Keskiviikkoaamu osoitti taas, miten jälkikäteen pieneltä vaikuttava häiriötilanne Suomen pisimmässä maantietunnelissa laittaa koko Tampereen liikenteen sekaisin.
Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta liikennevälinepalosta kello 6.40. Paikalle lähti lukuisia yksiköitä. Tie suljettiin liikenteeltä.
Kohta kävi ilmi, että Rantaväylän tunnelin itään johtavassa A-putkessa on vikaantunut kaivinkone, joka tiputteli öljyä tielle. Polttoaineesta ei ollut kysymys, vaan ilmeisesti hydrauliikkaöljystä.
Tunneli suljettiin, mikä aiheutti laajoja ruuhkia.
Yle selvitti, mistä on kyse ja miten Tampereen rantatunnelista pääsisi pois tulipalon aikana. Asiantuntijoina toimittaja Petra Ketosen juontamassa lähetyksessä olivat Prkanmaan aluepelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jari Nieminen ja Tampereen tieliikennekeskuksen päällikkö Eero Sauramäki.
Mistä on kyse?
Tampereella työssä käyvät ihmiset ajavat usein kotiin tai töihin joko Rantaväylän tai Läntisen kehätien kautta.
Kaksi suurta järveä kaventavat Tampereen kulkumahdollisuuksia.
Tampereen läntinen kehätie eli tie 3 on Pirkanmaan Ely-keskuksen arvion mukaanpääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevan Suomen ruuhkaisin tie. Siellä rytisee varsin usein.
Jos jompikumpi väylä menee tukkoon, ihmiset siirtyvät toiselle ja sekin menee tukkoon. Tampereen keskusta on ollut liikenneremonttien takia sekaisin, joten myös se menee tukkoon nopeasti. Tällöin myös bussien meno tökkii.
Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, hämäläiset eivät ole liikenteessä hitaita tai kärsivällisiä jonottajia.
Tunneli on Tampereella yhä arka asia, koska sen tulosta käytiin lihava riita. Tunnelista ja uudesta ratikasta on tehty myös syntipukkeja kaikille Tampereen liikenneongelmille, vaikka kolareita ja ruuhkia on ollut myös aiemmin.
Tunnelille tehtiin varaus kaavaan jo vuonna 1995, mutta rakentamisen lähestyessä poliittinen vääntö tunnelista lisääntyi. Syyskuussa 2013 Rantatunnelin kannattajat voittivat.
Lue lisää:
Suomen pisin maantietunneli on suljettu häkellyttävän monta kertaa syyskuussa – huono tuuri piinaa