Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114437

Mistä eripuraa, mistä sopu? Tämä jäi käteen Trumpin ja Merkelin tapaamisesta

$
0
0

WASHINGTON Ennen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ensimmäistä tapaamista pohdittiin, onko kahdella johtajalla mitään yhteistä.

Ensitapaamisen perusteella Merkelillä ja Trumpilla löytyy eniten yhteisymmärrystä Ukrainan kriisin ja Naton suhteen. Sen sijaan kauppapolitiikassa ja henkilökemiassa riittää vielä tehtävää.

PLUSSAT

1) NATO

Jo ennen tapaamista tiedettiin, että sotilasliitto Nato nousee Trumpin ja Merkelin keskusteluissa esiin. Niin kävikin. Yhdysvaltoja on jo pitkään kismittänyt, että sotilasliiton jäsenmaista vain pieni osa käyttää puolustusmenoihinsa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, mitä jäsenmailta toivotaan.

Trumpin mukaan se on ”hyvin epäreilua”. Saksa on kuitenkin luvannut nostaa puolustusmenonsa tuohon Nato-rajaan, minkä Merkel Washingtonissa toisti ja mistä Trump häntä kiitteli. Merkeliä puolestaan miellytti Trumpin lupaus Yhdysvaltain sitoutumisesta sotilasliittoon. Trumpin kampanjapuheiden jälkeen Euroopassa on oltu huolissaan Yhdysvaltain sitoutumisen lujuudesta.

2) Ukraina

Yhteisymmärrystä löytyi myös Ukrainan kysymyksessä.

Trump antoi tunnustusta Merkelille tämän "osoittamasta johtajuudesta" Ukrainan konfliktin ratkaisemisponnisteluissa yhdessä Ranskan presidentin kanssa. Merkel puolestaan kiitti Yhdysvaltain ja Trumpin "henkilökohtaista sitoutumista" Minskin prosessiin Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi.

Merkelin mukaan Minskin sopimuksen eteneminen edesauttaa Venäjä-suhteiden parantamista. Trump ei maininnut Ukrainasta puhuessaan Venäjää lainkaan, joten epäselväksi jäi pitääkö Trumpin hallinto myös Minskin sopimuksen toteuttamista Venäjän vastaisten pakotteiden purkamisen edellytyksenä.

3) Afganistan ja Isisin vastainen taisto

Yhteisrintamaa Merkel ja Trump löysivät myös Afganistanin operaatiosta sekä ääri-islamilaisen Isisin vastaisesta taistosta. Trump nosti esiin Saksan uhraukset ja mainitsi erikseen Afganistanissa kaatuneet saksalaissotilaat. Merkelin mukaan maat taistelevat jatkossakin yhdessä ääri-islamilaista terrorismia vastaan.

Angela Merkel ja Donald Trump.
Angela Merkel ja Donald Trump.Jim Lo Scalzo / EPA
Henkilökemioiden kohtaamattomuus näkyi paikoin myös ulospäin.

MIINUKSET

1) Henkilökemia

Etukäteen hyvin paljon kiinnostusta herätti, miten monesta asiasta täysin eri linjoilla olevat Trump ja Merkel kohtaavat toisensa. Etenkin kun Trump arvosteli Merkeliä kampanjansa aikana suorasukaiseen tyyliin.

Washingtonin tapaamisessa henkilökemioiden kohtaamattomuus näkyi paikoin myös ulospäin. Heidän istuessaan vierekkäin presidentin työhuoneessa, kysyi Merkel Trumpilta kättelisivätkö he kameroiden edessä. Trump ei vastannut kysymykseen eikä kääntänyt päätään.

2) Salakuuntelukohu

Saksalaistoimittaja kysyi tiedotustilaisuudessa Trumpilta salakuuntelukohusta. Trump on väittänyt presidentti Barack Obaman määränneen Trump Towerin salakuunneltavaksi vaalikampanjan aikana.

Kongressin molempien kamareiden tiedustelukomiteoiden selvityksissä väitteelle ei ole löytynyt minkäänlaista tukea. Trump kuitenkin piti kiinni väitteestään ja veti Merkelin mukaan soppaan sanomalla, että ainakin Obaman hallinnon salakuuntelu heitä ehkä yhdistää. Merkel kuunteli vieressä äimistynyt ilme kasvoillaan, muttei kommentoinut asiaa lainkaan.

Obaman toisella kaudella paljastui, että Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto, NSA oli vuosikausia kuunnellut Merkelin puheluja. Se aiheutti särön maiden suhteisiin.

3) Vapaakauppa

Räikeimpiä näkemyseroja Merkelillä ja Trumpilla tiedetään olevan kauppapolitiikasta. Ne tulivat selväksi myös ensitapaamisessa.

Trump suhtautuu penseästi monenkeskisiin vapaakauppasopimuksiin ja on sanonut haluavansa neuvotella Yhdysvalloille parempia kahdenkeskisiä sopimuksia. Tiedotustilaisuudessa hän sanoi ”Saksan neuvottelijoiden onnistuneen yhdysvaltalaisia paremmin ja antavansa heille siitä tunnustusta”, mutta asia tulee Trumpin mukaan korjaantumaan. Merkel muistutti, ettei Saksa neuvottele suoraan kauppasopimuksistaan vaan EU:n kautta.

Trump vakuutti olevansa vapaan, mutta myös reilun kaupan kannattaja. Trump toisti tiedotustilaisuudessa näkemyksensä, että monet maat ovat kohdelleet kauppapolitiikassaan Yhdysvaltoja epäreilusti, mutta sille tulee loppu. Merkel puolestaan sanoi toivovansa, että EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimusneuvottelut saataisiin jälleen käyntiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114437

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>