Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114123

Minnesotassa asuvien Kerästen lapset saivat koronarokotteen jo viime keväänä heti, kun se oli mahdollista – "Se on velvollisuutemme"

$
0
0

Suomessa annettiin kaksi viikkoa sitten ensimmäiset koronavirusrokotteet 12–15-vuotiaille. Yhdysvallat taas on ensimmäisiä maita, joissa niin nuoria alettiin rokottaa. Jo toukokuusta lähtien rokotteita on tarjottu yli 12-vuotiaille, ja tartuntatautivirasto CDC suosittelee, että kaikki heistä ottaisivat rokotteen.

Minnesotassa asuvat Matthew ja Liisa Keränen olivat heti valmiina, kun heidän lapsilleen tarjoutui mahdollisuus saada rokotteet ennen kesämatkaa Suomeen.

– Kun rokotukset yli 12-vuotiaille tulivat mahdollisiksi, hoksasimme, että tuohon junaan kannattaa hypätä. Se varmasti edesauttaa matkustamista, sanoo Liisa Keränen.

Heti ensimmäisenä päivänä, kun rokotteita tarjottiin nuorille, Keräset veivät poikansa Alecin, 12, ja Adamin, 15, rokotettaviksi. Jo kahden viikon päästä annettiin tehosterokote, ja siitä kaksi viikkoa eteenpäin täysi rokotesuoja oli saavutettu.

– Se oli tosi sujuva homma. Tuntui hyvältä, että saatiin se hoidettua ennen Suomeen tuloa, Matthew Keränen sanoo.

Kahden rokoteannoksen saaneiden lasten kohdalla Suomeen matkustaminen kesälomalle heinäkuun lopulla oli mutkatonta. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy, miksi perhe oli heti valmis rokotuttamaan lapsensakin.

– Tunnemme, että velvollisuutemme on tehdä sen minkä voimme yhteisen hyvän eteen. Siinäkin mielessä oli tärkeää, että saatiin teinit rokotettua heti, kun se tuli mahdolliseksi, Matthew sanoo.

Vain harvalla nuorella rokote

Sen jälkeen kun Pfizerin koronarokote hyväksyttiin Yhdysvalloissa keväällä 12–17-vuotiaille, vasta reilu 12 prosenttia ikäluokasta on saanut täyden rokotesarjan.

Rokotuskäytännöt- ja kattavuus vaihtelevat paljon osavaltioiden ja piirikuntien välillä.

Esimerkiksi Minnesotassa alle 18-vuotiaat tarvitsevat rokotusta varten vanhempien suostumuksen. Suomessa alaikäiset saavat pääasiassa itse päättää rokotuksen ottamisesta.

Pennsylvanian yliopistossa työskentelevä terveystaloustieteen tutkijatohtori Liisa Laine sanoo, että nuorempien ikäluokkien rokottaminen on auttanut osaltaan pandemian hillitsemisessä.

– Koronarokotuskattavuuden nopea kasvu helpotti Yhdysvaltojen koronatilannetta kevään aikana. Kasvu kuitenkin hidastui loppukeväästä ja kesästä. Tähän mennessä Yhdysvalloissa sellaisista, jotka voivat rokotteen ottaa, on täysin rokotettuja noin 60 prosenttia, Laine sanoo.

Rokotettujen määrän lisääntyessä kevään ja alkukesän aikana pystyttiin purkamaan rajoituksia monin paikoin.

– Maan koronatartuntatilanne on kuitenkin jälleen heikentynyt kesän aikana deltamuunnoksen yleistymisen myötä, Laine lisää.

Maskisuosituksia ja koronapasseja on otettu jälleen viime aikoina käyttöön eri puolilla maata. Suuri kysymysmerkki on, miten kouluarki tulee lähiviikkoina käynnistymään ympäri Yhdysvaltoja, ja onko lasten ja nuorten rokottamisella siihen vaikutusta.

12-vuotias poika sai koronarokotteen Floridan Orlandossa toukokuussa.
12-vuotias poika sai koronarokotteen Floridan Orlandossa toukokuussa.Paul Hennessy / AOP

Maskisuosituksia myös rokotetuille

Keräset asuvat pienessä kaupungissa lähellä Minneapolisia. Vanhemmat ovat töissä kirkollisessa järjestössä ja lapset käyvät paikallista koulua.

Korona-aikana lasten kouluarki on ollut hyvin vaihtelevaa. Viime syksynä oli etäkoulua, sitten siirryttiin hybridimalliin, ja keväällä oltiin taas kokonaan luokkahuoneessa, mutta maskeja oli käytettävä koko koulupäivä.

Keräset toivovat, että lapset pääsisivät syyskuussa takaisin lähikouluun, ja että ainakaan rokotettujen ei tarvitsisi enää käyttää maskeja. Sitä, miten kouluarki tulee käytännössä sujumaan, ei ole vielä kerrottu. Tilanne elää.

– Lapset tykkäsivät tosi paljon, kun pääsivät keväällä takaisin lähiopetukseen. Etäopetuskin sujui ihan hyvin, mutta ihminen tarvitsee toisia ihmisiä, Liisa Keränen sanoo.

Tutkijatohtori Liisa Laine uskoo, että Yhdysvalloissa maskien käyttö kouluissa ja päiväkodeissa on monin paikoin normi syksylläkin. CDC suosittelee maskien käyttöä kaikille yli kaksivuotiaille lapsille, koulujen henkilökunnalle ja kouluissa vieraileville.

– Huomionarvoista on, että kasvosuojusta suositellaan käytettäväksi rokotusstatuksesta riippumatta, Laine sanoo.

Syynä on juuri herkästi leviävä deltamuunnos, jota hyvä käsi- ja pintahygienia ei yksin taltuta. Laineen mukaan lähiopetukseen paluu on Yhdysvalloissa tärkeä tavoite jo tasa-arvon takaamiseksi, mutta turvallisuudesta huolehtiminen vaatii useita erilaisia torjuntatoimia.

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa on jo ennen koronapandemiaa vaadittu lapsilta todistusta voimassa olevista rokotteista. Laine pitää mahdollisena, että joissain paikoissa koronarokotekin asetettaisiin edellytykseksi lähikouluun osallistumiselle.

– Moni vanhempi jännittää uuden kouluvuoden alkua. Kaikki kaipaavat vakautta, mutta toisaalta monen tuttavapiirissä on niin koronataudin vaikeaan muotoon menehtyneitä kuin myös pitkäaikaisia oireita saaneita, Laine sanoo.

Kerästen kymmenhenkinen perhe asuu Minnesotassa
Kerästen perheen nuorimmat lapset India ja Isak (edessä) odottavat vielä, että koronarokotteita tarjotaan heidän ikäluokalleen. Takarivissä vasemmalta Isla, Adam, Alec, Okko, isä Matthew, äiti Liisa, Olivia ja Elle.Kerästen albumi

Rokotuksia tiedossa entistä nuoremmille

Yhdysvalloissa tutkitaan jo täyttä häkää rokotteiden tehoa ja turvallisuutta myös alle 12-vuotiaille lapsille. Nykyisten arvioiden mukaan tälle ikäluokalle voitaisiin alkaa tarjota rokotuksia vuodenvaihteen jälkeen.

– Alle 12-vuotiaiden lasten rokottamisella voidaan suojata heitä itseään sekä heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta, sanoo Liisa Laine.

Keräsillä on myös kaksi vielä alle 12-vuotiasta lasta. Heille on selvää, että nuorimmatkin viedään rokotettaviksi heti, kun se tulee Minnesotassa mahdolliseksi.

He ovat kuitenkin havainneet omassa arjessaan, että Yhdysvalloissa rokotteisiin liittyvä keskustelu on Suomeen verrattuna hyvin arvolatautunutta ja useampi vaikuttaa empivän rokotteen ottamista.

– Tuntuu, että Suomessa hyväksytään helpommin, että rokotus on tärkeä ja tarpeellinen kaikille, jotka voivat sen ottaa. Suomessa ajatellaan enemmän yhteistä etua, kun taas Yhdysvalloissa korostetaan voimakkaasti yksilön oikeuksia ja vapauksia, sanoo Matthew Keränen.

Liisa Keräsen mielestä Minnesotan ja Suomen koronatilannetta on kiinnostavaa vertailla, sillä väkiluku on lähes täsmälleen sama.

Rokotustahdin kiihdyttyä Minnesotan asukkaista useampi on saanut molemmat rokotteet kuin Suomessa. Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on Minnesotassa kuitenkin Suomeen verrattuna lähes kahdeksankertainen.

Lue lisää:

Asiantuntijat kehottavat 12–15-vuotiaita ottamaan rokotteen itsensä suojaksi – Mika Rämet: "Tämä ikäluokka on kärsinyt koronasta hyvin paljon"

USA:n terveysviranomaiset: Deltamuunnos leviää helpommin kuin flunssa ja aiheuttaa vakavamman taudin

Ulkomailla saa rahaa, kannabista ja olutta rokotusta vastaan – Yle kysyi tutkijoilta ja THL:ltä, miten rokotuspalkkio toimisi Suomessa

Eurooppa-kirje: Kreikassa rokotteen ottajille tarjotaan etuseteleitä, lisiä ja vapaapäiviä – onko palkitseminen pian arkea muuallakin?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114123

Trending Articles