Viikko sitten Tokiossa juhlittiin kesäolympialaisten alkamista. Urheilujuhlaa varjostaa koronatartuntojen jyrkkä nousu koko maassa.
Tänään perjantaina Tokiossa meni jälleen rikki yli 3 000 uuden koronatartunnan raja. Eilen torstaina kaupungissa raportoitiin ennätykselliset liki 3 900 uutta koronatartuntaa. Samana päivänä uusien koronatartuntojen päiväkohtainen määrä kipusi maassa ensimmäistä kertaa yli 10 000:n.
Asiantuntijat ovat varoitelleet, että kyseessä voi olla pahin tartuntapiikki tähän mennessä.
Japanin hallitus päätti tänään perjantaina pidentää koronaviruksesta johtuvaa hätätilaa Tokiossa elokuun loppuun. Lisäksi hätätila tulee voimaan neljällä Tokion lähialueella, kuten Osakassa.
Pääministeri Yoshihide Sugan mukaan maan terveydenhuolto on äärirajoilla. Se saattaa romahtaa, mikäli tartuntamäärät pysyvät nykyisellä tasolla, Suga sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.
Kaikkiaan Japanissa on raportoitu viimeisen viikona aikana enemmän uusia tartuntoja kuin koskaan pandemian aikana. Kuluneen viikon aikana noin 126 miljoonan asukkaan maassa uusia tartuntoja on raportoitu lähes 46 000. Viimeksi maassa raportoitiin yhtä paljon tartuntoja viikon aikana tammikuun alkupuolella, käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tilastoista.
Nuoria aikuisia patistetaan rokotuksiin
Viranomaiset sekä asiantuntijat varoittavat tartuntalukujen jatkavan kasvuaan koronan deltamuunnoksen vuoksi.
– Koronavirus leviää ennennäkemättömällä nopeudella, Suga kommentoi tilannetta Reutersin mukaan.

Suga muistutti, että deltamuunnos voi aiheuttaa vakavan tautimuodon myös nuorilla ihmisillä. Tällä hetkellä arviolta 70 prosenttia uusista tartunnoista Tokion metropolialueella on deltamuunnosta, kertoo Japan Times -päivälehti.
Rokotukset laahaavat jäljessä. Näin on erityisesti nuoren aikuisten kohdalla. Viranomaiset ovat kehottaneet nuoria hakeutumaan rokotuksiin, mutta rokotusajat ovat kortilla.
Sugan mukaan hän tekee kaikkensa, että 40 prosenttia väestöstä olisi saanut toisen rokoteannoksen elokuun loppuun mennessä. Tällä hetkellä rokotettuja arvioidaan olevan 25–30 prosenttia.
Hätätila jatkuu, mutta yhteiskunta pysyy auki
Tokion hätätilan takia olympialaiset järjestetään ilman yleisöä. Hätätila rajoittaa esimerkiksi alkoholin myyntiä baareissa ja ravintoloissa sekä lyhentää niiden aukioloaikoja. Se ei kuitenkaan ole estänyt ihmisiä kerääntymästä iltaisin kadulle. Hätätilasta huolimatta yhteiskuntaan ei ole kohdistettu suuria sulkutoimia, kuten monissa muissa maissa.

Tokiossa on osoitettu toistuvasti mieltä olympialaisten järjestämistä vastaan. Pääministeri Suga väittää, että tartuntamäärien nousu ei johdu olympialaisista.
Japanin terveystyöntekijöiden liiton johtaja Haruo Ozakin mukaan olympialaisilla on kuitenkin epäsuora vaikutus koronatilanteeseen myös tarkasti rajattujen olympialaisten ulkopuolella.
– Ihmisten on vaikea noudattaa itsekuria festivaalin aikana, Ozaki sanoo uutistoimisto AP:n mukaan.
Täältä löydät Yle Urheilun juttuja Tokion olympialaisista.
Lue myös: