Venäjän opposition keulakuva Aleksei Navalnyi on antanut haastattelun Pokrovin rangaistussiirtolasta The New York Times -lehdelle.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Navalnyi puhuu medialle sen jälkeen, kun hänet pidätettiin tammikuussa 2021. Aiemmin hän on kirjoittanut vankeudesta kirjeitä ja julkaissut kannanottoja sosiaaliseen mediaan asianajajiensa välityksellä.
Navalnyi kirjoitti vastauksia New York Timesin kysymyksiin käsin yhteensä 54 sivua.
Jatkuvaa aivopesua
Navalnyi siirrettiin maaliskuussa pahamaineiseen Pokrovin rangaistussiirtolaan, sadan kilometrin päähän Moskovasta.
Haastattelussa Navalnyi kutsuu kokemaansa aivopesua ja propagandaa henkiseksi väkivallaksi.
– Kuvittele kiinalainen työleiri, jossa kaikki marssivat jonossa ja videokameroita roikkuu kaikkialla. Siellä on jatkuva valvonta ja kielimisen kulttuuri, hän kirjoittaa.
Poliittisia vankeja ei nykypäivänä pakoteta raskaaseen työhön vaan katsomaan valtion tv:tä kahdeksan tuntia päivässä, Navalnyi kertoo.
– Katsomme elokuvia suuresta isänmaallisesta sodasta [toisesta maailmansodasta] tai siitä, kuinka eräänä päivänä 40 vuotta sitten urheilijamme voittivat amerikkalaiset tai kanadalaiset.
Vankien ei anneta lukea tai kirjoittaa. Jos vangit nukahtavat mieltä puuduttavien tv-sessioiden aikana, vartijat herättävät heidät.
Aiemmin Navalnyi on kutsunut Pokrovin vankilaa "ystävällismieliseksi keskitysleiriksi".
Muut vangit eivät ole Navalnyin mukaan uhkailleet tai pahoinpidelleet häntä. Hän kertoo lehdelle pitäneensä jopa hauskaa heidän kanssaan lämmittäessään välipaloja mikroaaltouunissa.

Lue mitä Pokrovin ja muiden rangaistussiirtoloiden oloista on aiemmin kerrottu:
"Ennemmin tai myöhemmin virhe korjataan"
Navalnyi on pysynyt vankeudessa toiveikkaana sen suhteen, että presidentti Vladimir Putinin hallinto päättyy jonain päivänä.
– Ennemmin tai myöhemmin tämä virhe korjataan ja Venäjä siirtyy demokraattiselle, eurooppalaiselle kehityspolulle. Yksinkertaisesti siksi, että sitä ihmiset haluavat, hän sanoo.
Navalnyi toisti haastattelussa kritiikkinsä talouspakotteista, joita Yhdysvaltojen ja Euroopan hallitukset ovat asettaneet Venäjää vastaan.
Navalnyin mielestä pakotteet pitäisi kohdistaa vain vaikutusvaltaisimpiin oligarkkeihin eli liikemiehiin, jotka pönkittävät Putinin hallintoa.
Nyt pakotteet vahingoittavat valtaapitäviä enemmän tavallisia venäläisiä ja vieraannuttavat heitä länsimaista, Navalnyi sanoo.
– Venäjällä ei ole oppositiota siksi, koska Aleksei Navalnyi tai joku muu komentaa sitä päämajasta, vaan siksi, että noin 30 prosentilla – enimmäkseen koulutetulla, kaupunkilaisella väestöllä – ei ole poliittista edustusta, hän kirjoittaa.
Vankeustuomio uhkaa pidentyä
Aleksei Navalnyi oli huhtikuussa 24 päivää syömälakossa, koska ei saanut sanojensa mukaan vankilassa hoitoa kärsimäänsä jalka- ja selkäkipuun.
Hän kertoi, että vartijat herättivät hänet öisin tunnin välein ja olot olivat lähellä kidutusta.
Navalnyin kunnosta oltiin todella huolissaan, ja hänen pelättiin jo kuolevan. Lopulta Navalnyi noudatti lääkäreidensä ohjetta lopettaa syömälakko.
Navalnyi kärsii Pokrovissa 2,5 vuoden vankeustuomiota, jota on pidetty länsimaissa laajasti poliittisena.
Tässä kuussa Navalnyita vastaan nostettiin uusia syytteitä. Ne voisivat pidentää hänen vankila-aikaansa jopa kolmella vuodella.
Jos näin kävisi, Navalnyi vapautuisi vasta vuodelle 2024 suunniteltujen Venäjän presidentinvaalien jälkeen.
Ensi kuussa Venäjällä järjestetään aluevaalit ja duuman eli parlamentin vaalit. Vaalien alla opposition ehdokkaita, kansalaisjärjestöjä ja riippumatonta mediaa on painostettu ennennäkemättömän rajusti.
Lue lisää:
Venäläiskanavat: Navalnyin tukija ja aktivisti Ljubov Sobol on lähtenyt Venäjältä
Venäjällä oppositio ei luovuta, vaikka pelottelukampanja käy kiivaana syksyn vaalien lähestyessä