuta esitetyssä haastattelussa Washingtonissa koolla olleita kannattajiaan.
Trumpin mielestä "näitä patriootteja on epäoikeudenmukaisesti pidätetty ja vangittu".
Kaikkiaan viisi ihmistä kuoli kongressitalon valtaukseen liittyvissä tapahtumissa. Lisäksi lukuisat ihmiset saivat eriasteisia vammoja.
Kaikkiaan yli 550:tä kongressitaloon tunkeutunutta ihmistä vastaan on tähän mennessä nostettu syyte, kertoo radiokanava NPR:n ylläpitämä listaus. Ensimmäiset tuomiot on jo jaettu.

Väite 5: Aseita oli vain poliiseilla, ei mellakoitsijoilla
Heinäkuun 7. päivä pitämässään tiedotustilaisuudessa Trump väitti, että vain poliisilla oli aseita kongressirakennuksessa.
– Capitol-kukkulalla ei ollut muita aseita kuin se ase, jolla Ashli Babbitt ammuttiin, Trump väitti viitaten poliisiin, joka ampui rikotun ovi-ikkunan läpi kongressiedustajien lähelle pyrkineen Babbittin.
– Siellä ei ollut minkäänlaisia ampuma-aseita. Siellä ei ollut aseita. Siellä ei ollut aseita, Trump toisteli myös Fox Newsin haastattelussa.
Oikeusministeriön mukaan tunkeutujat kohdistivat väkivaltaa lähes 140 poliisiin. Näitä muun muassa hakattiin sekä nyrkein että erilaisin astaloin. Myös sähkölamauttimen käytöstä poliisia vastaan on raportoitu.
Eilen alkaneessa kongressin kuulemisessa todistaneet poliisit kertoivat mellakoitsijoiden uhanneen ampua heidät.
Lähes 120 ihmistä on saanut tähän mennessä syytteen väkivaltaisuudesta. Syytteitä on nostettu esimerkiksi vaarallisen aseen kantamisesta, sellaisen käyttämisestä poliiseja vastaan tai vamman aiheuttamisesta poliiseille. Ainakin yhden Capitolin alueella pidätetyn miehen hallusta löytyi ladattu, laiton käsiase, käy ilmi oikeuden asiakirjasta.
Lisäksi ennen kongressin valtausta ja sen jälkeen poliisit takavarikoivat seitsemältä Trumpin tukitapahtumaan osallistuneelta ihmiseltä yli kymmenen ampuma-asetta ja tuhansia panoksia. Takavarikoitujen aseiden joukossa oli muun muassa rynnäkkökivääri, uutisoi NBC tammikuussa oikeuden asiakirjoihin pohjautuen.
Osa paikalla olleista mellakoitsijoista oli pukeutunut luotiliiveihin, käyttäytyi järjestäytyneesti ja kommunikoi toistensa kanssa radiopuhelimilla, osoittavat The New York Timesin läpikäymät kongressitalon valtauksen aikana kuvatut videot.
Lue myös:
Republikaanien kriisi - kuinka Abraham Lincolnin puolueesta tuli Donald Trumpin puolue?