Pied à Terre -ravintola Lontoon Fitzroviassa viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan. Ravintola on pitänyt Michelin-tähdestä kiinni toisesta toimintavuodestaan saakka, mutta rekrytointihuolet ovat pilanneet omistaja David Mooren juhlatuulen.
– Olemme mahdottomassa tilanteessa, sillä työntekijöitä ei kerta kaikkiaan löydy. Teemme tuplavuoroja ja jouduimme jopa lopettamaan lounastarjoilun työvoimapulan vuoksi, Moore sanoo.
Pandemia on vaikeuttanut rekrytointia monissa maissa, mutta Britanniassa EU-ero on antanut työmarkkinoille tuplaiskun.
Koronaepidemian aikana jopa 300 000 EU-kansalaista on muuttanut Britanniasta takaisin synnyinmaahansa. Samalla uusien EU-työntekijöiden löytämisestä on tullut vaikeampaa, sillä vuodenvaihteessa Britannian ja EU:n välinen vapaa liikkuvuus päättyi.

Britanniaan töihin havitteleva tarvitsee nyt työnantajan kutsun ja noin 30 000 euron minimitulot, joihin aloitteleva tarjoilija tai keittiöapulainen ei yllä David Mooren ravintolassakaan.
– Pula on fiksuista nuorista eurooppalaisista, jotka haluavat Lontooseen pariksi vuodeksi saadakseen elämänkokemusta. Lontoo on menestynyt heidän ansiostaan, mutta he ovat kadonneet, Moore sanoo.

Brexitin vaikutukset monella alalla
Ravintoloiden lisäksi työvoimapulaa podetaan myös esimerkiksi Britannian rakennus- ja kuljetusalalla sekä maatalouden kausitöissä.
Rahtikuskien pulan vuoksi on kerrottu tyhjistä kauppojen hyllyistä ja työnantajajärjestöt vaativat väliaikaisia viisumeja kaikonneiden eurooppalaiskuskien houkuttelemiseksi.

Osa ongelmista helpottuu koronapandemian väistyessä, mutta EU-eron vaikutukset pysyvät, sanoo ekonomisti Jonathan Portes.
– Brexit heikentää Britannian työmarkkinoiden joustavuutta ja reagointikykyä. Tämä todennäköisesti haittaa maan talouskasvua, Portes arvioi.
UK in a Changing Europe -tutkimuslaitoksen ekonomisti Portes katsoo, että rekrytointipulmien lisäksi brexit on jo tuonut kauppaan huomattavia haittoja.
– Tämä ei ole Britannian loppu, mutta brexit tekee meistä huomattavasti köyhempiä kuin olisimme olleet muutoin. En näe mitään syytä muuttaa aiempia arvioita haitoista.

London School of Economicsin haastattelemista asiantuntijoista 86 prosenttia katsoo, että Britannian kansantalous on vuonna 2030 useita prosenttiyksikköjä pienempi kuin se olisi ollut ilman EU-eroa.
“Maanjäristyksen” suuruus on hallituksen käsissä
Britannian tie EU:n ulkopuolella on vasta alussa ja koronapandemia vaikeuttaa brexitin vaikutusten tarkkaa arviointia.
Luotettavasta tiedosta on puutetta, sillä arviot Britanniassa asuvien EU-kansalaisten määrästäkin vaihtelevat 3,5 ja 6 miljoonan välillä.
Murroksia on kuitenkin edessä, sillä esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalla jopa neljännes Britannian työvoimasta on EU-maista tulleita.
Pandemian aikana myös EU:n ulkopuolelta tullut maahanmuutto on tyrehtynyt, vaikka vuoden 2016 brexit-päätöksen jälkeen se kasvoi EU-muuton vähentyessä. Korkeimman arvion mukaan jopa 1,3 miljoonaa maahanmuuttajaa on lähtenyt Britanniasta vuoden 2019 jälkeen.

Ravintoloitsija David Moore kuvailee brexitiä maanjäristykseksi. Hänen mielestään Britanniassa syntynyt työvoima ei riitä alan tarpeisiin.
– Nuoret britit eivät halua tehdä perustason ravintolatöitä. Syksyllä ennen brexitin siirtymäajan päättymistä sain 700 vastausta työpaikkailmoitukseen – tänä keväänä hakemuksia vastaavaan ilmoitukseen tuli kahdeksan, Moore kertoo.

EU-eron tarkat vaikutukset riippuvat myös Britannian hallituksen tulevista toimista.
– Tarvitsemme helpon 2–3 vuoden työviisumin nuorille EU-kansalaisille. Se olisi hyvä heille, jotka olivat meille läheisiä ja jotka veivät talouttamme eteenpäin, Moore vaatii.
Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.
Lue lisää:
Britannian ja EU:n kauppa elpyi helmikuussa osittain alkuvuoden isosta notkahduksesta
Brexit halvaannutti Britannian au pair –järjestelmän
Britannian vientimäärät EU-maihin romahtivat kahdella kolmasosalla – syynä brexit ja korona